Viete čítať slogany na potravinách? Čo znamená „vláknina navyše“ alebo „bez pridania cukru“?

pt, 8. apríla 2022 o 04:20

Čím lepšie a užitočnejšie to vyzerá, tým ochotnejšie kupujeme. Výrobcovia to veľmi dobre vedia a tak sa nás snažia presvedčiť, že práve tie ich potraviny sú pre človeka prospešnejšie než ostatné podobného druhu. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští.

Čítať etikety na potravinách sa oplatí, hoci to môže byť najmä pri veľkých nákupoch s deťmi náročné.

Foto: shutterstock.com

Viaceré reklamné slogany síce znejú naozaj skvele, a hoci nie sú vyslovene zavádzajúce, treba myslieť na to, že sú to len slogany, ktoré nás majú nalákať na kúpu hoci i drahších výrobkov. A niekedy trošku nepresné možno aj sú. Alebo aspoň neopisujú celú realitu.

Čo teda znamená, ak si na výrobku prečítate:

„S nízkym obsahom kalórií“

Treba sa pozrieť, na aké množstvo jedla či nápoja sa prepočet vzťahuje. Niekedy sa totiž stáva, že „nízky obsah kalórií“ má len určitá porcia, nie celý výrobok. O naozaj nízkom obsahu kalórií možno hovoriť vtedy, ak na 100 ml pripadá menej než 20 kcal. Napríklad v prípade pomarančového džúsu sa tento marketingový slogan týka porcie menšej ako 50 ml.

„S prídavkom vlákniny“

Reklamné označenie časté napríklad pri smoothies, kde ale nemá prílišné opodstatnenie. Smoothies sa totiž (na rozdiel od džúsov) vyrába z celého ovocia alebo zeleniny. Tie tú samy o sebe veľmi bohatým zdrojom vlákniny, ktorá sa nachádza v dužine či šupke. Nie je preto nevyhnutné pridávať do výrobku ďalšiu vlákninu. Neraz tu teda ide len o marketingový ťah, keď sa v skutočnosti do výrobku pridá nepatrné množstvo vlákniny, ktorá na celkový obsah nemá zásadný vplyv.

„Bez pridaného cukru/bez prídavku cukru“

Do výrobku síce naozaj nemusí pridaný cukor, ale jeho jednotlivé zložky ho môžu obsahovať veľmi veľa. Napríklad v koncentrátoch, džemoch a podobne. Dôležitejšie než konštatovanie „bez pridaného cukru“ je teda sledovať množstvo cukru uvedeného v tabuľke výživových údajov. Ak to človek nechce s cukrom preháňať, hodnota sacharidov v stogramovom výrobku by nemala prekročiť 10 gramov.

„Spĺňa denné odporúčané množstvo ovocia/vitamínov a živín“

Časté znenie výživových odporúčaní, ktoré nájdete predovšetkým na džúsoch či smoothies. V skutočnosti príjem týchto živín a vitamínov odborníci odporúčajú predovšetkým z čerstvých, nespracovaných plodov, teda vrátane šupky a dužiny, ktorú skonzumujeme, ak normálne hryzieme ovocie či zeleninu. Práve v šupke a dužine býva často najviac vitamínov, minerálnych látok alebo vlákniny. Výrobky zo spracovaných plodov majú teda týchto látok často menej, dôvodom je práve ich spracovanie a sterilizácia pri vysokých teplotách, kde sa výživné látky ničia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >