Nemocnica v Liptovskom Mikuláši má špičkový inkubátor

TASR, 6. novembra 2018 o 10:05

Novorodenecké oddelenie Liptovskej nemocnice s poliklinikou Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši získalo nový intenzívny inkubátor. Zariadenie prispeje k zlepšeniu starostlivosti o najmenších pacientov.

Inkubátor má pevné miesto v starostlivosti o ohrozených novorodencov.

Foto: Shutterstock.com

Podľa primárky novorodeneckého oddelenia Miriam Krajčiovej už bola potreba získať nový inkubátor akútna. „Ročne v našom zdravotníckom zariadení hospitalizujeme priemerne 100 až 150 patologických novorodencov a novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou 1500 až 2500 gramov, z toho 30 až 40 nedonosených detí od 33. gestačného týždňa. Na ich ošetrovanie sme mali jediný funkčný bazálny inkubátor, ktorý nespĺňal požiadavky na poskytovanie dostatočnej starostlivosti,“ priblížila.

Intenzívny inkubátor poskytne nedonoseným novorodencom a deťom s nízkou pôrodnou hmotnosťou dostatočný komfort najmä v prvých dňoch života pri zabezpečení teplotne neutrálneho prostredia. Je efektívny pri vyhriatí podchladeného novorodenca, udržiava vlhkosť, teplotu aj koncentráciu kyslíka v stabilných hodnotách. Ďalej umožňuje reguláciu kyslíka podľa aktuálneho okysličenia dieťaťa, monitorovanie životných funkcií, pomáha minimalizovať nežiaducu stimuláciu, podporuje rekonvalescenciu a rast.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >