Zásady zdravého stravovania, poznáte ich? V podstate sú veľmi jednoduché, zväčša nestoja veľa peňazí ani námahy. Ak ich zavediete do svojho jedálnička, naozaj nemusíte deťom variť zvlášť, a to ani tým najmenším a príprava jedál vám nezaberie väčšinu voľného času.
Ovocia a zeleniny nie je nikdy priveľa.
Foto: shutterstock.com
Odporúčania svetových expertov o zdravej výžive zhŕňa do niekoľkých základných bodov portál rodičdnesny.sk, kde rodičia nájdu tipy a rady aj z mnohých ďalších oblastí starostlivosti o dieťa.
Základné zásady sú: sezónne, lokálne, jednoducho, žiadne drahé nákupy trvanlivých polotovarov s vopred nalinkovanou chuťou. Tvorte sami!
Tu je 11 odporúčaní zdravého stravovania:
Zelenina do každého jedla
Ide o prirodzený zdroj vitamínov i ďalších dôležitých látok, navyše ľahko stráviteľný. Zeleninu môžete konzumovať na akýkoľvek spôsob, každý má svoje výhody – či už v polievke, ako prílohu, hlavné jedlo. Ak môžete, striedajte, samozrejme. Každé ovocie či zelenina je výnimočné a prospešné niečím iným, smelo si to berte!
Surové neznamená chudobné
Je to až príliš jednoduché, takže mnohí tomu neveria. Surové ovocie a zelenina, to je ten najlepší olovrant alebo desiata. Žiadne pyré, kompóty ani džúsiky, pekne jednoducho zobrať do ruky a jesť. Ak už máte pocit, že potrebujete mať na tomto jedle väčší prínos, tak ho môžete nakrájať na nápadité kúsky, ktoré sa najmä menším deťom lepšie chytajú, skutočne to však nie je potrebné.
Hlavne sezónne
Načo kupovať ananás či banány, keď je plný strom (alebo trhovisko) jabĺk, hrušiek, slivák? Nikdy nebudú chutiť tak, ako keď sú čerstvo odtrhnuté, tak si to treba teraz vychutnať. Okrem toho podporujete miestnych pestovateľov a neprispievate k zvyšovaniu emisií. Na dovážané (a chemicky upravované) ovocie či zeleninu je čas, keď už nič iné naozaj nie je.
Kvalitné tuky
Nebudú to rafinované oleje ani margaríny. Najlepšie sú oleje lisované za studena, ktorých je pestrá škála. Dávajte však pozor, čo kupujete, tie lacnejšie neraz majú zdravé údaje len na obale, v skutočnosti zapáchajú a nie sú také kvalitné ako sa tvária.
Variť a jesť vždy základné suroviny
Čiže žiadne priemyselne spracované potraviny a polotovary. Ak máte chuť na karbonátok, pripravte si ho doma z toho, čo nájdete alebo kúpite, rovnako nátierky, kečupy, šaláty, buchty, pirohy. Čím menej chémie, tým lepšie.
Snažiť sa o vhodné tepelné úpravy
Varenie vo vode, nad parou, dusenie vo vlastnej šťave je lepšie ako napríklad vyprážanie. Iste, pre niekoho niet nad dobrý rezeň, ak si ho však neviete odoprieť, raz za mesiac naozaj postačí.
Obilniny, strukoviny, semiačka
Ponuka je pestrá a pripraviť z nich možno naozaj kadečo. Okrem pšenice či ovsených vločiek je tu pšeno, pohánka, quinoa... A samozrejme, staré dobré strukoviny – šošovica (i červená), cícer, hrach, fazuľa... Nachystať môžete prívarky, soté (fazuľa v paradajkovej šťave s cuketou či inou zeleninou), kaše (sladké i slané), rizotá... Opäť platí: rýchle, ľahké, jednoduché, chutné a zdravé. Nebojte a ani semienok a orechov – či už na posypanie šalátov (aj ovocných) alebo len tak chrúmať, ak deti majú chuť na maškrtu – slnečnicové či tekvicové semienka, prípadne mandle či rôzne oriešky sú vždy lepšie než sladký keksík plný éčiek z obchodu.
Bylinky a korenia – nové chute
Ani sa to nechce veriť, čo narobí pár lístkov bylinky alebo pár zrniečok korenia s jedlom. Nebojte sa experimentovať, už obyčajná ovsená kaša bude chutiť inak, ak tam pridáte troška vanilky, škorice či kardamónu. Ochucovať môžete všetko – ryžu, omáčky, zeleninu...
Nové potraviny
Nevyrastali sme s nimi, neznamená to ale, že ich nemôžeme jesť teraz. Sladké zemiaky, hnedá ryža, pohánka, píniové oriešky majú svoje prínosy a ponúkajú príjemné spestrenie jedálnička.
Vyhýbajte sa cukru
Kde netreba, nepridávajte ho. Mnohí napríklad obľubujú pridať lyžičku cukru do krémovej či paradajkovej polievky. Samotné suroviny však majú vlastnú sladkú chuť a pridávať obyčajný cukor je zbytočné. Cukor organizmu škodí, čiže stopku by mali dostať sladkosti i sladené nápoje.
Soľ nad zlato, ale...
Veľa jej tiež netreba. Ak si odvyknete veľa soliť, objavíte prirodzenú chuť jednotlivých potravín a uľahčíte aj svojmu organizmu. Ak si spomeniete na rozprávku Bol raz jeden kráľ, môžete vyskúšať metódu kráľa a jeho dôverníka – namiesto soli korenie.