Povzbuďte deti, aby v týchto časoch neklesali na duchu. Sedem rád odborníčky

Patricia Poprocká, 4. marca 2021 o 05:14

Pandémia a izolácia majú neblahý dopad aj na deti. Odborníci konštatujú tretinový nárast depresií detí do 18 rokov, u časti z nich dokonca nárast samovražedných sklonov. Linky dôvery evidujú rekordné počty volaní, deťom v týchto ťažkých časoch však môžu pomôcť aj rodiča. Čo je v ich silách, vysvetľuje sociálna pracovníčka a zakladateľka OZ Rozumieme deťom Petra Ragas.

Prežívame ťažké obdobie, neklesajme však na duchu.

Foto: shutterstock.com

Deti potrebujú pozornosť a spoločnosť rovesníkov. To druhé momentálne nie je možné, rodičia im však primeranou pozornosťou a spoločne tráveným časom môžu vo veľkej miere pomôcť znížiť stres a vytvoriť akúsi bezpečnú zónu v kruhy rodiny. Tá im dodá sebaistotu a zvýši psychickú odolnosť.

Čo teda radí odborníčka?

Spoločné rituály

Na ich veľký význam aj v mimopandemických časoch upozorňujú viacerí odborníci, nedávno sme písali o odkaze známeho českého pedagóga Mareka Hermana v tomto článku na ahojmama.sk. Aj Petra Ragas radí určite si nejaké vytvoriť. „U nás je to rôzne, s vekom detí sa nám to mení. Ráno si napríklad púšťame ako budíček pesničku, na ktorú si zatancujeme či zaspievame, a hneď nám to zlepší ráno náladu,“ hovorí. Rodinné rituály môžu byť aj spoločné raňajky, večera, víkendové pohybové hry vonku ako kopanie si lopty, prípadne hranie spoločenských hier.

Úsmevy a objatia

Ľuďom dnes chýba najmä osobný kontakt, s priateľmi a blízkymi komunikujeme len cez mobil, a z toho vznikajú depresie. Napraviť, aspoň čiastočne, to môže napríklad rozlúčka pri odchode z domu. Bozk, objatie, úsmev, milé slová naživo. „Vedeli ste, že malé dieťa sa v priemere smeje až 16x denne? Zatiaľ čo dospelý človek len 4-6x za deň. A hovoríme, že smiech je liek. Začnime sa doma viac smiať spoločne, budeme sa cítiť lepšie,“ radí Petra Ragas.

Vyhradiť si čas

Spoločné chvíle rodinných príslušníkov v jednej domácnosti môžu deťom podľa Petry Ragas veľmi prospieť. Dá sa to aj pri práci z domu či online vyučovaní. „Ide o čas, ktorý rodina trávi aktívne spolu a potom je každý sám. S dieťaťom sa môže rodič hrať, tvoriť, rozprávať a potom sa dohodnú, že rodič pôjde pracovať, aj keď je doma vo svojej kancelárii alebo obývačke, a dieťa sa zahrá samo,“ radí sociálna pracovníčka. „Kričaním na dieťa, že teraz nemám čas, a že musím pracovať, si neuľavíme a dieťaťu nepomôžeme. Spokojný nebude nikto,“ upozorňuje. Rodičia by mali s deťmi podľa nej tráviť aspoň hodinu denne pri spoločnej aktivite. Pozor, nepočíta sa tam učenie. Ide o voľnočasovú aktivitu, spoločnú komunikáciu alebo šport.

Režim je základ

Žiadna drezúra, ale pravidelné činnosti, vďaka ktorým sa deti budú cítiť isto a bezpečne. Aj keď sa nechodí do škôlky či školy, režim dňa treba mať. Obliecť sa, umyť, naraňajkovať, večer neponocovať. „Spolu sa naraňajkujeme, čo momentálne vnímam ako veľkú výhodu rodín, že môžu konečne spolu jesť a byť pri sebe. Potom nasleduje doobedňajšie hranie sa, online výučba, skontrolovanie úloh, tvorenie a čítanie. Poobede máme ako rituál, že si pozrieme jednu rozprávku. Určite by som nepúšťala deťom rozprávku ráno pred školou, nebudú sústredené,“ opisuje Petra Ragas vlastnú skúsenosť.

Rozprávajme sa otvorene

Rozhovory sú dôležitou súčasťou každej domácnosti. Petra Ragas pripomína nástroje efektívnej komunikácie, teda pozerať sa pri tom do očí, nemať sklonenú hlavu či zrak a aktívne počúvať toho druhého. To sa potom deti naučia od rodičov. Petra Ragas radí nič netajiť, naopak, hovoriť otvorene. „O tom, čo sa deje, o budúcnosti, o snoch a cieľoch, o tom, čo deťom chýba. Nezakrývať detské emócie, nesnažiť sa ich hneď zbaviť prípadne zabaviť dieťa niečím iným, ak sa pritom rozplače,“ objasňuje.

Hýbme sa

Pohyb vonku nadovšetko. Posilňuje imunitu, zlepšuje psychiku. Je jedno, čo tam robíte. Môžu to byť prechádzky v prírode, kopanie si lopty, zbieranie kamienkov alebo dreva, hocičo, čo zamestná hlavu a ruky. „Jednoducho byť denne na čerstvom vzduchu a medzi zeleňou v lese, to nám aj našim deťom dodáva energiu,“ vraví Petra Ragas. Odporúča aj otužovanie.

Náhrada krúžkov

Krúžky ako také už pekne dlhú dobu nefungujú, čas na ne by však mal zostať vyhradený. U rodičov aj detí. Keď sa raz opatrenia uvoľnia, o to ľahší bude návrat. A kým sa neuvoľnia, tak získate čas, ktorý môžete stráviť spolu. Učiteľov či trénerov nenahradíte, aj tak si však môžete spolu niečo nakresliť, zaspievať, prípadne zacvičiť či si zatancovať. Ak krúžky prebiehajú online, tak samozrejme, je dobré sa na nich aspoň takto zúčastniť.

Kam sa obrátiť
Pre deti v núdzi funguje napríklad Linka detskej dôvery, IPčko.sk, Dobrá linka či Linka detskej istoty.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >