Je to normálne? Niekde žiakov skúšajú online so zaviazanými očami, aby nevideli na poznámky

Gabriela Bachárová, 16. marca 2021 o 05:15

Ako to vidíte vy? Je previazanie očí počas online skúšania v poriadku, alebo ide o neprípustný zásah do dôstojnosti školáka?

Aj takto sa niekedy skúša na online výučbe.

Foto: Juraj Hipš - Spolu občianska demokracia

Nedôvera časti učiteľov voči žiakom sa prejavuje aj v online vyučovaní. Zatiaľ čo na bežných hodinách by takí pedagógovia hľadali, kde všade si školáci schovali ťaháky, počas dištančnej školy nútia žiakov, aby si pri skúšaní zaviazali oči šatkou. Je samozrejme dôležité zdôrazniť, že nie všetci, je ich len menšina, ale i také prípady sa stávajú.

Na jeden taký upozornil expert na školstvo i politik Juraj Hipš, ktorý na svojom facebookovom profile zverejnil fotografiu študenta so zaviazanými očami počas online skúšania a pripojil status, v ktorom tento postup kritizoval. Matka študenta sa žiaľ verejne z obáv pred následkami vyjadriť nechcela.

„Chápem, že dištančná výučba je pre všetkých náročná. Ale aj za týchto náročných okolností musíme rešpektovať dôstojnosť učiteľa aj žiaka. Prikázať študentovi, aby si previazal pri skúšaní oči šatkou, aby sme mu tak zabránili v pozeraní do poznámok, je neprípustné. Je to za hranicou zdravého rozumu aj úcty k druhému,“ myslí si Juraj Hipš.

Matka, ktorá mu napísala o tejto nemilej skúsenosti svojho syna, bola zdesená. „Vôbec sa jej nečudujem. Veď viac ako vzdelávanie to pripomína zábery Al-Káidy. Je to ponižujúce,“ je presvedčený Juraj Hipš, podľa ktorého na jednej strane rozprávame o tom, aké negatívne dopady majú zavreté školy na duševné zdravie mladých ľudí, no na strane druhej ich nútime mať pri skúšaní zaviazané oči.

Zlé skúsenosti

„U nás na škole to funguje rovnako. Musíme si zatvárať oči, zakryť oči rukou, otočiť sa vľavo, vpravo alebo pozerať sa hore. Cítiť z toho poníženie, nedôveru, náznak šikany zo strany učiteľa a nerešpektovanie iných. Je to veľmi nepríjemné,“ pridala svoj komentár ďalšia študentka.

Skúsenosť inej študentky hovorí, že počas online skúšky zažila taký silný stres, kvôli ktorému ju nakoniec neurobila. Ruky mala mať neustále vytočené tak, aby pedagóg videl, že v nich nemá žiadny ťahák. Rovnako kontroloval, kam sa pozerá - či niekde nemá nápovedu. „Úplne ma to rozhodilo a výsledkom bol môj neúspech," vraví.

Juraj Hipš považuje zisťovanie vedomostí s previazanými očami za dôkaz, že na mnohých školách sa stále učí zle a len sa vyžaduje memorovanie poučiek a definícií, ktoré si deti ľahko môžu nájsť na internete: „Ak zisťujeme zvládnutie učiva tak, že žiak musí dávať veci do súvislostí a samostatne rozmýšľať, žiadnu šatku netreba.“

Na druhej strane je dobré povedať, že niekedy sa o nefér prístup snažia i samotní žiaci. „Pri skúšaní vidím za chrbtom dieťaťa zrkadlo a v jeho odraze maminu, ktorá urputne listuje v zošitoch a našepkáva dieťaťu. Kto tu prichádza o dôstojnosť? Ja to netuším. Ale podstatnejšie pre mňa je, že viem, komu to najviac škodí. A učiteľ to nie je,“ pripojila svoj komentár pod statusom pedagogička. Ďalší diskutujúci pridal skúsenosť, keď sa rodič snažil štvornožky nepozorovane prejsť za kameru a odtiaľ dieťaťu radiť správne odpovede. Áno, toto všetko sa deje. Znamená to však, že je nutné znižovať dôstojnosť detí?

Čo si o tom myslíte vy? Považuje zaviazanie očí šatkou počas skúšania za nedôstojné? Je to podľa vás prejav nedôvery učiteľa voči žiakovi? Alebo to pri súčasných neštandardných podmienkach považujete jednoducho len za „neštandardný“, ale stále prípustný spôsob, ako preveriť vedomosti žiaka? Napíšte nám do komentárov alebo hlasujte v ankete pod článkom. Ďakujeme za názor.


ANKETA:

Považujete previazanie očí počas online skúšania za normálne?

62,6%



5,8%



31,5%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarCellesti 16. marca 2021 o 11:48

    Treba okamžite prestať s takýmito dehonestujúcimi praktikami. Naopak, treba tlačiť na čo najskoršie otvorenie škôl a štandardnú výučbu. Vláda je tu na to, aby slúžila ľuďom a nie ľudia im. Slnko svitá.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar7luba7 16. marca 2021 o 18:03

    Nemam nic proti takemuto skusaniu! Cielom skusky je zistit, co ma ziak v hlave a nie pred sebou na papieri. Ak je toto najefektivnejsi sposob ako zistit co skutocne vie, treba ho pouzit.
    Ked pojdete napriklad na operaciu, kadernicke, alebo budete potrebovat majstra na prerabku baraku, bude Vas zaujimat predovsetkym to, aky je odbornik a nie to, ake mal pocity, ked bol skusany so zaviazanymi ocami.
    Zakladna, stredna ani vysoka skola nie su rozky, ako si niekto mysli, ze sa daju kupit, alebo rovno ukradnut. Trestat treba nielen podvodnika, ale aj ucitela, ktoremu nezalezi na tom, ci ziaci podvadzaju alebo nie. Ze to spolocnost toleruje, je chyba, ktora sa jej nasobne vrati! Pozrite sa do parlamentu!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >