Kedy piecť medovníčky a kedy linecké koláčiky? Rozvrh vianočného pečenia

Gabriela Bachárová, 3. novembra 2022 o 04:46

Čas naplánovať si vianočné sviatky je práve teraz. Vyhnete sa tak stresu a chaosu. Ak sa na sviatky chystáte piecť, premyslite si, ktoré druhy vianočného pečiva kedy pripravíte.

Linecké srdiečka výborne vyzerajú a skvelo chutia.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Pečenie si prakticky rozdeľte na štyri adventné víkendy a pokojne si to aj rozpíšte, aby ste mali prehľad a včas si mohli zabezpečiť suroviny alebo aj pomocníkov.

Prvý adventný víkend

Počas prvého adventného víkendu, ktorý tento rok pripadá na sobotu 26. novembra a nedeľu 27. novembra, si upečte druhy, ktoré potrebujú časom zmäknúť alebo zvlhnúť. Zvlhnutie je dobré kvôli chuti a aj preto, aby sa vám pečivo lepšie natieralo krémom či marmeládou a aby sa všetky chute lepšie spojili. Prvý adventný víkend je ideálny na napečenie medovníčkov, vanilkových rožtekov, medvedích labiek, zázvorníkov, kokosiek či korpusov na plnené orechové košíčky.

Druhý adventný víkend

Druhý adventný víkend (sobota 3. decembra a nedeľa 4. decembra) si naplánujte pečenie druhov, ako sú linecké koláčiky, kakaové rožteky či išelské tortičky (ak to však časovo zvládnete, neurobíte chybu, ak si tieto druhy napečiete hneď prvý adventný víkend). Keďže z lineckého cesta gazdinky často robia viacero druhov vianočného pečiva, budete mať zrejme čo robiť celý víkend.

Tretí adventný víkend

Počas tretieho adventného víkendu (sobota 10. decembra a nedeľa 11. decembra) si upečte napríklad skvelé marokánky a venujte sa natieraniu už hotového vianočného pečiva marmeládou. Keď ho na Vianoce ochutnáte, bude akurátne: všetky chuti pekne spojené v jednom tóne.

Štvrtý adventný víkend

Nepečené druhy vianočného pečiva (nepečené osie hniezda, rôzne roládky, šuhajdy, kokosové, čokoládové, rumové, tvarohové, kakaové, medové či Raffaelo guľky, moderné čokoládové lanýže, bezé tortičky a podobne) pripravujte samozrejme až potom, čo napečiete ostatné druhy, najlepšie krátko pred Vianocami. Vyhraďte si na to posledný adventný víkend, ktorý bude tento rok v sobotu 17. decembra a nedeľu 18. decembra. Pár dní pred Vianocami je čas aj na prípravu stále populárnejších crinkles, čo sú sušienky s rôznymi príchuťami, ktoré ohromia každú vianočnú návštevu. Krátko pred sviatkami plňte pečivo maslovým či pudingovým krémom alebo použite čokoládovú polevu.

Kedy zdobiť medovníčky?
Medovníčky nezdobte hneď po ich upečení. Túto časovo náročnú, no príjemnú súčasť vianočného pečenia si nechajte až pár dní pred Vianocami, keď sú už medovníčky zmäknuté a dostatočné vlhké, zdobenie vám tak pôjde ľahšie.


Dokonale pripravení
Ešte predtým, než začnete piecť, pripravte si všetky suroviny a pomôcky, ktoré budete potrebovať. To znamená nakúpiť múky, orechy, kokos, cukor, čokoládu, marmelády, mak a podobne. Ostatné suroviny dopĺňajte priebežne (maslo, vajíčka...). Z pomôcok treba mať pri ruke formičky či potreby na zdobenie. Všetko dajte dohromady pár dní pred prvým adventným víkendom.


Ako ideálne vianočné pečivo uskladňovať
Umením nie je vianočné pečivo len upiecť, ale i správne uskladniť. Suché druhy vianočného pečiva (vanilkové rožteky, zázvorníky či medovníčky) uskladňujte najlepšie v papierových krabiciach a na balkóne, vlhkosť im pomôže, aby sa rozležali a zmäkli. Chladnička sa na uskladnenie suchých druhov nehodí, pečivo v nej dostatočne nezmäkne.

Pečivo, ktoré má zostať tvrdšie (napríklad rôzne sušienky), patrí do uzatvorených nádob bez prístupu vzdušnej vlhkosti. Nepečené druhy vianočného pečiva a druhy, ktorých súčasťou sú krémy či čokoláda, patria samozrejme do chladničky, aby sa nepokazili. Prípadne ich môžete uskladňovať aj v komore, kam má prístup chladný vzduch zvonka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >