Prestať s dojčením v tehotenstve netreba

Patricia Poprocká, 25. októbra 2018 o 06:01

Môže tehotná žena dojčiť? Okolo tejto otázky existuje veľa mýtov. Nejde len o babské výstrahy, že dojčenie bábätku v maternici odčerpáva živiny, sú dokonca aj lekári, ktorí mamičkám po otehotnení kážu s dojčením prestať. V skutočnosti však pri normálne prebiehajúcom tehotenstve nie je na dojčení nič nebezpečné.

Dojčenie nie je v normálne prebiehajúcom tehotenstve nebezpečné.

Foto: shutterstock.com
„Otehotnela som, keď mal syn rok. Všetci sa čudovali, že ho ešte dojčím. Švagriná aj kamarátky mi opakovane hovorili, že by som nemala. Že dojčením idú všetky živiny do mlieka a nedostanú sa až k bábätku v brušku, prípadne že dojčenie môže vyvolať potrat. Pravdupovediac, keď som to počúvala z viacerých strán, zneistilo ma to. No nevedela som si predstaviť, ako synovi vysvetlím, že mu už mlieko nedám, ale hlavne som ho nechcela do ničoho nasilu tlačiť. Našťastie som našla pochopenie u svojho lekára, ktorý povedal, že dojčiť môžem. To ma upokojilo, aj tak však veľa ľudí v okolí krútilo hlavou,“ spomína Alexandra na svoje druhé tehotenstvo.

„Prestať s dojčením v tehotenstve svojim pacientkám neodporúčam, iba ak by bol na to závažný zdravotný dôvod,“ hovorí gynekológ a pôrodník z nemocnice v bratislavskom Ružinove MUDr. Marek Dráb, Phd.

Mnohé ženy sa obávajú, že stimulácia bradaviek pri dojčení môže vyvolať pôrodné kontrakcie, keďže pri dojčení sa vyplavuje oxytocín, ktorý je zároveň spúšťačom sťahov maternice. Marek Dráb vysvetľuje, že takéto riziko vzniká u žien, ktoré majú diagnózu nedostatočnosti uzatváracieho aparátu krčka maternice, tzv. isthmocervikálnu insuficienciu. Podľa ďalšieho gynekológa MUDr. Ľubora Laudu sa takzvaný oxytocínový efekt prejaví u minima žien.

„Dôkazy, že by laktácia mohla vyvolať potrat, neexistujú,“ zdôrazňuje Marek Dráb. Dojčenie spravidla nemá zásadný vplyv na vypudenie plodu z maternice, lekári ho v prípade spomínanej diagnózy neodporúčajú, skôr pre istotu. Stalo sa už, že žena prestala s dojčením, a o bábätko aj tak prišla. Stalo sa to napríklad mamičke Jane. „Rada gynekológa odstaviť dojčiace sa dieťa kvôli hroziacemu potratu bola zbytočná, o dieťatko som aj tak prišla. Dojčenie by vtedy určite pomohlo mojej boľavej duši – takto to bolo presne opačne,“ hodnotí spätne Jana.

Pôrodník Marek Dráb pripomína, že dojčenie má z hľadiska fyziologických procesov a výstavby imunity dojčaťa nenahraditeľnú funkciu. „V období, keď je dieťa už dokrmované, je proces dojčenia v oveľa väčšej miere o psychológii. Kto môže toto puto oddeliť?,“ hovorí.
Tandemové dojčenie
Sú matky, ktoré dojčia nielen celé tehotenstvo, ale aj po pôrode obe svoje deti – staršie, aj bábätko. „Zásadné sú v tomto prípade dve veci: kolostrum po pôrode dieťaťa a schopnosť mliečnej žľazy prispôsobiť sa požiadavke. Kolostrum patrí novorodencovi. V ďalšom období – ak budú dojčené dve deti, prsníky „nevedia,“ že pracujú pre obe,“ pripomína gynekológ a pôrodník Marek Dráb.

Samozrejme, ak sa žena cíti vyčerpaná, prípadne pre zvýšenú citlivosť bradaviek v tehotenstve jej je dojčenie nepríjemné, môže s ním prestať, prípadne ho obmedziť. Tak, ako to vyhovuje jej a dieťaťu. Dôležité je, že má slobodnú voľbu. Môže. Nemusí.

„Dojčenie môže zaťažovať organizmus ako celok, nie že by uberalo živiny plodu. Kto sa na to cíti, nech dojčí,“ mieni Ľubor Lauda. „Ak je žena vyčerpaná, môže byť ďalšie stupňovanie požiadaviek na jej organizmus, napríklad dojčenie, nepriaznivé,“ dopĺňa Marek Dráb.

„U mňa dojčenie syna prestalo úplne prirodzene. Zhruba v nejakom šiestom mesiaci tehotenstva som mu ponúkla mlieko a zavrtel hlavou, že nechce. Myslím, že mu tam toho už veľa ani netieklo a cmúľanie naprázdno evidentne nepotreboval. A mne to vyhovovalo, takže spokojní sme boli všetci,“ hovorí Alexandra.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >