Kefír, acidofilné mlieko, cmar, zákvas... Ako sa v nich vyznať a tipy na použitie v kuchyni

gb, 27. apríla 2020 o 05:00

Kyslomliečne výrobky sú nielen lahodné, ale tiež zdraviu prospešné, zhodujú sa odborníci. Nemali by preto chýbať vo vyváženom jedálnom lístku a obľúbiť by si ich mali i deti. Viete, čím sa odlišujú a ako ich použiť v kuchyni?

Zakysané mliečne výrobky sú zdraviu prospešné.

Foto: Shutterstock.com

Základné rozdiely medzi jednotlivými typmi kyslomliečnych výrobkov priblížila Gabriela Gonek, technologička zo spoločnosti Rajo. Mliekari ich vyrábajú z pasterizovaného kravského mlieka pridaním živých kultúr: baktérií a kvasiniek.

Jogurt

Vyrába sa z pasterizovaného mlieka pridaním jogurtovej kultúry zloženej zo živých baktérií. Dnes sú na trhu dva typy jogurtov – tradičné, ktoré dozrievajú priamo v tégliku, a tie, ktoré dozrievajú vo výrobných tankoch a majú typickú krémovú konzistenciou. Na ich výrobu sa používa len mlieko alebo smotana, prípadne pre hustejšiu konzistenciu mliečne bielkoviny. Okrem jogurtov sú na trhu i jogurtové nápoje, ktoré taktiež obsahujú jogurtovú kultúru, ale sú tekuté. Jogurt je známy tým, že jogurtové kultúry rozkladajú mliečny cukor (laktózu), a tým zlepšujú jeho trávenie.

Tip: Jogurt je vhodný na raňajky, ľahkú desiatu, olovrant, prípadne aj ako dezert. Chutí na sladko i slano. Z hustého smotanového jogurtu pripravíte delikátnu jogurtovú tortu s piškótami a ovocím. Klasický biely jogurt alebo jogurtový nápoj je vynikajúci ako zálievka na zeleninový šalát, ochutený jogurt zasa na šalát z čerstvého ovocia.

Acidofilné mlieko

Acidofilné mlieko sa vyrába z mlieka pridaním kultúry Lactobacillus acidophilus, čo je probiotická kultúra, ktorá priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru. Aby získalo lahodne kyslú a vyváženú chuť, mieša sa s kyslým mliekom sfermentovaným smotanovou kultúrou. Acidofilné mlieko je ľahko stráviteľné a môžu si ho dopriať aj ľudia, ktorí majú miernejší stupeň laktózovej intolerancie.

Tip: Klasika je zapíjať bielym acidofilným mliekom tradičné slovenské jedlá, ako sú halušky s bryndzou, bryndzové pirohy či strapačky s kapustou. Ochuteným acidkom si môžete preliať lievance alebo palacinky. Keď si acidko vychutnáte samostatne ako nápoj, zaženie smäd a zároveň príjemne zasýti.

Kefír

Je to kyslomliečny výrobok s kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn. Kefírové zrná sú kombináciou baktérií a kvasiniek v bielkovinách, cukroch a tukoch. Vzhľadom pripomínajú karfiól. Pri ich pôsobení dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Aj kefír je ľahko stráviteľný, a to aj pre ľudí, ktorí majú čiastočný problém s trávením laktózy. Od ostatných kyslomliečnych nápojov sa odlišuje výrazne kyslejšou, typicky perlivou chuťou. V ponuke predajní nájdete aj kefírové mlieko - je redšie a obsahuje menej živých mikroorganizmov ako kefír.

Tip: Kefír je skvelý ako nápoj po haluškách alebo zemiakových plackách, v mixe s čerstvým ovocím sa premení na svieži ovocný koktail. Možno ho tiež využiť v receptoch na kysnuté cesto, lievance a rôzne druhy koláčov.

Zakysaný cmar

Cmar vzniká ako druhotný produkt pri výrobe masla zo smotany. K fermentácii (kvaseniu) sa používa smotanová kultúra. Obsahuje menej tuku, ale o to hodnotnejšie mliečne bielkoviny - proteín. Dokonca sa odporúča piť ho pri diétach, ktoré pomáhajú odbúrať nadbytočné kilá. Má špecifickú, jemne štipľavú chuť.

Tip: Zakysaný cmar má podobné využitie ako ostatné kyslomliečne produkty. Môžete ho použiť napríklad do palacinkového či lievancového cesta, alebo ochutený soľou a koreninami ako zálievku na šalát z čerstvej zeleniny.

Zákvas

Zakvasené kravské mlieko je husté, jemne zrnité kyslé mlieko. Vyrába sa s použitím akejkoľvek mliečnej kultúry (smotanovej, jogurtovej, kefírovej). Aj tento kyslomliečny nápoj je ľahko stráviteľný a výživovo hodnotný.

Tip: Vychutnajte si ho ako nápoj k tradičnými slovenským jedlám z cestovín alebo zemiakov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >