Karanténou trpia hlavne deti z nefunkčných rodín

TASR, gb, 19. januára 2021 o 04:09

Škôlkari či deti vo funkčnej rodine súčasným stavom trpieť nemusia. Ohrozené sú však deti v konfliktných a nefunkčných rodinách.

Súčasné opatrenia zhoršujú situáciu v konfliktných rodinách.

Foto: shutterstock.com

„Zatiaľ si ešte nevieme úplne presne predstaviť, aké dopady môže mať aktuálna situácia na psychiku detí," hovorí psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Beáta Sedlačková. Podľa jej vyjadrení v podcaste Nahlas o deťoch sú deti v dôsledku dlhodobého dištančného vzdelávania apatickými a psychológovia evidujú zvýšený výskyt ich depresívnych prejavov práve v dôsledku sociálnej izolácie.

„S dlhodobými následkami sa budeme ešte veľmi dlho zaoberať, pretože deťom chýbajú sociálne vzťahy. Škola je pre nich sociálnym spoločenstvom, potrebujú niekam patriť a byť súčasťou sociálnej skupiny. Online vyučovanie nedokáže plnohodnotne nahradiť vzájomnú interakciu v triede, vzťah medzi učiteľom a žiakom a už vôbec nie medzi žiakmi navzájom. Počas dištančného vzdelávania žiaci strácajú pracovné návyky, nemajú presne stanovený režim dňa. Vieme o tom, že mnoho detí sa vzdeláva v posteli a v pyžame," hovorí Beáta Sedlačková.

Škôlkari či deti vo funkčnej rodine podľa nej netrpia. Ohrozené sú však deti v konfliktných a nefunkčných rodinách. Tie sú vystavené najčastejšie domácemu násiliu či hádkam. V súčasnosti však majú problém aj deti ohrozené generačnou chudobou. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie preto zriadil telefonické aj e-mailové linky pomoci. Rodičia sa tak môžu počas pracovných dní poradiť so psychológom i špeciálnym pedagógom.

Podľa zástupkyne riaditeľky ústavu Aleny Kopányiovej kontaktujú odborníkov dva typy rodičov. „Sú to buď rodičia, pre ktorých je už situácia v niečom neudržateľná a bojujú s pocitom, že niečoho je už veľa a nevedia si s tým dať rady. Alebo riešia zlozvyky, disciplínu a motiváciu dieťaťa. V poslednom čase zaznamenávame však aj telefonáty od rodičov, ktorí prežívajú veľmi silné emócie v rodine v dôsledku úmrtia alebo hospitalizácie blízkeho na Covid-19. Cítia úzkosť a chcú vedieť, ako sa s tým vysporiadať a ako to sprostredkovať dieťaťu," približuje Alena Kopányiová.

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie pripravuje k týmto témam špeciálnu sériu podcastov Nahlas o deťoch, rovnako však od stredy spúšťa aj odborný kanál pre odborníkov pod názvom Odborne na slovíčko. Informácie sú denne aktualizované aj na Facebooku Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Kontakty pre rodičov, ktorí potrebujú poradiť:

V pracovných dňoch od pondelka do piatka od 9.30 - 16.00 je bezplatne k dispozícii psychológ na čísle 0910 234 860, konzultovať problémy so špeciálnym pedagógom môžu rodičia v utorok a stredu na čísle 0910 361 252.

E-mail, na ktorom tiež možno hľadať pomoc: potrebujem-poradit@vudpap.sk





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >