Domáce vzdelávanie bude riešiť Ústavný súd. Povolí ho aj žiakom na druhom stupni?

SITA, pt, 19. decembra 2019 o 04:16

Budú sa môcť vzdelávať doma aj deti, ktoré navštevujú druhý stupeň základnej školy? Možnosť nechodiť do školy každý deň, iba dvakrát do roka na skúšky, využíva na Slovensku čoraz viac detí, štát to ale umožňuje len od prvého po štvrtý ročník. Skupine poslancov sa to zdá diskriminačné, preto sa obrátili na Ústavný súd.

Učiť sa doma môžu u nás zatiaľ len školáci počas prvých štyroch rokov.

Foto: shutterstock.com

Ten ich podnet prijal na ďalšie konanie, účinnosť doteraz platných predpisov však nepozastavil. To znamená, že zatiaľ naďalej platí doterajšia úprava, teda domáce vzdelávanie je možné len pre prvý až štvrtý ročník.

Poslanci v návrhu tvrdia, že rodičia spravidla volia domáce vzdelávanie z dôvodu, že sú nespokojní s verejným školstvom. „Súčasný vzdelávací systém v školách na Slovensku nerešpektuje osobnosť dieťaťa, záujem na dosiahnutí teoretických vedomostí je kladený nad záujem na rozvoji schopností a talentu dieťaťa,“ argumentujú.

Konštatujú tiež, že neexistujú rozdiely, ktoré by mohli prekážať vzdelávaniu deti doma aj na druhom stupni. Dôvodom nie je ani sociálne začlenenie detí či zabezpečenie učiteľov, ktoré by bolo náročnejšie, pretože učitelia musia mať vysokoškolské vzdelanie v príslušnom predmete. Domáce vzdelávanie na druhom stupni je možné napríklad v Česku, využívala ho zjazdárka a snowboardistka Ester Ledecká.

Čo sa týka socializácie detí, predsedníčka občianskeho združenia Domáce vzdelávanie na Slovensku Viera Krajčovičová vraví, že úplne postačujú aj krúžky a okruhy kamarátov mimo školy. Ako pred časom uviedla pre ahojmama.sk, takéto združovanie je prirodzenejšie a neraz aj kvalitnejšie než v školách, pretože deti spája spoločný záujem o danú vec, napríklad šport, skauting, umenie a podobne.

„Keď sa napríklad stretne desať detí s rovnakými záujmami, ľahšie nájdu spoločnú reč, než keď je v škole v triede tridsať detí združených spolu len preto, že sa narodili v rovnakom roku alebo majú priezvisko na spoločné písmená. Navyše, aj v školách si deti hľadajú kamarátov podľa toho, čo majú spoločné,“ vysvetlila.

Podanie poslancov na Ústavný súd predložili advokáti Daniel Lipšic a Peter Kubina ešte vlani v apríli, rozhodlo sa o ňom až tento týždeň.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >