Dostatok spánku je dôležitejší než si myslíte. 10 zásad, ako deťom pomôcť dobre sa vyspať

ahojmama.sk, 2. septembra 2024 o 05:47

Dobre sa vyspať v týchto horúčavách nie je jednoduché, spánok je však pre deti veľmi dôležitý. Najmä teraz, keď sa začala škola a deti sú nútené ráno skoro vstávať. Tu je pár tipov, ako si pomôcť.

Dobre sa vyspať je dôležité v každom veku, potrebujú to i deti.

Foto: Shutterstock.com

Spánok je veľmi dôležitý, pretože ovplyvňuje celkový zdravotný psychický aj fyzický stav. Telo vtedy regeneruje, spánok podporuje správne fungovanie imunitného systému až po obnovu energetických zásob. Posilňuje i obnovuje pamäť, pretože počas spánku sa zdokonaľujú organizačné schopnosti, plánovanie a poznávacie a kognitívne funkcie. No a napokon prospieva aj pre rast a vývin, vyvíjajúci sa mozog a schopnosť koncentrovať sa.

Všeobecne odporúčané množstvo spánku je nasledovné:
Školáci od 6 do 13 rokov 9 až 11 hodín spánku
Staršie deti od 14 do 17 rokov 8 až 10 hodín spánku
Mladší dospelí od 18 do 25 rokov 7 až 9 hodín spánku

Odborníci ale upozorňujú, že treba pri tom prihliadať aj na individuálne potreby detí. „Pre optimálnu dĺžku spánku treba tiež zohľadniť celkový zdravotný stav či každodenné aktivity dieťaťa. Okrem kvantity spánku je dôležitá aj jeho kvalita, často prerušovaný spánok nie je kvalitný,“ uvádzajú lekárky Jana Hamade a Hana Janechová z Úradu verejného zdravotníctva.

Kvalitnému spánku pomáhajú nasledujúce zásady:
1. Dostatok pohybu cez deň, aby človek pociťoval aj fyzickú únavu.

2. Ľahká večera bez energetických či sladených nápojov.

3. Pravidelný spánkový režim – chodievať spať zhruba v rovnakú hodinu – či je pracovný deň alebo víkend.

4. Predspánková rutina – napríklad sprcha, rozprávka, umývanie zubov, čítanie knihy, zápis do denníčka, krátky rozhovor a podobne.

5. Zaspávanie s rodičmi. Ak deti majú problém zaspať, nie je na tom nič zlé ani rozmaznávajúce, ak im so zaspávaním pomôžete svojou prítomnosťou, naopak. Nie je určená veková hranica, kedy deti musia zaspávať samé ani spať vo vlastnej posteli. Každé k tomu dospeje individuálne.

6. Obmedzenie elektroniky pred spaním, pokiaľ možno na nulu. Predspánková rutina detí ani teenagerov by nemala zahŕňať aktivity so svietivými displejmi, ako je počítač, televízia, herná konzola, smartfón či tablet. Zhoršujú kvalitu spánku i zaspávanie.

7. Dostatočná tma v miestnosti – zatiahnuté závesy či žalúzie.

8. Ticho.

9. Čerstvý vzduch – ideálne je spanie pri otvorenom okne.

10. Nižšia teplota. Na spanie postačí v miestnosti aj 16 stupňov, na túto úroveň si však budeme musieť ešte nejaký čas počkať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >