Rýchle, chutné a zdravé! Skúste raňajky ako krásna Lindsey Vonn

pt, 6. októbra 2019 o 05:47

Ráno nie je veľa času, chystať deti do školy, seba do práce, ešte k tomu raňajky... Málokto stíha vymýšľať či pripravovať zdravé jedlá, väčšina sa uspokojí s chlebíkom, jogurtom, v horšom prípade aj s nejakým sladkým polotovarom. A čo tak mať pripravené zdravé raňajky, ktoré chutia a možno ich jesť aj cestou?

Je dôležité, čo jete, odkazuje lyžiarska šampiónka Lindsey Vonnová.

Foto: REUTERS

Pár tipov ponúka vo svojej knihe Byť silná je viac ako krásna americká zjazdárka Lindsey Vonn, ktorá vlani ukončila svoju kariéru a je známa tým, že dbala na to, ako sa stravuje.

„Prvé jedlo určuje, ako sa budete jesť po zvyšok dňa. Ak začnete hneď ráno zdravo, budete jesť zdravo po celý deň,“ píše v knihe. Pripomína tiež výskum, podľa ktorého konzumácia raňajok pomáha brániť prejedaniu sa až na 12 hodín. „V neposlednom rade raňajky zvyšujú bdelosť, duševné funkcie a fyzickú výkonnosť,“ dodáva olympijská víťazka i majsterka sveta.

Čo odporúča? Aby sa človek vyhol rannému stresu, z množstva receptov v knihe sme vybrali také, ktoré je možné pripraviť si deň vopred, ako vraví Lindsey: „Vezmi a choď“. Možno ich tiež zabaliť deťom aj ako desiatu do školy.

Pečená ovsená kaša
Vo veľkej miske zamiešajte dve šálky ovsených vločiek, mlieko, škoricu a oslaďte. Lindsey odporúča javorový sirup, môže byť aj med. Podľa chuti ovocie, napríklad čučoriedky, maliny, banán. Môžete pridať aj vajíčko, oriešky, prípadne trocha masla (Lindsey radí orieškové nesladené). Nalejte do formy a pečte asi polhodinu na 180 stupňoch. Nakrájané kúsky sú skvelé zdravé raňajky. Môžete si pripraviť aj verziu naslano, teda bez sladidla, a namiesto ovocia dať mrkvu, cuketu či inú zeleninu.

Vajíčkové mafiny
Vo veľkej miske zamiešajte vajcia, nakrájaný špenát, brokolicu, cibuľu, papriku, huby, paradajky, alebo hocijakú inú zeleninu. Pridajte trocha mlieka, prípadne aj trocha nastrúhaného syra. Dochuťte soľou, korením, bylinkami, ako chcete. Cesto nalejte do mafinových foriem a pečte pri 180 stupňoch 10 až 20 minút.

Proteínové koláčiky (ako dezert)
Potrebujete cícer (uvarený alebo konzervovaný), pol šálky pomletých mandlí, štvrť šálky nesladeného orieškového masla, trištvrte šálky medu, trocha vanilky, dve polievkové lyžice chia semienok a pol šálky kociek tmavej čokolády. Všetko spolu treba rozmixovať, z hmoty urobiť malé guličky, ktoré sa po vychladnutí už len jedia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >