Mladým najviac prekážajú politickí extrémisti, Rómovia a moslimovia

SITA, 23. júla 2019 o 12:34

Tolerancia druhých? Áno, pokiaľ to nie je Róm alebo moslim. Práve tieto skupiny označili mladí od 15 do 19 rokov v prieskume Inštitútu pre verejné otázky hneď za politickými extrémistami ako tie, ktoré by im najviac prekážali, ak by bývali v susedstve.

Extrémisti, Rómovia a moslimovia, najproblematickejšie skupiny pre slovenskú mládež podľa prieskumu IVO. Ilustračné foto.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Ak by sa do susedstva nasťahovali politickí extrémisti, bol by to problém pre 75,3 percent opýtaných. Rómovia by prekážali 60,8 percentám a moslimovia 58,5 percentám.

V prieskume Inštitútu pre verejné otázky Výchova mládeže k občianskemu spolunažívaniu odpovedalo 402 respondentov vo veku 15 až 19 rokov. Vo vzorke prevažovali muži (51,2 percenta), ľudia vo veku 15 až 17 rokov. Väčšinu, 73,5 percenta tvorili mladí so základným vzdelaním.

Na druhej strane je potešujúce, že mladým by neprekážalo susedstvo s ľuďmi inej farby pleti, Židmi ani s homosexuálmi.

Tretina opýtaných si podľa prieskumu myslí, že Rómovia majú v porovnaní s ostatnými obyvateľmi omnoho horšie postavenie a šance. Hneď za nimi sú znevýhodnení ľudia inej sexuálnej orientácie a obyvatelia ich rodnej obce v porovnaní s priemerom Slovenska. Znevýhodnenie maďarskej menšiny v porovnaní so Slovákmi alebo žien v porovnaní s mužmi vnímali menej dramaticky.

Takmer 40 percent opýtaných si myslí, že v demokracii treba dôsledne rešpektovať aj práva menšín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >