Kašičku si prosím. Kedy je najlepšie začať s príkrmami

Patricia Poprocká, 2. novembra 2018 o 09:00

Kedy prestáva bábätku stačiť výlučne materské mlieko? Hranica, kedy by mali mamičky bábätkám ponúknuť aj zeleninu či ovocie, sa neustále mení. Ešte donedávna sa hovorilo o šiestich mesiacoch. V poslednom čase sa medzi pediatrami objavujú zmienky dokonca už o štvrtom mesiaci. Je naozaj nevyhnutné začať tak skoro?

S príkrmami začnite, keď si ich dieťa vyžiada. Niet sa kam ponáhľať.

Foto: Miriam Poprocká

„Keď sa mi pred siedmimi rokmi narodila dcéra, hovorili nám, že máme začať s príkrmami od šiesteho mesiaca. Bola som poslušná prvorodička a v snahe dať dcérke to najlepšie, som čakala presne na deň, kedy dovŕšila šesť mesiacov. Ona však mala iný názor. Mala asi päť a pol mesiaca, keď som jedla broskyňu a ona mi sedela na kolenách. Jednoducho si ju uchmatla a cmúľala a cmúľala. Dodnes vidím tie jej rozžiarené očká,“ spomína na začiatok príkrmov mamička Lena.

Aj keď odborníci varujú, že dieťaťu netreba ponúkať ako prvé ovocie, lebo si zvykne na sladké a nebude potom chcieť jesť zeleninu, nebol to prípad Leninej dcéry. Bez problémov jedla všetko, a jedáva vlastne dodnes.

Dnes časť pediatrov podsúva informáciu, že v rámci budovania imunity treba dieťatko zvykať na pevnú stravu v období medzi štvrtým a šiestym mesiacom. Nie je to však príkaz. Aj laktačné poradkyne sa zhodujú – kým si dieťa nepýta, nenúťte ho jesť iné veci. Ako všetko, aj potreba skúšať niečo iné než matkine mlieko sa totiž objaví sama od seba. U každého individuálne, podľa vyspelosti bábätka i jeho tráviaceho traktu.

Niektoré deti nechcú iné než materské mlieko ešte ani v siedmich mesiacoch. Ak im to stačí, netreba ich nútiť.
Odporúčané zásady pri prikrmovaní
  • Presná hranica, kedy začať neexistuje, uvádza sa šesť mesiacov, je to však individuálne

  • Dieťa netreba nútiť, dozreje na to samé

  • Jedlo nesoľte

  • Jedlo nemixujte, stačí popučiť

  • Polotovary sa neodporúčajú

  • Dieťaťu naďalej dávajte materské mlieko, kedykoľvek bude chcieť
  • „Ja som svojmu synovi začala dávať detský tvarohový dezert – v štyroch mesiacoch. Uverila som reklame – že je to zdravé, prospešné pre deti, plné vitamínov, navyše chutné. Neskôr som si prečítala zloženie a uvedomila si, že to asi nebol najlepší nápad. Dodnes syn uprednostňuje sladké veci pred normálnou stravou, má aj miernu nadváhu,“ delí sa o skúsenosti mamička Martina.

    Laktačné poradkyne zdôrazňujú, že začiatok príkrmov neznamená automaticky obmedzenie dojčenia. Aj keď teda niektoré príručky vyslovene uvádzajú, že „dojčenie nahraďte prvým príkrmom,“ a pod., prechod na pevnú stravu by mal byť v prvom rade prirodzený. Vtedy, kedy to chce dieťa. A materského mlieka by sa malo bábätku dostávať na požiadanie minimálne celý prvý rok, ale aj neskôr.

    „U nás to šlo takto prirodzene. Maličká si uchmatla, keď na niečo mala chuť. Snažila som sa pred ňu podsúvať predovšetkým to jej jedlo – teda nesolené, popučené, zemiaky, brokolicu, cestoviny, jogurty, ale neustrážili sme ju vždy. Stalo sa, že si vopchala si do úst aj kúsok dedkovej klobásy. Na chvíľu som stŕpla, čo s tým preboha urobí, sama to však po chvíli zas vypľula,“ opisuje Lena.

    Ako pri všetkom, aj v príkrmoch platí – že režim a bábätko nejdú dohromady. Ak mu ho nanútite, prispôsobí sa, nič iné mu nezostane. Nie je to však potrebné. Svoje potreby najlepšie pozná bábätko samé, žiadne tabuľky ani prepočty ho neprekonajú.





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Prvý rok - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >