Otužilkyňa Lucia Hendrichovská radí rodičom: „Otužujte deti aj v zime. Neprechladnú, nebojte...“

Lucia Hendrichovská, propagátorka otužovania a chôdze naboso, 8. decembra 2019 o 04:10

„Správne otužovanie nikomu neublíži. Deti sú oveľa odolnejšie voči chladu ako dospelí. Bez ťažkostí vlezú aj do studenej vody a radi si zabehajú bosé po vonku. Ak si dieťa zvykne na behanie naboso a plávanie v studenej vode, postupne získava reflexný návyk, ktorý mu zostáva navždy," píše Lucia Hendrichovská, ktorá je okrem otužovania známa aj chodením a behaním naboso.

Lucia Hendrichovská.

Foto: archív Lucie Hendrichovskej

Základom otužovania detí je otužilý rodič. Ak má rodič problém pustiť si chlad na kožu, je málo pravdepodobné, že to bude robiť jeho dieťa. Prakticky sa s otužovaním detí môže začať už od ich narodenia. Už len samotný spôsob, ako ich obliekame, nosíme a vychovávame, má zásadný vplyv na ich vzťah k vlastnému telu a k prostrediu, v ktorom žijeme.

Ak sa máme rozprávať o otužovaní deti, najprv si povedzme, čo je vlastne otužovanie, aby nevznikla mylná predstava, že deti musíme ponárať do kade s ľadovou vodou alebo vyváľať ich v snehu, aby boli zdravé.

Otužovanie – adaptácia na chlad

Otužovanie je celoživotný tréning pre naše telo, ale aj myseľ, aby sa ľahšie a bez problémov prispôsobovali teplotným zmenám v prostredí, v ktorom sa nachádzajú. Otužovanie sa deje prakticky vždy, keď sme vystavení náhlym teplotným zmenám.

Výzvou, ale aj veľkou výhodou je, že žijeme v krajine striedania ročných období. Zmenou klímy ich síce nemáme vždy presne štyri, ale prechod z leta do zimy pociťujeme výrazne takmer všetci. To je práve čas, keď „rozkvitnú“ rôzne infekčné choroby.

Zmena vonkajšej teploty výrazne ovplyvňuje naše obranné systémy. Imunitný systém je ako strážca brány, ktorý potrebuje rovnako pravidelný tréning, ako keď si budujeme a formujeme svaly. Inak ochabne, zoslabne a nefunguje tak, ako by sme potrebovali.

Dcérka Lucie Hendrichovskej Lujza si obľúbila zimné otužovanie.

Foto: archív Lucie Hendrichovskej

Unikátna masáž ciev

Pozitívne účinky otužovania azda netreba uvádzať, je o tom veľa dostupných a kvalitných informácii a negatívne v podstate neexistujú. Už aj vedecky sme sa presvedčili o tom, že chlad je liek.

Uvediem len jeden príklad za všetky - unikátna masáž ciev. Ide najmä o špeciálnu masáž ciev v sieti nášho lymfatického systému. Ten totiž nemá čerpadlo, akým je srdce pre krvný obeh, a tak je cirkulácia lymfy odkázaná len na prácu svalov. Aj preto sa potrebujeme hýbať.

Lymfatický systém je akási filtračná sieť, ktorá významne ovplyvňuje našu imunitu. Náhle striedanie chladu a tepla má výrazne podporný účinok na obeh krvi a lymfy. Vtedy sa rozprúdia všetky aj tie najjemnejšie cievky v našom tele a vďaka tomu si zachovávajú svoju pružnosť.

Účinky otužovania
- Stimuluje imunitný systém
- Unikátna masáž ciev
- Vynikajúca svalová regenerácia
- Zlepšuje vôľové vlastnosti
- Rozpúšťa úzkosť a depresie
- Lepšie zvládnete výkyvy počasia
- Stratíte telesný tuk a budete krajší


Deti otužujte hrou

Ale poďme späť k deťom. S deťmi sa vždy otužujte hrou, odvďačia sa vám za to. Možností je naozaj veľa. Stačí zaklopať na dvere prírody a vstúpiť. Vzduch, slnko, voda a niekde aj sneh sú stále k dispozícii. Prechádzky na čerstvom sviežom vzduchu sú zo všetkých foriem otužovania najdostupnejšie.

Začnite spoločným cvičením na čerstvom vzduchu alebo aspoň pri okne otvorenom dokorán. Postupne majte na sebe menej vrstiev oblečenia a keď vám je chladno, hýbte sa. Pri pohybe sa telo viac prekrvuje a s tým prichádza aj pocit tepla. Každé dieťa miluje pohyb, nepotrebujú k tomu veľa vášho povzbudzovania.

V podstate sme stále ponorení vo vzduchu. Ale ak umožníte prístup chladnejšieho vzduchu priamo na pokožku a vo väčšej miere, ako ste zvyknutí, tak trénujete svoj termoregulačný systém.

Pokožka je inteligentná izolácia nášho tela, v ktorej sa nachádza veľké množstvo signálnych receptorov. Cez tieto nervové receptory v pokožke na celom povrchu tela zbiera mozog – jeho časť hypotalamus, informácie o zmenách teploty a podnetoch z vonkajšieho prostredia.

Mozog ich vyhodnocuje a potom posiela priame príkazy pre cievy, svaly, srdce, pľúca, pečeň a obličky, hlavné orgány zapojené do tvorby a rozdeľovania tepelnej energie. Pôsobenie tepla (či chladu) vonkajšieho prostredia ovplyvňuje všetky orgány v našom tele, ale predovšetkým ho zachytávajú termoreceptory.

Teplota má desať stupňov. Syn Lucie Hendrichovskej Adam sa však nebojí.

Foto: archív Lucie Hendrichovskej

Pokožka, inteligentná izolácia

Najviac receptorov na chlad a teplo sa nachádza na tvári, rukách a nohách, najmenej ich je na chrbtovej časti. Takisto vysoký počet potných žliaz práve na rukách a nohách má významnú rolu v regulácii telesnej teploty. Možno ste už počuli o syndróme „horúcej nohy“.

Je to stav, keď sa nadmerne prehrieva pokožka končatín, najme nôh, a z toho potom pociťujeme nepríjemné teplo v celom tele. Môže to súvisieť s individuálnou termoreguláciou končatín, ale často ide o poruchy ciev lymfatického systému alebo zápaly žíl.

Striedavé kúpele so studenou vodou sú veľmi účinný spôsob liečby. Ideálne je kombinovať to aj s chôdzou naboso, prípadne v sandáloch, aby sa chodidlo ešte viac neprehrievalo v uzavretej topánke. To je tiež vysvetlenie, prečo sa ovplyvňovaním týchto častí tela mení vnímanie teploty v celom tele.

Ak je vám príliš horúco, stačí ak si dáte dole iba ponožky, prípadne si opláchnete nohy studenou vodou. Teplota sa vám efektívne zreguluje. Ak vás trápia návaly nepríjemného tepla, vyskúšajte si to.

Nohy, ruky a tvár

Pre začiatočníkov v zimnom otužovaní, ktorí majú problémy s chladom, odporúčam, aby začali postupne s otužovaním nôh, rúk a tváre. Môže to byť sprchovanie alebo oplachovanie chladnejšou vodou, pričom teplotu vody postupne znižujeme.

Ozdravné účinky prichádzajú až s vodou, ktorá ma teplotu najviac 10 °C. Efektívne a pre deti zábavné je ponáranie do nádoby s ľadovými kockami. Pri deťoch je dobre pripraviť si k tomu aj nádobu s teplou vodou (cca 45 °C), vytvoríte si takto domáce liečebné Kneippove kúpele.

Studenou vodou by sme mali ukončiť aj každé sprchovanie a umývanie tváre. Pomáha to udržiavať pružnosť pokožky a regulovať produkciu mazových žliaz. Ľadovú vodu používala vraj aj Kleopatra ako omladzovaciu kúru. Táto informácia ženy vždy poteší.

Tipy, ako začať otužovať s deťmi
• Pohyb na čerstvom vzduchu a prechádzky naboso
• Spánok pri otvorenom okne do neskorej jesene
• Časté vetranie miestností
• Neprekurovať miestnosti
• Primerané „triezve“ obliekanie
• Krátke behy v zimných mesiacoch
• Športové aktivity v tričku a šortkách


Nerešpektujeme potreby detí

Deti sú naše zrkadlo. Ak je v nich veľký strach zo zimy a chladu, pozrite sa najskôr na seba. Ak chcete, aby boli vaše deti silné, odvážne a zdravé, musia byť odvážne a silné aj ich matky a tatkovia. Začať musíte najprv vy.

Obavy z toho, že deti prechladnú a ochorejú, spôsobujú, že nerešpektujeme skutočné potreby detí. Nezdravo ich prehrievame a často až nútime, aby sa nadmieru obliekali. Začína sa to už doma, v našich bytoch a v domoch, ktoré sú v zimných mesiacoch často prekúrené.

Vo všeobecnosti sa odporúča vykurovať byty na priemernú teplotu 21 °C.  Teplota, samozrejme, závisí od toho, čo v danej miestnosti robíme. Ak napríklad v obývačke ležíme na gauči a pozeráme film, potrebujeme tam mať vyššiu teplotu, ako pri varení v kuchyni. Najnižšia teplota by mala byť v spálni, pretože pre kvalitný a zdravý spánok je vhodných max. 18 stupňov.

Otužovanie v Košiciach.

Foto: archív Lucie Hendrichovskej

Udržiavajte primeranú teplotu počas vykurovania

Detská izba je často multifunkčná miestnosť a preto by sme tam mali teplotu regulovať podľa toho, čo v danej miestnosti dieťa práve robí. Deťom prospieva nižšia teplota, pretože sú počas dňa aktívnejšie ako my dospelí.

Nie je neobvyklé, že detská izbička je najviac prekurovanou miestnosťou, a to najmä z obavy rodičov o zdravie dieťaťa, čo ma práve opačný efekt. Je dobré, ak teplotu vo svojom byte kontrolujeme a regulujeme izbovým teplomerom. Keď sa totiž spoliehame len na svoj pocit, byty väčšinou prekurujeme.

Netrvajte na tom, aby sa dieťa v zime vždy oblieklo už vo vykúrenom priestore. Cesta z bytu môže byť niekedy dlhšia a spôsobí nepríjemne prehrievanie. Nechajte si čas, kým sa dieťa aj vy adaptujete na vonkajšie podmienky. Ak sú to aktívne deti, tak im dajte o jednu vrstvu menej.

Všetci predsa dobre vieme, že pohybom vzniká teplo. Ak sa hýbete, nepotrebujete toľko ochranných a izolačných vrstiev. Netlačte na ne, ak sa nechcú obliekať viac, ako by ste chceli vy. Oblečenie im zbaľte do tašky. Každé dieťa zvládne krátky dotyk chladu a skôr či neskôr si ochotne oblečie vetrovku, čiapku aj rukavice samo. Ak nie, vyhrali ste a máte doma otužilca.

Praktikujem to teraz s mojou štvorročnou dcérkou Lujzou. Kým ja si už zapínam teplú bundu a naťahujem ponožky, ona stále odmieta teplý svetrík a ešte aj v novembri ráno ideme do škôlky len v tričku a s teplým oblečením v taške. Pre rodiča je to výzva rešpektovať realitu dieťaťa, ak mu dôverujete, ide to hravo.

Správne otužovanie nikomu neublíži. Možno ho pestovať od batoľaťa. Deti sú oveľa odolnejšie voči chladu ako dospelí. Bez ťažkostí vlezú aj do studenej vody a radi si zabehajú bosé po vonku. Ak si dieťa zvykne na behanie naboso a plávanie v studenej vode, postupne získava reflexný návyk, ktorý mu zostáva navždy.

Lucia Hendrichovská v prírodnom jazierku.

Foto: archív Lucie Hendrichovskej

Poznáte hnedý tuk?

Kľúčovú úlohu pri tvorbe tepla u detí zohráva hnedý tuk – dômyselná tepláreň v organizme cicavcov. Je to špeciálny typ tuku, ktorý sa u malých detí prirodzene nachádza najmä v oblasti krku, hrudníka a brucha.

Hnedú farbu mu dáva veľký počet mitochondrií. Sú to miniatúrne továrne na výrobu energie vo vnútri bunky. Tento tuk spôsobuje, že malým deťom nie je chladno a zrejme aj preto radi pobehujú nahé a počas spánku sa odkopávajú. Vekom sa hnedý tuk stráca. Do veľkej miery to spôsobuje teplomilný spôsob života.

Ak sa človek nikdy nevystavuje poriadnej zime, nemá takmer žiadny hnedý tuk. Má iba biele tukové tkanivo, ktoré slúži ako podkožná tepelná izolácia, ale teplo v porovnaní s hnedým tukom negeneruje. Niektoré vedecké štúdie ukázali, že predĺžené vystavenie sa chladu môže aktivovať hnedý tuk, ktorý pomáha spaľovať biely, nežiaduci tuk v tele.

Ak mávame pravidelne na pokožke menej ako 16 °C, tak nám tento mechanizmus hnedého tuku ostáva aktívny po celú dobu života. Okrem vystavovaniu sa chladu vám k tvorbe hnedého tuku pomôže správna životospráva, pohyb a dýchanie.

Tipy na otužovacie aktivity s deťmi:
• Behanie, chôdza naboso v mokrej tráve
• Behanie, chôdza naboso v snehu
• Potieranie uterákom navlhčeným v studenej vode
• Polievanie tela studenou vodou
• Striedavé kúpele pre nohy
• Hry v kúpeľni (do kúpeľa pridávať par kociek ľadu s hračkami)
• Niekoľkosekundový vstup do jazera
• Saunovanie


Je to zábava

Staňte sa pre svoje deti dobrým príkladom. Otužovanie s deťmi môže byť navyše veľmi zábavné. Základom úspešného, zdravého a radostného otužovania je pravidelnosť. Myslite stále na dôvod, prečo otužujete a rešpektujte svoje telo. Deti sa k vám radi pridajú.

Otužovanie je jednoznačne individuálna záležitosť a všeobecné rady môžu byť dobrým návodom, ale nie zárukou úspechu. Každý si musí zvoliť taký prístup k otužovaniu, ktorý mu vyhovuje najviac.

Ide o prekonávanie pocitu chladu a to je vždy nepríjemný pocit. Pre mnohých je to na začiatku veľmi ťažko prijateľné. Otužovanie vytvára tiež priestor pre tréning vôľových schopnosti. Je to výzva prekračovať svoju komfortnú zónu, za ktorou na vás ale čaká posilnenie a nové zdroje energie.

Mojím hnacím motorom pre zimné otužovanie je záväzok osobnej zodpovednosti za svoje zdravie. Nie je to len o tom, chcieť byť zdravý. Je potrebné zastaviť sa a uvedomiť si, ako sa práve teraz cítim. Spomenúť si, aký je to pocit byť skutočne zdravý.

Postaviť sa tvárou v tvár kompromisom a blokom, ktoré sú v nás a obmedzujú rozvoj nášho zdravia, sily, energie a radosti. Uvedomiť si všetko, čo zo zvyku robíme, a čo nám neprospieva a poškodzuje naše telo. Naučiť sa načúvať pocitom, srdcu, potrebám, bolesti, na všetkých úrovniach, a to so záujmom, prijatím, trpezlivosťou a s vedomím, že nám na sebe záleží.

Nikto vám neporadí lepšie ako vy, čo potrebuje vaše telo. Načúvaním vlastnej hlbokej múdrosti - intuície, ktorá vám presne povie, čo sa vo vás deje a čo potrebujete zmeniť. Potom už je len na vás, či zaujmete vodcovskú pozíciu pre svoj život vy a podarí sa vám zmeniť nezdravé návyky, alebo sa necháte ovládať strachom.

Lucia Hendrichovská
Mama 4-ročnej Lujzy a 17-ročných synov Samuela a Adama. Ako vraví sama o sebe, Behá, číta, maľuje, tvorí a miluje. Radosť do života jej prináša hlavne kreatívna práca. Inšpiruje k pohybu naboso a otužovaniu prostredníctvom príspevkov na stránke Život bez topánok.

Chôdzi a behu naboso sa venuje už viac ako päť rokov. Zabehla naboso niekoľko polmaratónov. Okrem vytrvalostného behu je členkou klubu orientačného behu v Košiciach (KOB Metropol). Podporu pri otužovaní ponúka formou individuálnych otužovacích stretnutí s priateľmi pod názvom Chladovňa.

V pracovnom živote sa venuje hlavne poradenstvu a správe domov. Od roku 2010 pracuje ako odborný konzultant v odbornom energetickom poradenstve, ktoré vzniklo v rámci projektu Žiť energiou a poskytuje ho bezplatne Slovenská inovačná a energetická agentúra. Samostatne pracuje ako správca bytového domu - LUBYT.


Otužovanie chladnou vodou.

Foto: archív Lucie Hendrichovskej











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >