Dostať vši možno i v bazéne. Ako sa im vyhnúť?

Patricia Poprocká, 13. októbra 2019 o 06:10

Vši vo vlasoch nie sú len prejavom zanedbanej hygieny. Dostať vši je veľmi jednoduché, skoro niečo ako dostať chrípku, stačí bližší kontakt s niekým, kto tento nepríjemný hmyz má.

Chemikálie ani prírodné prípravky nestačia, vši treba z vlasov aj vyčesávať.

Foto: shutterstock.com

Aj preto sa možno traduje, že vši vedia skákať. To síce nevedia, ale človek ich dostane tak ľahko, ako by vedeli. Stačí si dať na hlavu čiapku človeka, ktorý má vši, požičať si jeho hrebeň, oprieť sa o to isté látkové operadlo kresla či stoličky, alebo si len požičať na chvíľu slúchadlá. Voš ľahko prejde na inú hlavu, nakladie vajíčka a rodina má o nepríjemnosť postarané.

,,Voš vie aj plávať, takže teoreticky sa ňou môžete nakaziť aj v bazéne, v ktorom sa v tesnej blízkosti kúpal zavšivavený človek,“ pripomína vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva docentka Jana Hamade.

Voš hlavová parazituje vo vlasoch, môže byť aj v obočí, vo fúzoch a v brade. Najčastejšie sa vyskytuje u detí. Najúčinnejšou ochranou je vyhýbať sa kontaktu s človekom, ktorý vši má.

Jana Hamade radí nevymieňať si vzájomne medzi deťmi čiapky, šály, ani si nepožičiavať kefy či hrebene. Napriek tomu je dobré, aby rodičia deťom kontrolovali hlavy, zvlášť ak sa pohybujú vo veľkých kolektívoch, v spoločných šatniach a podobne.

Kto vši má, nemal by chodiť do školy, ale zostať doma, kým sa ich nezbaví. Jana Hamade odporúča špeciálny šampón proti parazitom, niektorí rodičia to nahrádzajú čajovníkovým olejom, alpou či dokonca slivovicou.

V každom prípade, len prípravok nestačí, po umytí je nevyhnutná manuálna práca. „Vši a hnidy vyčesávajte z vlhkých vlasov, smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom prečesaní vlasy dôkladne prezrite a hrebeň umyte,“ upresňuje Jana Hamade postup.

Dôležité je tiež dôkladne vyprať posteľnú bielizeň, gumičky do vlasov, sponky, uteráky, kefy aj hračky. „Bielizeň perte pri čo najvyššej teplote, posteľnú bielizeň a uteráky aj vyvarte a vyžehlite. Teplota pri praní čiapok a šálov závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené,“ vraví docentka.

Ako rozoznať vši (ochorenie pedikulóza) od lupín
  • Dieťa svrbí hlava, najčastejšie na temene a za ušami, kde je najteplejšie

  • Ak mu pozriete do vlasov, vidíte tam pohyb, voš sa hýbe, lupina nie

  • Hnidy (vajíčka vší) sú uchytené na vlase, lupiny skôr na pokožke

  • Hnidy puknú, ak ich vyberiete a pritlačíte o tvrdú podložku





  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >