Vši musia z vlasov preč! Ako s nimi zatočiť

Gabriela Bachárová, 31. októbra 2018 o 13:34

Vážení rodičia, v škole sa objavili vši, pozrite deťom hlavu. Takáto správa od učiteľky nepoteší, čaká vás zdĺhavé vyčesávanie nepozvaných návštevníkov. Dobrá správa ale je, že moderné prostriedky sú obvykle dostatočne účinné, a vlásky už strihať netreba.

Poriadne namydliť! Nevítaným hosťom nedajte šancu.

Foto: Shutterstock.com

Prvou voľbou sú špeciálne šampóny, ktoré sa dajú zohnať v drogérii či lekárni. Obsahujú chemické či prírodnejšie látky, ktoré sú schopné vši zahubiť. Najprv dieťaťu so šampónom umyte hlávku tak, aby ste ju prípravkom pokryli celú. Nechajte pôsobiť tak dlho, ako odporúča výrobca.

Potom vlasy normálne umyte a začnite s vyčesávaním vší s pomocou zvláštneho kovového hrebeňa, ktorý výrobca k šampónu pribaľuje. Počítajte s tým, že u dlhých vlasov celá táto operácia zaberie aj viac ako dve hodiny, je treba vyčesávať prameň po prameni, a to aj viacnásobne.

Zložitejšie je to s hnidami, vajíčkami vší. Šampón síce zlikviduje vši, ale pevne prilepené hnidy môžu na vláskoch zostať aj po vyčesaní hrebeňom či pinzetou. Asi o sedem až desať dní sa z nich vyliahnu larvy, ktoré síce ešte nekladú vajíčka, ale hneď sajú krv. Zničí ich ďalšie použitie špeciálneho šampónu. Niektoré mamičky hnidy likvidujú použitím žehličky na vlasy. Nespoliehajte sa preto na to, že hnidy a vši odstránite hneď na prvý pokus. Kontrolujte hlavu dieťaťu každý deň minimálne týždeň či dva po prvom nanesení šampónu.

Ak u svojho dieťaťa zistíte tento nemilý problém, prezrite hlavu všetkým členom rodiny. Okrem odstránenia samotných vší sa odporúča vymeniť všetkým posteľné obliečky, vyprať oblečenie, na ktorom sa mohli vši prichytiť, čapice aj gumičky do dievčenských vlasov. Je treba vyprať aj plyšiakov, s ktorými dieťa spí. Niektoré mamičky ich dávajú na deň či dva do mrazničky, čo by malo vši zahubiť. Dcérke nezabudnite umyť aj sponky. Ďalej poriadne doma vysajte a umyte zem. Dezinfikujte polstrovanie sedačiek či stoličiek. Každý člen rodiny by mal používať vlastný hrebeň, ktorý je treba vyvariť v horúcej vode.

Vši sa šíria hlavne medzi deťmi asi od piatich do 15 rokov. Môžu síce prejsť aj na dospelého, ale je to menej časté. Ich sezóna je hlavne v chladnejšom období roka, kedy deti nosia čapice. Pod nimi sa im darí, pretože milujú teplo.

Chemické šampóny môžete kombinovať s ľudovými receptami: časté je nanesenie tea tree oleja, octa, kuchynského oleja, alpy a v niektorých rodinách nedajú dopustiť dokonca na slivovicu. Či tento obľúbený slovenský všeliek naozaj zaberá, ťažko povedať. Lekári sa však zhodnú na tom, že ide len o podporné opatrenia.

Sú to naozaj vši?
Rodičia si často nie sú istí, či sa v detskej hlávke naozaj rozmnožili vši, alebo sú to lupiny či nejaká nečistota? Voš detská je bezkrídly hmyz, meria od jedného do štyroch milimetrov. Problém je, že môže mať rôznu farbu, bielu, hnedú či sivožltú, a to komplikuje jej poznanie. Na vlase sa voš hýbe. Dôležitým poznávacím znamením je, že dieťa sa škriabe na hlávke. To voš saje krv. Často sa vyskytuje za ušami, kde je teplo. Hnida je vajíčko vši, ktoré hmyz prilepí tmelom na vlas tesne nad pokožkou. Vajíčka merajú asi 0,8 milimetra. Sú svetlé, priehľadné, sfarbené dohneda.

Dokáže skákať?
Traduje sa to, ale nedokáže, ani nelieta. Je však schopná preliezať z hlavy na hlavu aj na okolité predmety. Vši tak môžete nájsť na oblečení, hrebeni, posteľných obliečkach. Mimo ľudské telo ale nedokážu dlhšie prežiť.






ANKETA:

Čo sa vám v boji so všami osvedčilo?

61,1%



2,8%



8,3%



2,8%



25,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >