Müsli nemusíte kupovať, naozaj. Pripravíte ich rýchlo a chutne podľa tohto receptu

Patricia Poprocká, 2. mája 2020 o 04:00

Vločky nechcú, ale ochutené müsli už áno? Ľahká pomoc, sladké chrumkavé vločky môžete deťom ľahko vyrobiť aj doma, a to s ľubovoľnými príchuťami. Na rozdiel od tých z obchodu máte istotu, že neobsahujú nezdravé tuky ani ochucovadlá.

Zdravé raňajky, na ktoré sa deti tešia.

Foto: shutterstock.com

Priveľa cukrov, palmové tuky a éčka sú často najväčšou slabinou kupovaných müsli, teda jedla, ktoré by malo byť zdravé, práve pre tieto prísady však niekedy neodskočí ďaleko od iných sladkostí. V regáloch obchodov síce nájdete aj müsli s vyhovujúcim zložením, ak máte čas a trpezlivosť na čítanie drobných písmenok, tie sú však spravidla aj o dosť drahšie.

Riešením je domáce müsli, ktoré deťom chutí rovnako ako kupované. Potrebujete naň vločky (ovsené, ražné, prípadne zmes), med, oriešky (alebo mandle, podľa toho, akú príchuť chcete), hrozienka (alebo sušené ovocie, ak chcete ovocnú príchuť), kvalitnú horkú čokoládu, ak ich chcete čokoládové.

Príprava je rýchla a jednoduchá: Vysypte na hlboký plech balíček vločiek. Pridajte doň posekané oriešky alebo mandle a vložte do rúry. Teplota by nemala byť príliš vysoká, lebo hrozí, že sa vločky spália. Podľa typu rúry skúste okolo 100-150 stupňov. Čím je vyššia, tým častejšie zmes premiešavajte, aby sa presušili a schrumkaveli rovnomerne všetky, a samozrejme kontrolujte, aby sa nespiekli.

Že sú vločky hotové, spoznáte podľa jemnej zlatistej farby a ak ich ochutnáte, budú suché a chrumkavé. V tejto fáze ich ešte horúce na plechu oslaďte medom a dôkladne premiešajte. Pridajte pár lyžíc, podľa toho, aké sladké ich chcete, aj aký sladký je med. Je to najnevďačnejšia práca na celej príprave, pretože sa lepia na varechu alebo navzájom. Buďte však trpezliví, tým, že sú horúce, možno ich pekne rozmiešať.

Základné müsli je teraz hotové. Už takéto medovo-orieškové je veľmi chutné, ak však chcete, môžete tam pridať ešte hrozienka, brusnice alebo iné sušené ovocie.

Ak chcete čokoládové müsli, pridajte do horúcich vločiek postrúhanú alebo nadrobno posekanú horkú čokoládu. Ak je sladká, nemusíte dávať ani med, je to na vás.

Müsli presypte do nádoby a podávajte zaliate mliekom alebo jogurtom. Ale chutia i nasucho.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >