Je pravda, že ak si zdriemnem cez deň, nebudem spať v noci? Sedem najčastejších mýtov o dobrom spánku, týkajú sa vás?

ahojmama.sk, 6. augusta 2024 o 06:40

Dobre sa vyspať znamená veľmi veľa. Kvalitný spánok zlepšuje výkon mozgu, posilňuje imunitu, má vplyv i na psychické nastavenie človeka. Nerušene a dlho spať je pri malých deťoch skôr sen, ale neraz sa aj bez nich stáva, že vytúžený spánok nie a nie prísť. Čo pomáha a ktoré rady na rýchle zaspatie skôr situáciu zhoršujú?

Dobrý spánok je dôležitý pre deti aj ich rodičov.

Foto: Shutterstock.com

Odborníci z Ligy za duševné zdravie upozorňujú na sedem najčastejších spánkových mýtov, ktorých ak sa budeme držať, zaspávanie a kvalitu spánku ešte zhoršia. Takže pozor na ne!

1. Ak nemôžem zaspať, treba len ležať v posteli a skôr či neskôr aj tak zaspím
Možno áno, ale človek rýchlejšie zaspí, ak vstane z postele, hoci aj uprostred noci. „Váš mozog si nebude spájať posteľ s bdelosťou a unavíte sa ľahšie,“ vysvetľuje Liga. Ak teda nezaspíte do 20 minút, vstaňte a buďte hore dovtedy, kým sa nebudete cítiť ospalo. „Skúste napríklad čítať alebo počúvať relaxačnú hudbu,“ znie rada odborníkov.

2. Nedostatok spánku doženiem počas víkendu
Áno, keď človek cez pracovné dni nemôže alebo nestíha spať, víkendové dospávanie sa zdá ideálne riešenie. Nie je to však tak. „Vaše telo funguje najlepšie s pravidelným spánkovým režimom, takže sa snažte ísť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase – aj cez víkendy,“ odporúčajú experti s tým, že je to jeden z najlepších spôsobov, ako regulovať náš biorytmus a maximalizovať úžitok zo spánku.

3. Nemôžem si zdriemnuť počas dňa, lebo nebudem spať v noci
Vôbec nie. Zdriemnutie v správnom čase a na správny čas neovplyvní schopnosť spať v noci. V skutočnosti môže dokonca zlepšiť šance na rýchly spánok. Prečo? Pretože prílišná únava môže sťažiť zaspávanie. Takže smelo do toho, krátke, 30-minútové zdriemnutie skoro popoludní medzi jednou a treťou je užitočné. Pre začiatok.

4. Musím spať 8 hodín
Pravda je, že väčšina ľudí sa cíti dobre po siedmich až deviatich hodinách nočného spánku. Potreba spánku je však u každého špecifická. Niekomu stačí spať dokonca len tri či štyri hodiny, iný potrebuje zas zas až 10-12 hodín. Koľko spánku potrebujete práve vy, zistíte vcelku jednoducho: „Všímajte si svoje energetické hladiny — ak sa zobudíte unavení alebo potrebujete kofeín na to, aby ste sa cítili bdelí, pravdepodobne nespíte toľko, koľko vaše telo potrebuje,“ vysvetľuje Liga za duševné zdravie.

5. Som jednoducho zlý spáč
Psychické nastavenie robí zázraky, to, čomu veríme, nás dokáže naozaj do veľkej miery ovplyvniť, v skutočnosti však všetci máme schopnosť dobre sa vyspať. „Stačí sa naučiť, ako nechať telo robiť to, na čo je prirodzene stavané. To znamená osvojiť si užitočné návyky počas dňa aj večera, ktoré súvisia so spánkom. Ak dodržíte základy spánkovej hygieny, odmenou vám bude hlboký odpočinok,“ sľubujú odborníci na duševné zdravie.

6. Aj spať sa treba snažiť
Paradoxom spánku je, že prichádza, keď sa oň nesnažíme. „Namiesto toho, aby ste sa frustrovali nad nemožnosťou zaspať, sústreďte sa na to, aby ste sa uvoľnili a relaxovali,“ je rada v tomto prípade. Odporúča sa napríklad meditácia, ktorá môže stíšiť rušivé myšlienky či obavy a vyvolať stav hlbokej relaxácie, ktorá pomôže plynulo prejsť do spánku.

7. Príprava na spánok začína večer
Áno, upokojujúca večerná rutina je nesmierne dôležitá – nielen pre deti, cesta k lepšiemu spánku však začína už počas dňa. A to stravou, pohybom i ďalšími činnosťami. „Dajte po prebudení prednosť vode namiesto kávy a doprajte si 15 minút slnečného svetla (najlepšie počas cvičenia), aby ste podporili svoje telesné spánkové rytmy,“ hovoria odborníci. Aj tu pripomínajú výhody meditácie, tá už počas dňa tiež pripravuje našu myseľ na jej nereaktivitu, čo nám pomáha zaspať.


ANKETA:

Máte problémy so spánkom?

56,6%



28,9%



14,0%



0,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >