Nezohnali ste droždie? Kváskujte. Ako na to a recept na kváskový chlieb starej mamy, ktorý zvládne každý

Patricia Poprocká, 27. marca 2020 o 04:08

Droždie je dnes nedostatkovým tovarom, ľudia sa v snahe nechodievať často na nákupy vracajú k zvyklostiam našich predkov – pečú si chlieb sami. Ak sa vám nechce zháňať droždie, začnite kváskovať a čo sa týka chleba, budete úplne sebestační. Nie je to vôbec ťažké, naopak.

Na nerozoznanie od kupovaného.

Foto: Radovan Varchola

Návod, ako na to:

1. Vyrobte si kvások

Je to prvý a základný krok. Potrebujete múku a vodu, nič viac. V sklenenej fľaši na zaváranie – najlepšia je sedemdecová so širokým hrdlom zmiešajte oboje – asi tak do štvrtiny/pätiny fľaše. Použite ražnú múku, v obchodoch majú rôzne značky aj typy vhodné na kváskovanie.

Zamiešajte, pomerom jedna k jednej (napríklad tri-štyri polievkové lyžice múky aj vody), ale nemusí to platiť celkom presne, závisí od múky, každá je trocha iná. Výsledkom by mala byť kašička hustá zhruba ako cesto, určite by sa nemala liať. Nechajte prikryté, ale nie úplne zatvorené, pri izbovej teplote.

Na druhý deň pridajte opäť trocha múky a vody, zhruba polievkovú lyžicu. Opäť pomiešajte a postup opakujte ešte v nasledujúci deň. Zhruba na štvrtý deň by mohol byť kvások hotový. Spoznáte to tak, že hmota začne pracovať – vytvoria sa bublinky, zväčší sa objem.

Vtedy môžete začať s pečením chleba aj vy. Príprava trvá dlhšie než keď pečiete z droždia, takže začnite deň vopred. Stojí to však za to, chuť chleba je neporovnateľná, starší si asi pamätajú, ako chutil chlieb ich detstva – nuž, práve takto, kváskovo.

2. Štartér

Nachystajte si do misky 150 ml vody a 150 gramov ražnej múky – tej istej, z ktorej vyrábate kvások. Pridajte jednu polievkovú lyžicu kvásku. Zmiešajte a nechajte 9-12 hodín kysnúť. Prikryte, napríklad pokrievkou na hrnce.

3. Príprava cesta

Po uplynutí uvedeného času zmiešajte so štartérom 320 gramov pšeničnej múky (môže byť chlebová, ale dobrá je aj obyčajná polohrubá) a 170 ml vody. Pridajte rascu, môže byť drvená i celá, akú máte radšej a soľ – dve čajové lyžičky.

Ak chcete špecifický chlieb – napríklad špaldový, môžete vyskúšať špaldovú múku namiesto polohrubej, prípadne chlieb ešte nejako špeciálne dochutiť, semiačkami alebo bylinkami (slnečnicové, sézamové, bazalka...). Ak však chcete klasický chlieb, používa sa pšeničná múka a okrem rasce a soli sa nepridáva nič.

Cesto vypracujte – ručne alebo pomocou elektrického hnietiča. Ak sa vám zdá riedke, pridajte ešte múku, malo by byť tvárne a husté tak, aby sa nerozlievalo.

Ak máte ošatku (nádoba na kysnutie chleba), namúčte ju a preložte cesto tam. Prekryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 4 až 6 hodín. Neodkrývajte. Ak ošatku nemáte, nechajte cesto v nádobe, kde ste ho hnietili, a tiež prikryte látkou.

4. Pečenie

Rúru predohrejte na 250 stupňov, na spodok nachystajte plech, do ktorého nalejete vodu, asi hrnček, môžete i trocha viac. Para vytvorí pre pečenie chleba vhodné prostredie.

Chlieb vyklopte z nádoby na plech s papierom. Ak chcete zabrániť tomu, aby po bokoch popraskal, môžete navrch narezať nožom čiarky alebo kríž. Ak ho vyklopíte z ošatky, narezávať netreba.

Na 250 stupňoch pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 200 stupňov, plech, kde bola voda (možno jej ešte trocha zostalo) opatrne vyberte a pečte ďalších 20 minút.

Chlebík je hotový vtedy, ak po ňom dokážete poklopať. Veríme, že sa vydaril, dobrú chuť!

Čo ešte s kváskom

Z kvásku môžete pripravovať aj kysnuté koláče či parené buchty. Aj v tomto prípade je treba vyrobiť si štartér, nechať ho niekoľko hodín pracovať a potom môžete pokračovať v príprave koláča či obeda zvyčajným spôsobom.

Tipy, ako pracovať s kváskom
- Ak ho máte v izbe, dopĺňajte múkou a vodou každý deň. Ak sa vám po nejakom čase zdá, že kvásku už máte dosť, zatvorte fľašu a odložte do chladničky. Potom, ak budete chcieť opäť piecť chlieb, si to deň predtým zas vyberte.

- Kyslastá vôňa je v poriadku, ak pripomína acetón, znamená to, že kvások treba dokŕmiť, teda zas pridať múku a vodu.

- Ak sa na fľaši objaví pleseň (aj to sa niekedy stáva), presťahujte ho do inej fľaše a túto poriadne umyte pri vysokej teplote.

- Kvások vydrží dlho, ak sa oň budete starať. Niektorí ľudia spomínajú dokonca storočný kvások. Výhodou je, že sa dá z neho kúsok oddeliť a darovať susedom či príbuzným, ktorí si ho už budú dopĺňať podľa seba.

- Použiť môžete celozrnnú aj obyčajnú ražnú múku, časom si každý nájde svoju značku, ktorá mu bude vyhovovať.


ANKETA:

Pečiete kváskový chlieb?

61,1%



21,5%



13,5%



4,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >