Pravá vôňa Vianoc. Týchto päť prírodných ozdôb na stromčeku vám nádherne prevonia byt

Patricia Poprocká, 22. decembra 2020 o 04:42

Niekomu stačí na vytvorenie pravej vianočnej atmosféry už len vôňa ihličia na stromčeku. Voňať však môžu aj jeho ozdoby. Skúsili ste niekedy vyzdobiť si stromček v prírodnom štýle? Týchto päť vecí vám ho naozaj skrášli aj vyčarí nádhernú vôňu Vianoc.

Stromček je krásny sám osebe, bez ohľadu na ozdoby.

Foto: shutterstock.com

Medovníčky

Nie nadarmo sú typickým vianočným pečivom. Skúste si ich pár pekne vyzdobených zavesiť aj na stromček. Má to viacero výhod: Voňať bude celá izba a neskôr aj byt, deti si cestou okolo budú môcť uchmatnúť zdravú sladkosť (lepšie než salónky či figúrky) a ak sa zvýšia, po sviatkoch môže dostať maškrtu pes alebo iné zvieratko. Okrem toho – medovníčky na zelenom stromčeku vyzerajú naozaj krásne, veľmi prirodzená a vkusná ozdoba.

Citrusy

Môžete zavesiť vysušené citrusové ovocie, alebo si vyrobiť ozdoby z jeho šupiek. Jednoducho z pomarančovej, citrónovej či grepovej kôrky vyrežte typické vianočné tvary – srdiečka, hviezdičky, kvetinky, štvorlístky či huby. Cez ne navlečte šnúrku a máte naozaj krásne a voňavé ozdoby. Ak sa zošúveria, vždy ich jednoducho viete nahradiť čerstvými.

Škorica

O jej liečivých účinkoch sme písali nedávno v tomto článku. Jej vôňu pozná každý a v zime dokáže zahriať i spríjemniť chvíle. Škoricu, ak máte mletú, môžete nasypať na niektoré konáriky stromčeka, ktoré sú mimo dosahu detí, prípadne do stojana s vodou. Ak máte celé kúsky, tie sa dajú obmotať motúzom, na ktorom visí ozdoba, prípadne je sám uháčkovaný do dekoračného vzoru.

Klinčeky

Ich prenikavú vôňu cítiť naďaleko. Na stromček ich dostanete jednoducho – napríklad navlečiete pomocou ihly na šnúrku ako náramok či náhrdelník, ktorý potom len prevesíte cez vetvičku. Aby to vyzeralo krajšie, môžete kombinovať s inými drobnosťami – napríklad so šípkami či jarabinou. Alebo hoci detskými korálkami, podľa toho, čo máte poruke.

Vanilka

Môžete použiť vanilkový struk podobne ako vyššie spomenutý kúsok škorice. Je však dosť drahý, takže pomôcť si môžeme aj vanilínovým cukrom. Ako? Môžeme ho rozpustiť v troche vody a potrieť ním napríklad šišku, ktorú zavesíme na stromček. Môžeme ho tiež nasypať do handričky spolu s ryžou, ktorú potom zviažeme a upravíme na balíček, snehuliaka alebo čokoľvek iné. Návod nájdete v tomto článku.

Prajeme Vám príjemné Vianoce!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >