Háčkovanie, novodobý hit, ktorý pomáha duši. Na čo dbať?

pt, 10. apríla 2022 o 04:19

Jedna nitka a jeden háčik dokážu divy. Háčkovanie v súčasnosti zažíva opäť boom, už to nie je len prežitok z doby našich starých mám, naopak. Uháčkované veci sú dnes módne, s nádychom prírody a – ako väčšina ručných výrobkov – aj vcelku žiadané.

Háčkované tašky a batôžky sú dnes v móde.

Foto: Patricia Poprocká

Uháčkovať možno hocičo – tašky, tričká, šaty, čiapky, samozrejme obrusy, záclony, dokonca aj hračky, obliečky na vankúše či obojok pre psa.

Ak s háčkovaním chcete začať, odborníci odporúčajú začať s jednoduchými kúskami ako sú podložky pod poháriky, prestieradlá, prípadne ozdôbky na veľkonočné vajíčka. Na dekoratívne účely sa používajú aj jemné priadze, s ktorými sa ľahšie pracuje, čo je pre začiatočníkov ideálne.

Na čipky a záclony je vhodná najtenšia priadza tzv. snehurka alebo perlovka. „Začiatočníci by mali siahnuť po praktickejšom retiazkovom vlákne, pretože sa s ním jednoduchšie pracuje. Splietaná priadza sa totiž môže na háčik ťažšie naberať a mohla by vás hneď zo začiatku odradiť,“ vysvetľuje Hana Slípková z textilnej galantérie Stoklasa.

Práve zo silnejšej, splietanej priadze sa vyrábajú väčšie veci, vhodné na použitie či nosenie, ako spomínané tašky či šaty. Kto má záujem o háčkované oblečenie, začať by mal s menšími kúskami ako šály, čiapky či ponožky.

Vedieť háčkovať sa oplatí, podobne ako iné ručné práce – štrikovanie či vyšívanie, je háčkovanie výborným relaxom. Má pozitívny vplyv na duševné zdravie a pohodu, núti človeka sústrediť sa na práve prežívaný okamih, podľa niektorých zdrojov odvádza dokonca myšlienky aj od chronických bolestí. Pre starších háčkovanie funguje ako prevencia proti stareckej demencii. No a výsledkom sú pekné veci s minimálnymi nákladmi, ktoré potešia ich tvorcu alebo niekoho iného.

Návodov na háčkovanie je plný internet, jeden z nich, pre začiatočníkov, je napríklad tento:


ANKETA:

Háčkujete?

85,6%



0,7%



11,0%



2,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >