Kuly z Desmodu dával predčasne narodeným deťom chobotničky, pripomínajú pupočnú šnúru

TASR, pt, 7. decembra 2018 o 17:17

Na neonatologickom oddelení nitrianskej fakultnej nemocnice mali v piatok oneskoreného Mikuláša. Bol ním spevák skupiny Desmod Mário Kuly Kollár, ktorý predčasne narodeným deťom rozdával hračky, ktoré im majú pomôcť pri liečbe.

Spevák skupiny Desmod Mário Kollár (Kuly) s chobotničkami.

Foto: TASR
Ide o pletené chobotničky, zdravotnícku pomôcku, ktorá predčasne narodeným deťom pomáha pri liečbe. Chápadlá pletených chobotničiek im pripomínajú pupočnú šnúru, s ktorou sa hrali v maternici. Teraz im pomáhajú odpútavať pozornosť od množstva hadičiek, na ktoré bývajú napojené v inkubátoroch. Mäkká pletenina im má zasa pripomínať matkinu maternicu, čo má na nich upokojujúce účinky.

Chobotničky sú určené aj starším bábätkám so srdcovými chybami, ktoré sú tiež dlhodobo odkázané na prístroje. S nimi sú prepojené práve rôznymi hadičkami.

Bábätká majú silný úchopový reflex, tak je lepšie, keď budú chytať namiesto skutočných hadičiek chápadlá chobotničky, ktoré im navyše pripomenú známe bezpečné prostredie maternice.

Vedecky je dokázané, že predčasne narodené či choré bábätká sa najlepšie zotavujú na hrudi matky, v kontakte koža na kožu. Keďže takýto kontakt nie je vždy možný, chobotničky majú simulovať aspoň prostredie maternice. Podľa expertov aj táto náhrada pomáha, i keď nie v takej miere ako matka . "Vedci dokázali, že bábätká s chobotničkami mali pravidelný srdcový tep, lepšie dýchali a mali vyššiu hladinu kyslíka v krvi, čo veľmi prospieva pri ich liečbe," uviedla hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

Projekt sa začal v Dánsku, odkiaľ sa rozšíril po celej Európe. Vďaka Kulymu, speváčke Tine a ďalším sa dostal aj do nitrianskej nemocnice.

Hadičky sú vyrobené zo 100-percentnej bavlny, vyplnené antialergickým dutým vláknom, čím je zabezpečená ich hygienická neškodnosť. Majú ich aj v niektorých ďalších nemocniciach a v rámci Slovenska ich háčkujú dobrovoľníci.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >