Kam dať šalát, aby nezvädol a prečo pozor na jablká? Rady, ako správne skladovať ovocie a zeleninu

Patricia Poprocká, 12. augusta 2021 o 05:03

Niet snáď zdravších potravín než ovocie a zelenina a teraz v lete si ich môžeme užiť do sýtosti. Viete ale, že nie je jedno, ako ich poukladáte? Ak skombinujete k sebe nesprávne druhy, rýchlo sa pokazia. Tu sú tipy, aké uskladnenie je pre jednotlivé ovocie a zeleninu najvhodnejšie, čo k čomu patrí a čoho sa radšej vyvarujte.

Jablká urýchľujú dozrievanie ostatných druhov ovocia a zeleniny. Ak máte napríklad tvrdé zelené avokádo, ich spoločné uskladnenie v jednej miske je veľmi prospešné.

Foto: Lenka Mackovičová

Spísali ich odborníci z občianskeho združenia Free Food, ktoré sa snaží zmierniť plytvanie potravinami v príručke Ako neplytvať jedlom.

Marhule, broskyne, čerešne

Pre nedozreté kôstkové ovocie je najvhodnejšia izbová teplota, ak je už dozreté, dajte ho do špajze alebo pivnice. Určite nenechávajte v igelitoch, rýchlo sa pokazia.

Jablká

Neukladajte ich do misky k zrelému ovociu, lebo rýchlo začne hniť. Jablká totiž obsahujú veľa etylénu, ktorý urýchľuje dozrievanie ostatných plodov. To ale môžete využiť, ak napríklad omylom odtrhnete ešte zelené paradajky alebo kúpite nezrelé banány či avokádo. Pomiešajte ich dohromady, jabĺčka by dozretie mali urýchliť.

Čučoriedky, maliny, jahody

Drobné ovocie je chutné a leto bez neho by ani nebolo letom. Nevýhodou je, že sa veľmi rýchlo kazí. Trikom je v tomto prípade ocot. Opláchnite ich v studenej octovej vode. Potom nechajte odstáť a uložte do chladničky.

Šalát, rukola, špenát

Ak ich necháte len tak na vzduchu, prípadne uložíte do chladničky, rýchlo vädnú. Ak chcete, aby bol šalát znova svieži, skúste ho potom namočiť do ľadovej vody. Jednoduchšie však bude, ak ho ešte čerstvý poumývate, natrháte na jednotlivé lístky a v uzavretej nádobke uložíte do chladničky. Platí to aj na zelenú cibuľku.

Zemiaky

Do chladničky určite nepatria. Špajza a pivnica (suchá, nie vlhká) sú pre ne ideálne. Odporúča sa skladovať ich spoločne s jablkami, ktoré zabraňujú v ich klíčení. Neukladajte ich ale spolu s cibuľou, nemajú sa radi a rýchlo sa kazia.

Cibuľa, cesnak

Najlepšie im je, keď visia. Príručka Ako neplytvať jedlom odporúča zavesiť ich v priedušných vreckách na suché, dobre vetrané a chladné miesto. Napríklad v silonkách alebo papierových sáčkoch s dierkami.

Mrkva, zeler, petržlen

Odrežte vňať, pretože im zbytočne odčerpáva výživné látky a rýchlejšie sa kazia. Mrkva môže byť aj v chladničke, ak však máte možnosť, pokojne ju dajte aj do pivnice či špajze.

Paradajky

Chlad im dobre nerobí, sklovitejú a mäknú. Ak nemáte tú možnosť odtrhnúť ich čerstvé, odkladajte ich do špajze alebo radšej nechajte pri izbovej teplote.

Banány

Teraz nie sú hlavnou témou jedálnička, ale prečo ich vynechať. Dlhšie vydržia, ak ostanú v jednom trse. Odtŕhajte teda vždy len banán, ktorý idete zjesť. Fólia na konci stopiek má svoj význam: spomaľuje ich dozrievanie.

Bylinky

Najlepšie im je zasadeným v zemi alebo kvetináči, odkiaľ si ich podľa potreby odtrhnete čerstvé. Ak ich chcete uskladniť, tak ich nasušte, prípadne odložte do mrazničky.

Čo do chladničky určite nepatrí
cibuľa, cesnak, zemiaky, avokádo, baklažán, cuketa, uhorky, tekvica, paradajky, nezrelé ovocie

Celú príručku Ako neplytvať jedlom si môžete pozrieť na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >