Kvások alebo droždie, čo je lepšie? Porovnanie chlebov

pt, 2. augusta 2021 o 04:42

Keď sme počas prvej vlny pandémie zostali všetci doma, jedným z prvých nedostatkových tovarov sa v obchodoch sa stalo droždie. Ľudia si ho kupovali do zásoby na pečenie chleba. Tí, ktorým sa neušlo, začali kváskovať a kváskovanie, už takmer zabudnuté, sa odvtedy teší veľkej obľube. Ktoré chleby sú lepšie?

Kváskový či z droždia? Ktorý uprednostníte?

Foto: shutterstock

Chuti nerozkážeš, niekto obľubuje kváskový chlieb, niekto ten z droždia. Každý má svoje výhody i negatíva. Tu sú.

Kváskový chlieb

Má nezameniteľnú, trošku kyslastú chuť, ktorú spôsobuje prirodzene nakvasená, fermentovaná, ražná múka zmiešaná s vodou. Kvasenie začína práve po zmiešaní vody a múky. Ako vysvetľuje Lukáš Najmajer, majster z lučeneckej pekárne Penam, pri kvasení vznikajú kyseliny octová a mliečna, vďaka ktorým si chlieb zachováva svoju typickú arómu. Tie ho chránia aj pred plesňami a to je aj dôvod, prečo je kváskový chlieb trvanlivejší oproti tomu z droždia.

Ďalšou výhodou je, že je výživný a organizmus ho dokáže ľahko stráviť. „Kvások vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr,“ približuje majster dôvod.
Nevýhodou kváskového chleba je, že si jeho príprava vyžaduje dlhší čas. Pri zmiešaní ražnej múky a vody treba aspoň 9 hodín, kým kvások začne rásť. Potom treba ešte ďalšie hodiny na kvasenie samotného cesta. Pri izbovej teplote je odporúčaných aspoň 5 – 6 hodín, môže sa však nechať kvasiť aj v chladničke. „Tam na to treba 13 – 16 hodín, a ide o takzvané studené zrenie cesta,“ vysvetľuje Lukáš Najmajer.

Ak chcete vyskúšať kváskový chlieb upiecť doma, náš recept nájdete TU.

Chlieb z droždia

Máte ho hotový relatívne rýchlo, to je jeho najväčšia výhoda. Obsahuje aj vitamíny, v porovnaní s kváskovým chlebom však nie je taký zdravý. Najmä ten z obchodu často obsahuje ešte množstvo umelých prísad. A na rozdiel od kváskového chleba ešte aj cukor, práve pomocou ktorého sa kvasnice rozmnožujú. A to desaťkrát rýchlejšie v porovnaní s kváskom z múky a vody, čiže ak sa ráno rozhodnete pre chlieb z droždia, popoludní ho máte určite hotový.

Môžete si pripraviť klasický drožďový kvások, keď rozpustíte kvasnice v mlieku s troškou cukru, ktorý potom vlejete do múky, ale môžete kvasnice aj jednoducho zamiešať priamo do cesta. Ako? „V mise zmiešajte lyžicou múku, droždie, cukor, soľ a vodu. Zmes prikryte a nechajte kvasnice pracovať asi 15 minút,“ radí majster pekár. Potom treba vypracovať cesto a nechať ho kysnúť. Dnes sú už rôzne špeciálne misky na kysnutie cesta, ktoré proces urýchlia.

Kvasnice obsahujú vitamíny B, D a niektoré minerály. Priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, pevnosť vlasov a nechtov, dokonca majú mať účinok i proti nespavosti. Chlieb z nich je však pre organizmus ťažšie stráviteľný a nemá takú prirodzenú trvanlivosť ako kváskový. Ako sme už spomínali, tá sa dosahuje pridaním umelých prísad, čiže z hľadiska zdravia víťazí jednoznačne chlieb kváskový.


ANKETA:

Aký chlieb vám chutí viac?

65,1%



21,9%



0,8%



12,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >