Každý z nás je pre svoje dieťa najlepším rodičom, treba len nájsť sebaistotu

Katarína Winterová, mamedeti.sk, 17. januára 2021 o 04:41

Byť rodičom nás nik neučil, a hoci nám veľa napovedajú naše inštinkty, nie vždy dokážeme reagovať tak, ako by sme si želali. Rád a odporúčaní je plný internet, tie sa však nedajú vždy zovšeobecňovať. Najdôležitejšie je nájsť odpovede v sebe, objaviť vlastnú silu a rodičovské kompetencie. K tomu má pomôcť rodičovský koučing. Ako funguje, vysvetľuje koučka Katarína Winterová z portálu mamedeti.sk v našej rubrike Tento týždeň píše.

Katarína Winterová sa dlhé roky venuje pomoci rodičom v krízových situáciách i v bežnom živote.

Foto: Horsky & Zachar Photographers

Rodičmi sa v istom momente stávame prvýkrát. Je to nová úloha a výzva, nové emócie a skúsenosti. V mnohom sme si neistí, hľadáme odpovede a rady iných rodičov, pričom sa snažíme urobiť čo najviac a čo najlepšie pre naše deti. Bojíme sa vlastných chýb.

Spolu s deťmi si tak prechádzame od šťastia a únavy novopečených rodičov až po prvé školské zážitky a známky až k puberte. Každé jedno obdobie so sebou prináša nové výzvy, nové zážitky, sebazaprenia a skúsenosti.

Rodičovstvo nie je také ľahké. Zmenil sa nám svet – zmenili sa priority... Nanovo si budujeme istotu v naše schopnosti v nových situáciách, ktoré zažívame s deťmi. Rodičovský koučing vám pomôže priniesť istotu, sebavedomie a dobrý plán na ťažkosti, ktoré prežívate. Tak, aby váš rodinný život nebol o strese a nenaplnených očakávaniach, ale o radosti a šťastí nielen detí, ale aj vás – rodičov.

Všetko podstatné máte v sebe, treba to len nájsť

Úloha rodičovského kouča je sprevádzať vás v čase, v ktorom to potrebujete. Nezáleží na tom, či sa jedná o čas s malým novorodeniatkom, problémy v škôlke alebo ťažkosti v škole či pubertálne obdobie. Kouč vám pomôže odhaliť vaše silné stránky a pripraviť sa na rôzne situácie a zvládanie ťažkostí.

Rodičovský kouč je vašim sprievodcom v akejkoľvek situácií a pri akejkoľvek ťažkosti vo výchove. Pomáha vám objaviť silu a vaše najlepšie schopnosti, ktoré v sebe máte. Rodičovský kouč verí, že všetko toto máte v sebe a najmä, že máte schopnosť byť pre svoje dieťa tým najlepším rodičom. Niekedy je však potrebné nájsť spôsob ako to rozvíjať a žiť v rodine.

Vďaka rodičovskému koučingu tak nájdete spôsob ako rozvíjať svoje silné stránky, ako uskutočniť potrebné zmeny vo výchove a kedy začať. Začnete si viac dôverovať a veriť, že ako rodič nezlyhávate.

Klásť si správne otázky

Nie, v rodičovskom koučingu nedostanete odpovede, rady a ani návody ako byť dobrým rodičom. Kouč totiž vie, že vy sa v sebe vyznáte najlepšie, viete čo naozaj chcete a po čom túžite. Že vy najlepšie viete, prečo sú pre vás niektoré veci vo výchove veľmi dôležité a iné menej. Kouč „len“ kladie otázky a pomáha vám tak nájsť jasnú cestu k tomu čo chcete robiť a posilní vaše sebavedomie v rodičovstve. Všetky odpovede však máte v sebe. Kouč vám ich pomôže nájsť. A tak je koučing len o vás a pre vás.

Tak ako každý z nás, tak aj každá rodina a každý rodič je originálny. Hoci sa niektoré vzorce správania opakujú, každý z nás je originálny. Každý z nás bol totiž ovplyvnený inou rodinou, inými rodičmi, inými vzťahmi. Každý si nesie v sebe iné spomienky, skúsenosti a iné túžby. A tak je to aj v rodičovstve. Každý rodič má v sebe vlastný cieľ vo výchove, vlastný spôsob – štýl výchovy a prístupu k deťom. V rodičovstve neexistuje univerzálna rada ani návod ako odstrániť zlozvyk či ako stať lepším rodičom.

Na každého funguje niečo iné a to čo funguje v jednej rodine nemusí fungovať v druhej (a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nefunguje).

Keď sa ako rodičia dostaneme do stereotypu výchovy, reakcií a nedarí sa nám podľa našich predstáv, hľadáme nové odpovede a nové informácie, ktoré by nám pomohli splniť to, po čom túžime.

Rodičovský koučing vám môže pomôcť pri hľadaní a uvedomení si, akým rodičom ste a akým chcete byť. Aký je váš rodičovský štýl a čo prináša spokojnosť deťom a aj vám rodičom.

Kompas, ktorý riadite vy

Mnoho rodičov sa trápi hľadaním rovnováhy medzi pracovným a rodinným životom. Na jednej strane vnímajú tlak z práce, na druhej strane túžia byť viac s deťmi. Hľadajú zdravú rovnováhu. Toto môže viesť k frustrácií, k nespokojnosti a zacykleniu sa v negatívnom vnímaní seba ako zlyhávajúceho rodiča. Rodičovský koučing vám podá kompas, ktorý ale riadite vy – kouč vám len pomôže nájsť a identifikovať čo naozaj chcete aj v tejto oblasti balansu medzi rodinou a prácou.

Všetci sa dostaneme aj do situácií, ktorú sú náročné a stresujúce. Vtedy je pomoc a podpora ešte dôležitejšia. Vďaka koučingu nájdete odpovede ako pristupovať k dieťaťu (aj k sebe samému) počas ťažkých životných situácií (ako je napríklad smrť v rodine, choroba alebo rozvod v rodine, strata zamestnania, veľká zmena bývania či neúspechy). Rodičovský kouč vám pomôže nájsť cestu a spôsob prekonania prekážok, ale aj pri identifikácií spúšťačov stresu.

Existujú ďalšie a ďalšie životné okamihy, kedy rodič potrebuje nielen dobrú radu, ale najmä získať sebavedomie a nadhľad v rodičovstve. Nezáleží na tom, či vychováva jedno alebo tri deti, či sú malé alebo väčšie. Uistenie, že je dobrým rodičom potrebuje v istých okamihoch každý z nás. Nájsť v sebe novú silu, istotu a správnosť rodičovských rozhodnutí nie je jednoduché, ale na tejto náročnej ceste nikto nemusí byť sám.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >