Dve kamarátky zriadili miesto, kde si ľudia môžu vymieňať nepotrebné veci. „Nechceme poučovať, len ukazujeme, čo sa dá“

pt, 9. septembra 2020 o 04:31

Nie je im jedno, koľko odpadu ľudia vyprodukujú. Preto založili miesto, kam môžu rodičia nepotrebné veci namiesto vyhodenia odovzdať. Alebo vymeniť, prípadne si požičať. Simona Hlaváčová a Jana Reháková sa už takmer rok starajú o svoju Baterkáreň, miesto, kde veci dostávajú druhú šancu.

Kamarátky a aktivistky Jana (vľavo) a Simona chcú ľudí učiť žiť šetrne k prírode.

Foto: facebook Baterkárne

Primalé oblečenie, nepotrebné hračky, knihy, dokonca i rastlinky či stan. To všetko možno priniesť do komunitno-obchodného centra v Trnave, nech to poslúži iným. „Snažíme sa ľudí motivovať a dávať im pocítiť, že napríklad aj uprednostnenie použitej knihy pred novou je chvályhodná vec,“ vraví Jana Reháková.

Ako dodáva, nechcú ľudí poučovať, ale im ukazovať, že udržateľne dokáže žiť každý, kto chce, a že každý jeden čin sa počíta.

Vo svojom centre okrem bazárov či výmenných akcií majú aj second-hand, organizujú prednášky a workshopy na rôzne témy – napríklad o neplodnosti, ženskej kráse, šetrnom praní, tiež kurzy na výrobu domáceho mydla či výroby voskovaných obrúskov.

„Naša ponuka služieb je široká, uvedomujeme si, že každý človek je iný, máme iné záujmy a vieme začať inak. Dôležité je len chcieť. Niekomu pomôže k úprave návykov a postojov len výmena knižky, niekomu kurz výroby vlastného mydla. Práve takéto malé zmeny sú najdôležitejšie, treba ich postupne upevňovať a oslavovať. Veci a naše životy, prístupy a hodnoty sa nemenia zo dňa na deň a nebodaj preto, že nám tak niekto povedal/nakázal,“ vysvetľujú.

Matky v centre obľubujú najmä výmeny hračiek. „Uvedomujú si, že je naozaj zbytočné kupovať neustále nové a nové hračky. Na swapoch sa navyše často nájde niečo výnimočné, zaujímavé, možno niečo, čo sa už nepredáva, no človek to možno dlho hľadal,“ vysvetľuje Simona Hlaváčová. Populárna je tiež výmena detského oblečenia.

„Okrem toho sa u nás pravidelne organizuje nastavovanie šatiek a nosičov, na ktorom si mamičky navzájom pomáhajú, vymieňajú skúsenosti a požičiavajú si nosiče a šatky,“ dodáva.

Baterkáreň funguje každý deň okrem nedele, zatiaľ iba v Trnave. Každý deň má svoj osobitný program, ktorý je na webe. Jana so Simonou momentálne hľadajú vhodné priestory na otvorenie takéhoto centra aj v hlavnom meste.

„Našou veľkou ambíciou je vzdelávanie v otázkach udržateľnosti pre deti i dospelých. Udržateľnosť je u nás stále veľmi okrajovou témou, a práve preto veríme, že je nesmierne dôležité sa o nej rozprávať už od útleho veku. Rady by sme viedli naše vlastné centrum vzdelávania a ponúkali rôznorodé vzdelávacie balíčky, či už pre širokú verejnosť, školy či firmy,“ načrtávajú aktivistky svoje ďalšie plány.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >