Túžite po bábätku? Takto zvýšite šance na jeho počatie

Patricia Poprocká, 12. októbra 2020 o 04:22

Mala by žena, ktorá chce otehotnieť, zmeniť stravu? Ak sú súčasťou jedálnička polotovary, fastfoody alebo rôzne tyčinky ako prvá pomoc na zahnanie hladu počas uponáhľaného dňa, tak určite áno. Pre ženy, ktoré sa stravujú normálne s dostatkom ovocia a zeleniny, to až také nevyhnutné nie je. Dbať by však mali predovšetkým na prísun nasledovných vitamínov.

Radosť zo života, láska a pohoda, najlepšie predpoklady na počatie bábätka.

Foto: Shutterstock.com

Vitamín D

Ten zvyšuje šance na otehotnenie. „Dostatok vitamínu D preukázateľne zvyšuje schopnosť otehotnieť. Neskôr v tehotenstve má významný vplyv v podstate vo všetkých metabolických procesoch. Je akýmsi regulátorom celého zdravia ešte nenarodeného dieťaťa,“ približuje MUDr. Oleksander Sakal z centra asistovanej reprodukcie ISCARE Martin. Podieľa sa na vývoji kostí, zubov a fungujúceho imunitného systému.

Rôzne štúdie ukazujú, že ženy počas tehotenstva majú často nižšiu hladinu vitamínu D, a to nielen v zime.
Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné svetlo. V strave ho možno doplniť nasledovnými potravinami: rybacia pečeň, rastlinný a rybí olej, sleď, makrela, sardinky, pstruh, losos, tuniak, kvasnice, syr, mlieko a vajcia.

Myo-inozitol

Vitamín skupiny B, ktorý si produkuje aj samotné ľudské telo, tiež zvyšuje šance na počatie. V organizme podporuje niekoľko biologických procesov. „Pre ženy je zásadný fakt, že sa vo vysokých koncentráciách nachádza vo folikulárnej tekutine a má významný vplyv na kvalitu a dozrievanie vajíčok,“ vraví Oleksander Sakal s tým, že práve preto je dôležitý v čase, keď sa pár snaží o počatie dieťaťa.
Jeho zdrojom sú: fazuľa, pomaranč, baklažán, paradajky, zelená fazuľka

Kyselina listová

Má vplyv na zdravý vývoj plodu, je však dobré prijímať ju aspoň mesiac pred počatím a počas prvého trimestra. Ľudské telo si kyselinu listovú, patriacu do skupiny vitamínov B, nedokáže vytvoriť, preto ju treba dopĺňať stravou. Je dôležitá pre zdravý vývin embrya, slúži tiež ako prevencia rázštepových porúch chrbtice bábätka a znižuje riziká vývojových porúch centrálnej nervovej sústavy. Prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva, k správnej tvorbe krvi a fungovaniu imunitného systému. Podieľa sa aj na procese delenia buniek.

Naopak, nízka hladina kyseliny listovej u tehotných žien je rizikovým faktorom porúch neurálnej trubice vyvíjajúceho sa plodu, pripomína doktor Sakal.
Zdrojom kyseliny listovej sú: hovädzia pečeň, fazuľa, ružičková kapusta, cereálie, burské oriešky, špenát, brokolica, hlávkový šalát, hrach, avokádo

Cholín

Tiež sa zvykne radiť medzi vitamíny skupiny B, a tiež si ho dokáže vytvoriť organizmus aj sám. Prispieva k správnej látkovej premene lipidov, k udržaniu normálnej funkcie pečene a k správnej látkovej premene homocysteínu.
Jeho zdrojom v potravinách sú: vaječné žĺtka, pečeň, mozoček, srdce, sója, obilné klíčky, kvasnice, mlieko, listová zelenina, arašidy

Vitamíny nie sú všetko, pohoda je viac

Vitamíny a vyvážená strava sú pre počatie dôležitým faktorom, nie však jediným. Oveľa dôležitejšia je psychická pohoda, dostatok pohybu a predovšetkým nestresovanie sa z toho, ak sa nepodarí otehotnieť rýchlo. Aj keď centrá na umelé oplodnenie odporúčajú, aby sa na nich páry obrátili po roku neúspešného snaženia, a tí vo vyššom veku ešte skôr, ani 12 mesiacov ešte veľa neznamená.

„Keď si uvedomíme, že za rok môže žena otehotnieť iba počas dvanástich dní, ako dlho necháme organizmu možnosť, aby sa zachoval prirodzene?,“ poznamenáva česká pôrodná asistentka Ivana Königsmarková v knihe rozhovorov s publicistkou Janou Doležalovou Hovory s porodní bábou.

Ženy, ktoré nemôžu otehotnieť, by mali podľa nej v prvom rade absolvovať psychoterapiu. „Pre otehotnenie je viac než čokoľvek iné dôležitá psychická pohoda a schopnosť dopriať udalostiam voľný priebeh,“ je presvedčená.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >