Ako vnímajú deti ľudské práva, môžu nakresliť v novej súťaži

SITA, pt, 25. januára 2019 o 13:32

Aké ľudské práva mi chýbajú v škole? Na čo mám nárok a nemôžem to v škole využívať? Čo všetko by som pre seba a svojich spolužiakov chcel? To všetko môžu teraz žiaci základných a základných umeleckých škôl nakresliť v rámci súťaže, ktorú vyhlasuje Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Téma ľudských práv sa na školách rozoberá už niekoľko rokov. Napríklad na Gymnáziu Laca Novomeského v Bratislave mali v minulosti výstavu o laureátoch Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Tematické okruhy sú tri – Aké predsudky vnímajú deti okolo seba, Aké ľudské práva by dali do kytice, ktorú by darovali iným, a Aké ľudské práva im chýbajú v škole.

Výtvarnú súťaž Moje ľudské práva vypisuje stredisko už siedmy rok. Cieľom je osveta zameraná na dodržiavanie ľudských práv. Chcú tiež podporiť záujem o problematiku dodržiavania ľudských práv, ale najmä o konkrétne oblasti, ako je tolerancia iných kultúr, rasizmus, rodová rovnosť a nediskriminácia.

Žiaci základných a základných umeleckých škôl, ktorí majú záujem zapojiť sa do súťaže, môžu nakresliť niečo zo spomínaných tematických okruhov rôznymi technikami, vrátane grafických programov. Môžu napísať ešte aj krátky slogan, prípadne text.

Výhercovia získajú vecné ceny. Odovzdať návrhy výtvarných prác je možné do 30. apríla. Viac o podmienkach súťaže na stránke strediska.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >