Homeschooling. Päť prípadov, kedy je pre dieťa lepšie učiť sa doma a nechodiť do školy

Patricia Poprocká, 25. marca 2019 o 05:45

Premýšľate, či zapísať dieťa do školy alebo to skúsiť s domácim vzdelávaním? Rodičia, ktorí si vyberú druhú možnosť, väčšinou neľutujú – dieťa zväčša učivo zvládne rovnako dobre, navyše mu zostane viac voľného času. Samozrejme, nie každý si môže domáce vzdelávanie dovoliť. Veľa rodičov totiž chodí každý deň do práce a ak by dieťa nešlo do školy, nemali by ho kde nechať. Sú však prípady, kedy je pre dieťa naozaj lepšie zostať doma.

Učenie doma dáva dieťaťu väčšiu slobodu a pohodu.

Foto: shutterstock.com

Keď pomalšie chápe

Doma je čas s ním prejsť všetko v tempe, aké vyhovuje jemu. A ak vtedy, kedy vyhovuje jemu. Dieťa je ušetrené tlaku i pocitov menejcennosti či zahanbenia, keď ho porovnávajú so šikovnejšími spolužiakmi. Domáce vzdelávanie je teda vhodné napríklad pre deti s dyslektickou poruchou, dokonca aj s ľahšími mentálnymi poruchami. Skrátka pre všetkých, ktorí by v normálnych školách zaostávali. Ak máte obavy, že zostane izolovaný, prípadne že potrebuje kamarátov, vždy sa to dá riešiť prihlásením na krúžky. Ako vraví predsedníčka občianskeho združenia Domáce vzdelávanie na Slovensku Viera Krajčovičová, tam vznikajú kamarátstva ešte ľahšie, pretože deti sú združené v skupine na základe spoločných záujmov, nie podľa bydliska či abecedy.

Keď nemá rád kolektív

Väčšina rodičov sa drží zásady, že si predsa musí zvyknúť. To, že dieťa do školy prinútia chodiť, ale nezaručí, že sa jeho nevôľa voči kolektívu premení na radosť. Skôr naopak, dieťa vnútorne bude nechuť prekonávať. Pozrime sa aj na seba – nie všetci sme radi súčasťou davu, veľkej skupiny. Sú samotári, ktorí sa najlepšie cítia vo vlastnom priestore. Prečo deti násilne nútiť do niečoho iného? Ak sa bojíte, že nebudú mať kamarátov, zbytočné obavy. Ak bude chcieť, nájdu si ich. Napokon, vždy sú nablízku členovia rodiny, susedia... Riešením sú aj, ako sme už spomínali, krúžky, kde je dieťa v kolektíve, ale v menšom a podstatne kratší čas než v škole.

Keď sa niečomu intenzívne venuje

Trénuje vaše dieťa nejaký šport? Alebo inklinuje k hre na klavír, či husle? Ak máte pocit, že „na to naozaj má“, domáce vzdelávanie je preňho výbornou cestou. Dieťa má čas venovať sa tomu, v čom vyniká a je ušetrené stresu z každodenného chodenia do školy či skúšania. Napríklad mladí športovci, ktorí chodia počas školského roka po súťažiach a sústredeniach, sa tam vo voľných chvíľach aj tak povinne učia. Po návrate domov idú do školy, kde ich zväčša učitelia hneď skúšajú. Na domácom vzdelávaní chodí dieťa na skúšky raz za pol roka, v Česku dokonca raz ročne. Keď sa teda vráti zo sústredenia, môže si zadeliť čas lepšie, oddýchnuť si, a učiť sa vtedy, keď sa na to naozaj cíti, nie, keď „treba ísť do školy“. Že to naozaj funguje? Pozrite si na Ester Ledeckú, ktorá získala zlato na jednej olympiáde v dvoch športoch – na lyžiach i na snowboarde. Doma sa učil aj jej brat Jonáš, olympijskú medailu síce, nemá, je však z neho hudobník a dizajnér.

Keď je dochádzanie do školy zložité

Dnes už to nie sú iba lazy – na Myjave či na strednom Slovensku. Domáce vzdelávanie šetrí stresy z každodennej rannej naháňačky, či lepšie tlačenice v kolónach aj v Bratislave, najmä ľuďom z priľahlých satelitov. Domáce vzdelávanie by bolo pre mnohých ideálnym riešením. Je tu však problém, kam s deťmi, ak rodičia nerobia na zmeny a musia byť celý deň v práci.

Keď neveríte systému

Čo ako sa školstvo modernizuje, stále je v mnohých prípadoch založené na vine a treste. Mnohé deti sa učia pre odmenu v podobe známok a pochvaly. Osnovy či učitelia v niektorých prípadoch stále tlačia deti do memorovania zoznamov, čísel, poučiek, namiesto toho, aby ich učili chápať veci a vytvárať si na ne samostatný vlastný názor. Kto nad školským systémom ohŕňa nos, má jedinečnú príležitosť zobrať to do vlastných rúk.


ANKETA:

Čo si myslíte o domácom vzdelávaní?

31,5%



42,1%



4,7%



20,9%



0,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >