Ľahké a rýchle. 5 tipov na raňajky v letných horúčavách

Patricia Poprocká, 23. júna 2021 o 04:27

Tak teplo, že človeku ani jesť nechutí, aj v posledné školské dni sú však raňajky dôležitou súčasťou nielen detského jedálnička. Čo v horúčavách nachystať na rýchly ranný štart? Skúste niečo z týchto našich piatich tipov.

Raň§ajky sú dôležitou súčasťou jedálnička, aj v horúčavách. Majú však byť primerane ľahké.

Foto: shutterstock.com

Ovocný šalát

Čas jahôd i marhúľ je tu, pripraviť z nich chutný šalát je to najmenej. Nakrájajte ovocie na menšie kúsky, môžete zamiešať čokoľvek, čo máte doma – melón, jablko, maliny, čučoriedky, dokonca i mimosezónny banán. Posypte trochou cukru alebo polejte troškou sirupu, pridajte nakrájané kešu oriešky (ak nemáte, môžu byť aj vlašské, lieskovce alebo para, kešu však šalát výborne dochutia) a pre zvýraznenie chuti prípadne posypte trochou vanilky. Raňajky sú hotové, kto rád niečo výdatnejšie, môže si pridať navrch lyžicu bieleho jogurtu.

Vločky

Obyčajné ovsené (alebo iné) vločky namočte už večer do vody, aby zmäkli. Ak zabudnete, nevadí, postačí aj ráno. Ráno ich jednoducho zmiešajte s jogurtom a máte sviežu studenú kašu. Ak použijete biely jogurt, môžete si to osladiť domácim džemom prípadne medom. Pridať môžete podľa ľubovôle aj ovocie, oriešky či sézamové semiačka. Ak nechcete jogurt, zmiešajte iba s ovocím, prípadne trochou kompótu.

Smoothie s ľanom

Pomixujte, čo doma nájdete. Ovocie aj zeleninu, aj keď je lepšie nemixovať. Ak potrebujete dosladiť, doslaďte. Do zmesi pridajte čerstvo pomixované ľanové semiačka a môžete jesť. Získate energiu na celé dopoludnie. Ak chcete o niečo výdatnejšie raňajky, môžete pridať aj biely jogurt zmiešaný s ľanovým olejom v pomere 1 lyžica oleja a 2 lyžice jogurtu. Nie je to však nevyhnutné.

Müsli

Najlepšie sú domáce (recept na ne nájdete na tomto linku), ktoré jednoducho zalejte chladným mliekom alebo bielym jogurtom.

Klasika starých mám

Chlebík s maslom, džemom či medom a k tomu šálka bielej kávy nemusí byť úplne najnezdravší štart dňa, ak si vyberiete primerane zdravé a ľahké suroviny. Teda kváskový chlieb (opäť najlepšie domáci, recept nájdete TU), domáci džem (ktorý môžete nahradiť kúskami čerstvých jahôd, malín či čučoriedok), kvalitný med. Aj čo sa týka kávy, existujú dnes zdravé varianty, vhodné i pre školákov. Napríklad špaldová káva. Pre ozvláštnenie chute skúste pridať lyžičku kardamónu, ktorý má na organizmus množstvo prospešných účinkov. Alebo škorice. Samozrejme – pokiaľ možno, kávu neslaďte. V mlieku, chlebe, džeme, ovocí či mede je sacharidov dosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >