K detským onkologickým pacientom chodia domov výjazdové sestry. Je to neoceniteľná pomoc

gb, 8. novembra 2023 o 06:13

V domácom prostredí sestra dieťaťu vezme krv a hneď ju aj vyšetrí. Výsledok je známy do pár minút. Deti ani rodičia nemusia nikam cestovať a strácať čas v zápchach či čakárňach. Nehovoriac o tom, že pre ťažko chorých malých pacientov je cestovanie k lekárovi veľkou fyzickou záťažou, ktorá takto odpadá.

Deti s rakovinou nemusia nikam cestovať.

Foto: Shutterstock.com

Prvá agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) pre detských onkologických pacientov v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) má za sebou viac ako 150 návštev detí v ich domácom prostredí. Svoju činnosť poskytuje už rok rok a tri mesiace a skúsenosti sú zatiaľ vynikajúce. Najskôr výjazdové sestry navštevovali pacientov z Bratislavy, neskôr Bratislavského kraja a dnes sú to už aj pacienti z Nitry, Levíc a iných miest s dojazdom do dvoch hodín.

,,ADOS je jedna z možností poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom na našej klinike – liečime ich na oddelení, ambulantne, v dennej klinike a navštevujeme ich v domácom prostredí. Keď príde nový pacient, počas hospitalizácie začneme liečbu a spolu s rodinou vytvoríme plán, pretože liečba onkologických ochorení je beh na dlhé trate. Pre rodiny pacientov s rizikovou onkologickou diagnózou, mimoriadne dlhou a náročnou liečbou, imobilných, s oslabenou imunitou a iných je veľmi náročné chodiť s deťmi do nemocnice. Dnes ich už vieme za presne stanovených podmienok ošetriť v domácom prostredí,“ hovorí profesorka Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie.

Výjazdové sestry nosia so sebou prenosné analyzátory a tašku so zdravotníckym materiálom, ktorú potrebujú k výjazdu. Váha všetkého je dokopy asi 30 kilogramov. V domácom prostredí deťom odoberú krv, analyzátormi vyšetria krvný obraz a biochemické parametre. Výsledok poznajú do 10 minút. V závažnejších stavoch s potrebou vysokej presnosti odoberú pacientom krv, v skúmavke ju prinesú do nemocnice, kde sa laboratórne vyšetrí. Tieto deti tiež často potrebujú transfúzie, tie musia absolvovať v nemocnici, ale ak sestra urobí odbery a personál všetko pripraví vopred, je možné výrazne skrátiť čas v nemocnici počas transfúzie.

,,Rodičia sú nadšení, veľmi im to uľahčí neľahkú situáciu a každý z našich pacientov by takúto službu uvítal. Nemusia prísť do nemocnice, čakať na vyšetrenia. Rodiny s chorými deťmi sa môžu venovať svojmu zaužívanému režimu. Rodičia si veľmi pochvaľujú, že deti sú v menšom strese a napätí a aj náročnejšie a bolestivé výkony v domácom prostredí zvládajú lepšie v porovnaní s návštevou nemocnice. S rodinami sa poznáme a vždy sa potešia, keď nás vidia,“ hovorí Veronika Mičietová, výjazdová sestra.

,,Za týmito rodinami sa skrýva veľa príbehov, často je v rodine viac detí, o ktoré sa treba postarať a zabezpečiť pre ne dozor počas návštevy nemocnice. Mnohí nemajú autá a musia zorganizovať cestu sanitkou. Na dennej klinike im odoberieme materiál, čakajú na výsledky a následne sa navrhuje ďalší postup liečby, čo trvá aj celé dopoludnie. Tým, že prídeme za nimi a vyšetríme v domácom prostredí, majú o starosť menej a ľahšie sa im organizuje celý režim rodiny,“ hovorí Lucia Kostická, vedúca sestra Kliniky detskej hematológie a onkológie s tým, že túto službu by chceli v budúcnosti nielen rozšíriť, napríklad, aby súčasťou výjazdov bola aj sociálna sestra či fyzioterapeut.

,,Tento úspech je založený na spolupráci našej nemocnice s neziskovou organizáciou Deťom s rakovinou, ktorá zabezpečila prístrojové vybavenie, auto a pomohla s rekonštrukciou priestorov, čím výrazne prispela k vytvoreniu ADOS. Nemocnica poskytuje zdravotnícke a personálne zázemie,“ uviedol v tlačovej správe Peter Bartoň, riaditeľ najväčšej detskej nemocnice na Slovensku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >