Hektické rodinné večery? Zopár tipov, ako vymeniť nervy za pokoj

Gabriela Bachárová, 20. januára 2021 o 04:24

Ak by Martine niekto položil otázku, ktorú časť dňa nemá rada, odpovedala by bez zaváhania. Večer! Všetci v rodine sú už unavení, ale povinností je práve vtedy najviac.

Aj večer sa doma dajú zažiť príjemné chvíle.

Foto: Shutterstock.com

„Človek musí fungovať celý deň, od rána do večera. Mám doma trojročnú dcérku a prváčika, obaja sú teraz kvôli Covidu samozrejme doma. Pracujem momentálne na home office, varím, upratujem, starám sa o deti, učím sa s prvákom, mladšia si tiež vyžaduje svoje, na oddych mám naozaj len minimum času. Večer pre mňa nastáva to pravé peklo. Síl už nie je veľa, ale povinností asi najviac z celého dňa,“ hovorí.

„Zvŕtam sa v kuchyni, chystám večeru, do toho sa dcérka dožaduje pozornosti. Je už tiež unavená a mrnčí. Starší chce, aby som sa s ním hrala. Muž sa síce tiež v starostlivosti o deti a v domácich prácach angažuje, ale i tak je toho väčšina na mne. Po večeri samozrejme umyť riady, poupratovať rozbombardovanú kuchyňu a trochu celý byt. Únava postupuje, nervy tečú. Viem, mám zdravé deti a všetko je inak v poriadku, nemala by som sa sťažovať, ale tie večery už nezvládam. Často na deti kričím, som nevrlá. Aj ony už toho majú za celý deň dosť a pribúda súrodeneckých hádok,“ priznáva.

Vo finále prichádza večerná hygiena, chystanie sa do postieľok, uspávanie malej. „A keď od nej konečne vstanem, často ma ešte čaká dorobenie toho, čo som nestihla v práci. Do postele padám celkom hotová a desím sa ďalšieho večera,“ vraví.

Tu je každá rada drahá. Len ťažko si večer vyložíme nohy na stôl a zavrieme oči, aby sme nevideli neporiadok, ani jedlo na stole nepristane ako mávnutím čarovného prútika. Avšak každú situáciu v živote si môžeme uľahčiť, chce to len zmeniť trochu myslenie či začať lepšie plánovať. Tu je zopár našich tipov, ako mať pokojnejšie večery.

1. Najskôr plná pozornosť, až potom povinnosti

Možno ste si všimli, v akých situáciách deti najviac takzvane „hnevajú“. Správne, vtedy, keď sa im nevenujeme dostatočne. Zo strategických dôvodov sa vyplatí, ak dieťaťu najskôr venujete svoju plnú pozornosť. Ak nasýtite jeho potrebu mať vás iba pre seba, bude večer ochotnejšie spolupracovať a zostane pokojnejšie. Možno postačí zopár minút, počas ktorých sa s potomkom porozprávate, opýtate sa ho, ako sa má, pozriete či prečítate si zopár strán z knižky alebo sa pohráte s jeho obľúbenými hračkami. Niekedy postačí si len tak sadnúť do detskej izbičky a dieťa či deti pozorovať. Každý z nás potrebuje byť naplno vnímaný. Uprednostnite to, čo je dôležitejšie pred tým, čo sa vám zdá nevyhnutné a darujte deťom svoj čas.

2. Niet nad rituál

Ak sa večer topíte v chaose, ktorý vás stojí veľa psychických a fyzických síl, skúste popremýšľať, ako do vecí zaviesť poriadok. Niekto tomu hovorí rituál, iný režim – čo je vám milšie. V skratke ide samozrejme o to, ako poskladať dostatočne funkčný, a pritom pružný systém, v ktorom bude mať každý svoje miesto, bude vedieť, čo a kedy má robiť. S tým súvisí aj nasledujúci bod.

3. Delegovať a delegovať

Robíte všetko večer sama? Ale výsledky vašej práce si užívajú aj ostatní. Takto to ďalej nejde. Každý v rodine by mal mať svoje povinnosti. Niekto chystá stôl, iný umýva riady, ďalší zametá. Niekedy si situáciu sťažujeme aj tým, keď chceme všetko urobiť rýchlo, a tak deti k ničomu nepustíme, aby sa nám nemotali pod nohami a nezdržovali. Samozrejme, deti sú spočiatku neobratné a pomalé, ale stačí vytrvať a získate v nich užitočných pomocníkov. Nevyhnutným minimom je, aby si deti večer upratovali hračky a svoju izbičku, ale pridajte aj ostatné činnosti: vyťahovať bielizeň z práčky, pomáhať s upratovaním ďalších častí bytu, vyťahovať riady z umývačky a podobne. Môžete sa pri tom rozprávať či smiať sa. Práca vám tak pôjde všetkým od ruky. Dôležité pritom je, aby dieťa nevnímalo pomoc v domácnosť ako otravu či povinnosť, ktorá mu nedáva hlbší zmysel. Vysvetlite mu, že upratujeme, aby sme sa cítili doma dobre a príjemne a varíme, aby sme sa mohli najesť dobrého jedla.

4. Odbúrajte, čo sa len dá

Naozaj je nutné mať každý večer teplú večeru? Možno postačí obľúbená nátierka, studená misa či zohriať párky. A naozaj sa musí upratať perfektne, nestačí len trochu? Veď byt nie je sterilné prostredie. Žijú v ňom ľudia a život vždy znamená aj trochu neporiadku. Zamyslite sa, čo všetko si môžete večer doma uľahčiť, odpustiť. A možno potom príde rad aj na tie vyložené nohy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >