Kedy sa vám mlieko nepripáli, ako rýchlo oživiť starý syr? A ďalších 11 trikov, ako v kuchyni šikovne pracovať s mliečnymi výrobkami

Gabriela Bachárová, 27. júla 2022 o 04:15

Mliečne výrobky využívame v kuchyni veľmi často, mnohí z nás ich jedia každý deň. Prečítajte si zopár našich trikov, ako s nimi v kuchyni zaobchádzať, aby vám urobili čo najlepšiu službu.

Syry uchovávajte dobre uzatvorené.

Foto: Shutterstock.com

Maslo čerstvé i bez chladničky

Túto vychytávku môžete využiť najmä v poľných podmienkach, keď nemáte k dispozícii chladničku. Maslo vám zostane čerstvé aj bez využitia chladu. Stačí prevariť vodu so soľou a maslo ňou zaliať tak, aby bolo celkom ponorené. Nepokazí sa a vydrží naozaj dlho.

Zmäknuté maslo. Zn. rýchlo

V receptoch sladkej kuchyne sa často vyžaduje, aby maslo bolo pred pridaním k ďalším surovinám zmäknuté, no nie teplé. Ak ste si nestihli včas vybrať maslo z chladničky, aby zmäklo, je tu jeden šikovný trik, ako predbehnúť čas. Na maslo v obale (pôvodnom či akomkoľvek inom) postavte hrniec s vrelou vodou. Hotovo okamžite. Výhodou je aj to, že maslo sa neroztečie.

Olej do masla

Na masle pripravené potraviny sú chutné, rýchlo sa však prepaľuje. Ak však k spenenému maslu prihodíte trošku stolného oleja, na druhu nezáleží, už sa prepálenia báť nebudete musieť.

Mlieko nepretečie

Ak si nedáte pozor, mlieko rýchlo ujde z hrnca. Potrite jeho okraje maslom a viac sa to nestane.

Nepripáli sa

Hrniec pred varením mlieka vypláchnite studenou vodou alebo na dno položte prevrátený tanierik, nepripáli sa.

Nezrazí sa

Mlieko sa nezrazí, ak doň pred varením pridáte kocku cukru.

Bez kožky na mlieku

Kožku, ktorá sa vytvára na horúcom mlieku, nemá asi nikto rád. Nemusí byť. Stačí, ak do horúceho a odstaveného mlieka vhodíte kocku ľadu.

Tuhá šľahačka

Ak počas šľahania vsypete do šľahačky trošku práškového cukru, stuhne perfektne.

„Omladený“ syr

Nestihli ste zjesť syr a už nevyzerá najlepšie? Starý a stvrdnutý syr vložte na chvíľu do mlieka, bude znovu „ako nový“.

Vyprážaný syr nevytečie

Tento trik možno poznáte. Syr v trojobale vložte pred prípravou do chladničky, nevytečie vám.

Syr pri izbovej teplote

Nejedzte syr hneď po tom, čo ho vyberiete z chladničky. Nechajte ho asi hodinku postáť pri izbovej teplote, jeho aróma sa pekne rozvinie.

Vlhkosť bez šance

Syry uchovávajte zabalené a v dobre uzatvorenej plastovej či sklenej nádobe, aby sa nedostali do kontaktu s inými potravinami. Do nádoby pridajte kocku cukru, ktorý dobre saje vlhkosť.

Syr nesplesnivie

A ak do nádoby pridáte misku s hrubou soľou, nebudú vám syry plesnivieť.
(Zdroj: kniha Sone Havlovej Jak to všechno zvládnu?)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >