Koláč bryndzovník.
Foto: varecha.skDesať perfektných receptov na slané koláčiky s bryndzou si môžete prečítať na tomto odkaze. Nepremeškajte príležitosť, bryndza je teraz najlepšia! A ako malú ochutnávku vám ponúkame recept na koláč bryndzovník.
Bryndzovník
Suroviny:300 g múky hladkej
150 ml mlieka
1 ČL cukru
1 kocka droždia
1/2 ČL soli
3 PL oleja
1 ks veľkého zemiaka (uvareného v šupke)
Navrch:
500 g bryndze
2 kelímky smotany kyslej
300 g slaniny
2 ks cibule
pažítka
Postup:
1. Väčší, v šupke uvarený zemiak necháme vychladnúť a potom ho ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Z mlieka, droždia a cukru si zarobíme kvások a necháme ho nabehnúť.
2. Do misky od mixéra dáme nastrúhaný zemiak, hladkú múku, olej, soľ a vzídený kvások. Dobre vymiešame a zakryté cesto necháme nakysnúť.
3. Nakysnuté cesto trochu prepracujeme a rozvaľkáme, preložíme ho na vymastený pekáč, upravíme ho do krajov pekáča a necháme znova nakysnúť cca 10 minút.
4. Nakysnuté cesto natrieme plnkou z bryndze, smotany a trochy soli. Posypeme na mesiačiky pokrájanou cibuľou, na kocky pokrájanou slaninkou a dáme piecť do vyhriatej rúry 180 °C na približne 25 minút.
5. Hotový bryndzovník posypeme pokrájanou pažítkou. Dobrú chuť!