Je pravdou, že novorodenci vidia len do blízka a navyše čiernobielo?

Gabriela Bachárová, 14. septembra 2021 o 04:00

Čerství rodičia, ale i ďalší príbuzní si často kladú otázku, ako dobre vidí práve narodené dieťa. Má zrak rovnaký ako my alebo sú detské očičká iné? Pozrime sa, ako to je!

Keď otvorím oči, uvidím ťa. Ale musíš byť blízko.

Foto: Shutterstock.com

„Máte niekedy pocit, že vás vaše novorodeniatko nevidí? Nie je to len zdanie,“ uvádza facebooková stránka Neonatológia Martin, na ktorej môžu rodičia nájsť aj ďalšie zaujímavé informácie o vývine svojich detí.

„Oči novorodenca sú schopné rozlišovať svetlo, tmu a predmety vzdialené do 20 až 25 centimetrov. Je to presne tá vzdialenosť, ktorú potrebuje, aby videl do maminej tváre, keď ho dojčí alebo drží v náručí,“ vysvetľujú odborníci.

Z pohľadu evolúcie je to logické, matkina tvár je to najdôležitejšie a z hľadiska jeho psychických i fyzických potrieb i to jediné, čo potrebuje dieťa po narodení vidieť. Obraz vzdialenejší 25 centimetrov je preň rozmazaný, vníma ho akoby v hmle. Ak sa teda k čerstvému bábätku nakláňate čo najbližšie, dobre robíte.

Svet sa navyše novorodencovi javí čiernobiely, pretože spočiatku nemá vyvinutý cit pre farby. Farby začína jasnejšie vnímať v treťom mesiaci, kedy je už zároveň schopný vidieť svojich rodičov, aj keď sú od neho ďalej.

Ak chcete bábätko zaujať, najlepšie vám podľa martinských neonatológov poslúžia čiernobiele alebo výrazné červené hračky, ďalej veľké vzory alebo kontrasty, žiadne detaily, ktoré jednoducho nemôže ešte dobre vidieť. Pozor však na nadmernú stimuláciu, ktorá môže dieťa dráždiť a je rovnako nevhodná ako ignorovanie a nedostatok podnetov. Únavu či prílišnú stimuláciu poznáte podľa toho, že bábätko uhýba pohľadom do strany, pretože jeho zrak je už unavený.

Škúlenie je normálne

„Šesť- až osemtýždňové dieťatko zaostruje zrak na vzdialenosť 30 cm, začína spoznávať tváre a v tomto období sa objaví aj prvý, tak dlho očakávaný úsmev,“ uvádza facebooková stránka.

Rodičia sa niekedy obávajú, že ich dieťatko škúli a zvažujú, či nenavštíviť odborníka. V drvivej väčšine prípadov je to však prirodzená vec, pretože dieťa zatiaľ fixuje predmet len jedným očkom, a tak sa môže zdať, že škúli. „Okohybné svaly sa len trénujú a schopnosť koordinácie oboch očiek sa zlepšuje v treťom až štvrtom mesiaci,“ uvádza martinská neonatológia. Ak problémy so škúlením pretrvávajú aj po tomto období, lepšie bude vyhľadať odbornú pomoc.

Štvor- až šesť mesačné dieťa už dokáže zaostriť na akúkoľvek vzdialenosť a pozerať sa všetkými smermi. „Od šiesteho mesiaca sa zlepšuje schopnosť vnímať farby. Zrak dieťaťa môžeme porovnať so zrakom dospelého vo veku sedem rokov,“ uzatvára martinská neonatológia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >