Dvaja gymnazisti ocenení Krištáľovým krídlom pomáhajú gejom a lesbám

SITA, 25. novembra 2019 o 05:15

Sú takí istí ako heterosexuáli, svoju orientáciu však musia skrývať, preto im chceme pomôcť. Takto zdôvodňujú stredoškoláci z Gymnázia L. Novomeského v Senici Marek Mach a Ondrej Vrábel svoj nový projekt, ktorým chcú pomáhať LGBT komunite.

Homosexuáli sa často boja priznať svoju orientáciu, v dôsledku čoho trpia depresiami.

Foto: REUTERS

Ich cieľom je založiť moderovaný portál pre homosexuálov, niečo ako sociálnu sieť, kde by sa LGBT ľudia mohli navzájom nájsť, priznať k orientácii, vymieňať si skúsenosti, informácie, zážitky. A to v rámci maximálnej anonymity a v bezpečí.

Moderovaním portálu chce dvojica gymnazistov zabrániť šíreniu nenávistných prejavov voči tejto skupine ľudí.

Marek s Ondrejom upozorňujú, že každý pozná približne 30 ľudí z Queer komunity. „Pravdou však je, že len málokto z nás tuší, ktorí z nich to skutočne sú. Prečo? Pretože sú takí istí ako aj heterosexuáli. Pretože fakt, že niekto je gej či lesba, neznamená, že je iný. Pretože tu s nami žijú každý deň a máme ich radi,“ vysvetľujú.

Novým portálom duhy.sk, na ktorý momentálne zháňajú financie, chcú pomôcť práve tým, ktorí musia svoju orientáciu skrývať, v dôsledku čoho častokrát upadajú do depresií a cítia sa osamelo. Spustili crowdfundingovú kampaň.

Portál má byť založený na anonymite užívateľov medzi sebou navzájom. Každý z užívateľov však bude pri registrácii overený, čo podľa tvorcov portálu znamená, že každý si bude môcť byť istý, že osoby, s ktorými komunikuje, sú reálne.

Marek Mach a Ondrej Vrábel už v minulosti založili projekty ako napríklad Mladí proti fašizmu či Pinf Hry, ktoré pomáhajú deťom so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Za svoje predošlé aktivity boli ocenení Novinárskou cenou za rok 2018 a Krištáľovým krídlom za filantropiu.

„Práve vďaka projektu Mladí proti fašizmu, ktorý funguje už viac ako tri roky, sme sa často stretávali s príbehmi ľudí, ktorí sa boja verejne priznať svoju orientáciu. Žijú v strachu z odmietnutia, vyhrážok či dokonca násilia. Otázkou bolo, ako im pomôcť. Portál by mal byť odpoveďou,“ priblížili. Ako dodal Marek Mach, projekt konzultujú s ľuďmi z Iniciatívy Inakosť a tiež s viacerými členmi LGBT komunity.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 25. novembra 2019 o 12:12

    Je mi z tohto clanku naozaj smutno, akym smerom sa Ahoj mama vydala. Keby aspon chcela vyvazit taketo clanky aj clankami opacneho zmyslania a podpory normalnosti. Upozornit mladych, ake nebezpecne pre ich zdravie je taketo spravanie. Vsak AIDS stupa rapidne a nikto na to neupozornuje.
    Ci je dieta ockovane ma byt podmienkou vstupu do skolky, ale pacient chory na AIDS nema ani povinnost prezradit svojich partnerov a je nepripustne tuto info od neho ziadat!!

    To vsak asi nie je IN.

    Klesate bohuzial s kvalitou rapidne dole, niekde na uroven lovcisarlatanov, ci DennikN. Skoda.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarDiamant1000 25. novembra 2019 o 16:16

    Janamichalkova Trochu nastudovania o HIV a AIDS by nezaskodilo a rozdielu medzi nimi.

    Poprve AIDS je posledne alebo takmer poslem stadium HIV. S dnesnymi antiviralnymi liekmi (PrEP) sa da predist infikovaniu HIV. Ak sa mlada 20 rocna osoba aj nakazi virusom HIV, s dnesnou liecbou sa moze dozit okolo 70 rokov. V roku 1996 to bolo len 39 rokov. S liecbou (antiretrovirálnymi liekmi) ani nemusi dost k "poslednemu" stadiu (AIDS). Clovek s HIV a uspesnou liecbou a nezistiteľnou vírusovou záťažou nemoze nakazit dalsiu negativnu osobu. A s tym suvisi aj pokles novych pripadov infikovanych HIV a celosvetovo KLESA a nie stupa ako pisete vy. Ano, ludi s HIV/AIDS je viac ale len preto, ze sa dozivaju dlhsie veku. Ale novych pripadov kazdy rok klesa!!!

    Podruhe aj heterosexuali sa mozu infikovat HIV. HIV sa taktiez prenasa injekcnym uzivanim drog, transfuziou kde spadaju tak isto heterosexuali ako aj homosexuali.

    Potretie vam prajem vsetko dobre a trochu viac vzdelavania a nie len sledovanie televiznych novin a mienkotvornych medii.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 25. novembra 2019 o 19:04

    Ano, mate pravdu, lepsie hovorit o HIV.
    Ak sa dozivaju dlhsie, tak o to dlhsie mozu byt prenasacmi. Iste, i heterosexuali maju HIV, ale drtiva vacsina je homosexualov. homosexuali striedaju partnerov velmi casto a nespia len s rovnakym pohlavim. Takze to pride i medzi heterosexualov. Ich pohlavne praktiky su vsetko mozne, len nie prirodzene a casto dochadza ku poraneniam, co otvorena cesta pre chorobu. Drogy su velmi castou praktikou pri zneuzivani ludi napohlavne praktiky, takze nie div, ze je u nich bezne.
    A ze sa mozu liecit a dalej nesirit? Mozne to je, ale najprv na t musi niekto prist. Kedze jeho partner nema povinnost oznamit kohoasi tak mohol nakazit, je tam dostatok casu, aby sa to sirilo dalej.
    A ze vo svete HIV klesa? To ma netrapi. Mna trapi to, ze u nas zacalo dramaticky stupat. staci zadat par hesiel a info hned dostanete. Napr: » www.uvzsr.sk/docs/info/epida/HIV_k30jun2019.pdf...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >