Kedy chráni dojčenie pred otehotnením?

Patricia Poprocká, 24. marca 2021 o 04:42

Pol roka, rok alebo viac? Prvá menštruácia po pôrode prichádza u každej ženy inak. Čo je pravdy na tom, že ak mamička dojčí, dovtedy nemôže otehotnieť?

Dojčenie je prirodzenou antikoncepciou len počas prvých mesiacov po pôrode, ak je výlučné a dostatočne časté.

Foto: shutterstock.com

Prvých šesť mesiacov výlučného dojčenia sa považuje za obdobie, kedy je žena chránená pred počatím rovnako ako keby brala hormonálnu antikoncepciu. Neplatí to však tak celkom. Na to, aby dojčenie bolo naozaj prirodzenou antikoncepciou, musí byť totiž výlučné (bábätko nedostáva nič iné okrem materského mlieka) a časté – dieťa dostáva prsník vždy na požiadanie, žiadne snahy, aby prespalo celú noc a podobne, nedostáva cumlík ani nepije z fľaše či pomocou klobúčikov.

Pravdepodobnosť otehotnenia pri takomto výlučnom dojčení počas prvého polroka bábätka je 1 percento, čiže rovnaké ako v prípade hormonálnej antikoncepcie, uvádza združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA na svojom webe.

V druhom polroku života, keď dieťa začína jesť aj normálnu stravu a stále je dojčené na požiadanie, sa pravdepodobnosť počatia podľa MAMILY zvyšuje na 6-10 percent. Samozrejme, za predpokladu, že žena ešte nedostala menštruáciu.

Tá prichádza najčastejšie medzi 14 a 17 mesiacom po pôrode. Ako však zdôrazňuje MAMILA, rozpätie je tu veľmi široké, ženy ju môžu dostať oveľa skôr aj neskôr, napríklad po dvoch rokoch.

Menštruácia nemá vplyv na tvorbu mlieka

Menštruácia však nemá vplyv na chuť ani na tvorbu materského mlieka. Bez ohľadu na to, kedy ju žena dostane, materské mlieko sa čo do kvality nemení. Na jeho chuť má vplyv to, čo žena zje a pije.

Sú matky, ktoré majú pocit, že počas menštruácie sa ich bábätko správa inak, napríklad sa odťahuje od prsníka, nechce sať, čo pripisujú práve tomu, že mu „mlieko nechutí“, prípadne že sa tvorba mlieka znížila.

„Väčšina žien, ktoré túto situáciu popisujú, o nej hovorí v prípade, že dostali menštruáciu pomerne skoro po pôrode. Ak to tak je, tak to vo väčšine prípadov znamená, že menštruáciu dostali tak skoro, lebo sa im znížila tvorba mlieka (bábätko spí dlho v noci, nie je správne prisaté, nepije dostatočne, nespí s matkou v posteli, má cumlík, matka začala brať antikoncepciu atď.). Menštruácia v takomto prípade teda nie je príčinou zníženej tvorby mlieka, ale jej dôsledkom,“ vysvetľuje MAMILA s tým, že je možné, že v takomto prípade sa tvorba mlieka ešte väčšmi zníži tesne pred menštruáciou alebo počas nej. Drvivá väčšina žien však žiadne zmeny pri dojčení v súvislosti s menštruáciou nepociťuje.

Ak dôjde k zníženej tvorbe mlieka, nie je riešením prejsť na umelé, ale vyhľadať pomoc u laktačnej poradkyne, s ktorou môže matka skonzultovať polohu bábätka pri dojčení, prisatie, ale aj iné záležitosti o dojčení a možnosti zvýšenia tvorby mlieka.

Článok MAMILY Dojčenie a menštruácia si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >