Gymnazisti idú háčkovať chobotničky pre predčasne narodené deti. Chcú pomôcť, aj keď väčšina ešte nedržala háčik v ruke

TASR, pt, 5. apríla 2019 o 09:13

Piatkový večer v bare alebo pri niečo užitočnom? Trnavskí gymnazisti zvolili druhú možnosť. Hoci policajné akcie po nočných lokáloch po celom Slovensku odhaľujú početné skupiny podgurážených mladých, sú aj teenageri, ktorí chcú pomôcť druhým. Študenti Gymnáziu Jána Hollého v Trnave sa zamerajú na predčasne narodené deti.

Chobotničky do inkubátorov.

Foto: Fakultná nemocnica Nitra

Dievčatá a chlapci budú háčkovať. Chobotničky, ktoré dostávajú predčasne narodené deti v inkubátoroch, aby im pripomínali pupočnú šnúru v maternici. Zmierni im to pocit osamelosti, a keďže je dokázané, že bábätko, aj predčasne narodené, potrebuje matkinu blízkosť, aj simulácia pupočnej šnúry môže prispieť k lepšiemu prospievaniu.

Bábätká sú pokojnejšie. Okrem toho, keďže sa zamestnávajú chobotničkami, nevyťahujú si tak často zavedené kanyly či sondy.
Chobotničky si potom detičky berú domov, na pamiatku.

Výroba chobotničiek pre predčasne narodené deti je medzinárodná akcia, ktorá pochádza z Dánska. Podporujú ju aj rôzne známe osobnosti, napríklad speváčka Tina či Mário Kuly Kollár z Desmodu, ktorý pred Vianocami chobotničky rozdával v nitrianskej nemocnici.

Trnavskí gymnazisti začínajú s háčkovaním dnes o piatej popoludní. Akcia má trvať celú noc. Pedagogička školy Andrea Bánová očakáva, že by sa mohlo vyrobiť niekoľko desiatok chobotničiek. Uháčkovanie jednej trvá viac ako štyri hodiny, použitá musí byť iba stopercentná bavlna.

Na nočnú akciu sa prihlásilo zatiaľ 25 gymnazistov. „To iba na prespanie, počas večera ich bude oveľa viac," spresnila Andrea Bánová s tým, že účasť prisľúbili aj dve mamičky, ktorých myšlienka oslovila.

„Háčkovať sa bude iste ešte aj po polnoci, máme pripravený aj film, ktorý si budeme premietať a chlapci povedali, že budú variť aspoň čaj," dodala.

Študenti sa do akcie púšťajú naozaj od srdca, ako totiž vraví Andrea Bánová, väčšina študentov vôbec nemá skúsenosti s hákčovaním. Výroba teda nebude tak náročná ako prvotné zvládnutie háčkovacej techniky.

Chobotničky v Nitre rozdával pred Vianocami líder kapely Desmod Mário Kuly Kollár.

Foto: TASR





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >