Máte pochybnosti, či vaše dieťa nezaostáva? Na webe môžete vyplniť vývinový dotazník, dostane ho váš pediater

Gabriela Bachárová, 28. októbra 2020 o 04:40

Vyvíja sa moje dieťa správne, alebo sa máme znepokojovať? Ak máte pochybnosti, môžete vyplniť špeciálny dotazník na webe zameraný na správny vývin detí.

Vyvíjaš sa dobre?

Foto: shutterstock.com

Dotazník pripravený odborníkmi nájdete na www.zdraviedietata.sk. Je na ňom sada desiatich dotazníkov určených pre rodičov detí vo veku od narodenia do 4. týždňa, od 5. do 7. týždňa, od 8. do 10. týždňa, od 3. do 4. mesiaca, od 5. do 6. mesiaca, od 7. do 8. mesiaca, od 9. do 10. mesiaca, od 11. do 12. mesiaca, od 15. do 18. mesiaca a troch rokov.

V prípade osemmesačného dieťaťa sa dotazník pýta, či mení často svoju polohu a nezostáva iba ležať na chrbátiku. Rodič tiež odpovedá na otázku, či jeho potomok v polohe na brušku vystiera ruky a nohy, či už stabilne sedí a pri naťahovaní sa za hračkou nepadá, či už štvornožkuje alebo sa plazí alebo či je schopné vziať si hračku, o ktorej vie, že je schovaná pod vankúšom. To sú otázky týkajúce sa takzvanej vývinovej funkčnosti.

Ďalšia sada otázok sa týka takzvaného špecifického správania. Matka či otec majú odpovedať, či je ich dieťa až príliš pokojné alebo naopak až príliš nepokojné. Či ho denné aktivity, ako sú prebaľovanie, prezliekanie či kúpanie, nedráždia oveľa viac ako iné deti alebo či má významné ťažkosti pri kŕmení. No a treťou, poslednou časťou dotazníka je otázka, či rodičia všeobecne pociťujú nejaké obavy v súvislosti s vývinom svojho dieťaťa.

Cieľom dotazníka je zachytiť včas deti vyvíjajúce sa inak, ako je typické. Ak potrebujú pomoc, je potrebné urobiť to čím skôr. Samozrejme každé dieťa sa vyvíja trochu inak a malá odchýlka nemusí nič znamenať, ale vždy je dobré zasiahnuť, ak sa vyskytne vážnejší problém.

„Vyplnený dotazník je pomôckou pre lekára pri vyšetrení psychomotorického vývinu dieťaťa pri preventívnej prehliadke. Výsledok skríningu pomáha lekárovi posúdiť, aký je aktuálny vývinový stav dieťaťa v porovnaní s populačnou normou slovenských detí. Záver vyšetrenia psychomotorického vývinu lekár robí na základe zhodnotenia celkového stavu dieťaťa,“ uvádza stránka.

Skríning vznikol podľa medzinárodne uznávaných štandardov tvorby skríningových metód, normy boli vytvorené na základe analýzy dát rozsiahlej výskumnej vzorky slovenských detí. Vyplnený dotazník môžete poslať svojmu pediatrovi e-mailom, prípadne mu ho vytlačiť.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >