Kúpať bábätko každý deň netreba. Ako často postačí?

Patricia Poprocká, 25. marca 2021 o 05:07

Večerné kúpanie bábätka býva rituál, na ktorý sa zvykne tešiť celá rodina, najmä mladší súrodenci. Teplo a vôňa detského oleja sú jasným dôkazom vzácnej prítomnosti maličkého dieťaťa. Nie každé bábätko však kúpanie obľubuje a navyše kúpať sa každý deň nie je ani potrebné. Ako často teda kúpať, čo robiť, ak váš drobec vo vaničke neustále plače?

Kúpať, prípadne sprchovať bábätko stačí každý druhý, tretí deň.

Foto: Miriam Poprocká

Po narodení má bábätko na tele maz, biely povlak, ktorý mu v maternici chránil kožu pred plodovou vodou. V prvých dňoch na svete slúži ako ochrana pred chladom i baktériami. Nie je vôbec potrebné ho odstraňovať, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by mal ostať na tele aspoň 24 hodín.

Prirodzený kožný maz je pre dieťa dôležitý aj neskôr, keď už tento novorodenecký zmizne (prípadne ho zmyjú kúpaním v pôrodnici), preto ani v ďalších týždňoch nie je potrebné kúpať bábätko každý deň. Každý si však robí po svojom.

„Dcérku sme kúpali každý večer, bol to pravidelný rituál pred spaním. Vo vaničke sa pekne uvoľnila, potom sme ju ponatierali a pri dojčení krásne zaspala. Už vtedy mala rada vodu, ako rástla, hrala sa tam s kačičkami a miluje sa kúpať dodnes,“ spomína Mária, matka šesťročného dievčatka.

Kristína má iné skúsenosti. „Syn kúpanie neznášal. Veľa času cez deň som ho nosila v šatke, takže večer som očakávala, že si prostredie vody a voľné kopanie nožičkami užije. Vrieskal však ako zmyslov zbavený. Nik z nás to nebol ochotný počúvať, tak sme to na tretí či štvrtý deň vyriešili úplne pragmaticky – vzala som ho sebou do sprchy. Už v pôrodnici nás učili, že ak dieťa pevne chytíme pod pazuškou, nevykĺzne nám, takže na to som dávala pozor. V sprche sa zázrakom všetko zmenilo. Syn z bezpečia môjho náručia (dokonca bol ešte aj v toľko odporúčanom kontakte koža na kožu) pozeral na prúd vody, ani nemukol. Bola to úžasná zmena, priam neuveriteľná. Mali sme pokoj. Opláchla som ho, potom ho dala manželovi do osušky a osprchovala sa ja. Bolo to jednoduché a takto sme to praktizovali celý čas. Dnes má syn takmer štyri roky a sprchuje sa už sám, no rád sa aj kúpe vo vani. Prišlo to samé, s vekom. Keby som mala ďalšie dieťa, robím to tak isto. Vaničku na základe vlastných skúseností považujem za zbytočnosť,“ vraví.

V zásade je jedno, či dieťa kúpete vo vaničke, vedierku, veľkej vani alebo sprchujete ako Kristína. Podstatné je, aby ste dieťa nevystavovali zbytočnej chémii. Hoci je trh presýtený detskými mydlami, ktoré sú „šetrné k pokožke“, „vyživujú“ a majú množstvo ďalších „skvelých vlastností“, úplne postačí kúpať dieťa v čistej vode. Ak má suchú pokožku, môžete ho potom ponatierať, tiež však pozor na to, aký prípravok si vyberiete.

Odborníci odporúčajú kúpať bábätko každý druhý až tretí deň, úplne to postačí. Mnohí rodičia argumentujú, že ak je dieťa celý deň zabalené v plienke, do ktorej sa viackrát pokaká, večerné kúpanie je nevyhnutné.

Aj v tomto prípade však stačí, ak ho pri prebaľovaní umyjete čistou vodou, čo je vlastne rovnaké ako sprcha. Pri prebaľovaní sa neodporúča používať vlhčené utierky. Sú napustené rôznymi chemickými látkami, zväčša parfémované, oslabujú pokožku a môžu vyvolať aj jej podráždenie. Okrem toho sú aj neekologické.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >