Kupujete darčeky cez internet? Pozor na čínske e-shopy

TASR, 10. decembra 2019 o 05:52

Nakúpiť vianočné darčeky cez internet je rýchle a pohodlné. Nie vždy sa to však vyplatí. Rizikové sú najmä čínské internetové obchody.

Pred nákupom na internete dobre rozmýšľajte.

Foto: Shutterstock.com

V súčasnosti je veľmi jednoduché zakúpiť si tovar z celého sveta. Prieskumy spotrebiteľských organizácií však ukazujú, že výrobky kúpené v cudzine nemusia byť vždy bezpečné. Spoločnost ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) so sídlom v Poprade preto vyzýva kupujúcich, aby si dávali pred Vianocami väčší pozor, a to hlavne na čínske internetové obchody.

„Ich výrobky často nie sú určené pre európsky trh a veľmi pravdepodobne nespĺňajú jeho prísne bezpečnostné požiadavky. Odporúčame vyhnúť sa najmä elektronike, oblečeniu, šperkom, kozmetike a hračkám, ktoré sa zdajú byť neprimerane lacné," uviedla Petra Čakovská z organizácie. Viac ako polovica nebezpečných výrobkov nájdených v Európe v roku 2018 pochádzala práve z Číny.

Elektronika a hračky na európskom trhu potrebujú označenie CE, ktorým výrobcovia potvrdzujú, že tieto výrobky sú bezpečné. Testy belgického spotrebiteľského združenia Aankoop/Test Achats však ukázali, že ani toto označenie bezpečnosť nezaručuje. Našli totiž nabíjačky s označením CE, ktoré sa mohli vznietiť alebo explodovať. Aj chybné dymové poplašné zariadenia odhalené združením Which? boli všetky predávané prostredníctvom čínskych predajcov.

„Aj v našom združení sme riešili problém zvončeka, ktorý vďaka technickej chybe skratoval a spôsobil požiar domu. Pochádzal z Číny. Nie je však možné žiadať spotrebiteľov, aby sami preverovali, či je produkt bezpečný. Zaistiť bezpečnosť svojich zákazníkov by mali predovšetkým sami online predajcovia tým, že budú dodržiavať pravidlá bezpečnosti a elektronického obchodu platné v krajine bydliska spotrebiteľa," skonštatovala Čakovská.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >