Jedinečná quinoa. Je nesmierne zdravá, uctievali ju už Inkovia a ľahko ju uvaríte na tisíc spôsobov. Skúsite?

pt, 13. júla 2023 o 04:43

Uctievali ju už Inkovia a dnes sa teší popularite najmä medzi milovníkmi zdravej stravy. Aj keď ju mnohí považujú za obilninu, v skutočnosti je to rastlina príbuzná špenátu. Okrem mnohých výživných látok, ktoré obsahuje, je bezlepková a ľahko stráviteľná, preto ju môže konzumovať bez obáv každý. Quinoa alebo merlík čílsky, ak chcete.

Quinoa je vhodná ako príloha, základ kaše i náhrada cestovín v polievke.

Foto: shutterstock.com

Má jemnú chuť, nenáročnú prípravu a široké využitie. Inkovia ju mleli na múku, používali na zahusťovanie polievok, robievali z nej kašu. Dnes sa okrem toho používa ako príloha k zelenine či mäsu namiesto ryže, prípadne namiesto cestovín do polievok.

Quinoa je trojaká – čierna, biela a červená. Všetky tri druhy majú veľmi podobné nutričné vlastnosti a výhody, sú bezlepkové a veľmi ľahko stráviteľné. Čierna quinoa má sladšiu a jemnejšiu chuť ako biela. Športovcom sa odporúča konzumovať skôr červenú quinou a ľuďom, ktorí riešia úbytok telesnej hmotnosti, zasa bielu.

Quinoa je prirodzene bezlepková vo všetkých jej formách a odrodách. Obsahuje vlákninu, prospieva črevám, zasýti a nenafukuje. Má nižší glykemický index, čo je vhodné ak chcete odľahčiť jedálniček. Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E, tiež minerálne látky ako železo, selén, horčík a vápnik. V určitom množstve obsahuje aj omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny a všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Jej konzumáciou dodáte telu kyselinu listovú, meď, fosfor, zinok a mangán.

Varená quinoa obsahuje 70 % sacharidov, čo z nej robí jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Quinoa je tiež veľmi sýta, pretože má relatívne vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Z tohto dôvodu môže pomôcť podporiť zdravú reguláciu hmotnosti a zdravie čriev. Pre ľudí na bezlepkovej diéte však môže byť výborným spestrením jedálnička.

Pre vysoký obsah bielkovín je vhodná na prípravu kvalitných, energeticky a nutrične výdatných raňajok pre športovcov. Nie je však vhodná pre diabetikov v prípade, že by si ju chceli pravidelne zaraďovať do stravovacieho plánu, pretože by prečerpali povolený, resp. odporúčaný limit bielkovín v strave.

Ako variť quinou

Jej príprava v kuchyni je veľmi jednoduchá, varí podobne ako ryža. Treba ju opláchnuť studenou vodou. Zľahka tým zväčší svoj objem, a zároveň sa zbaví horkastého sapomínu, ktorý môže zaťažiť žalúdok. Na jeden diel quinoy by mali byť použité dva diely osolenej vody, vývaru alebo vody s bylinkami. Varí sa približne 15 minút. Keďže je jej chuť skôr neutrálna, hodí sa ako príloha k výrazným jedlá, možno ju však konzumovať aj nasladko ako raňajkovú kašu. Uvarte ju tak ako vždy (vodu môžete prípadne nahradiť mliekom alebo rastlinným mliekom) a pridajte ovocie, med, oriešky či hrozienka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >