Domáce práce s deťmi, 6 tipov, ako ich zvládnuť v pohode

Patricia Poprocká, 1. mája 2020 o 04:29

Deti rady pomáhajú, ak ich k tomu nenútime a necháme im dostatok priestoru. Spoločná práca predstavuje užitočne strávený čas a dnes v čase domácej izolácie je pre väčšinu rodičov aj nevyhnutná. Deti robia niečo prospešné, učia sa pritom rôznym činnostiam. Rodičia zasa trávia so svojimi potomkami čas, venujú sa im, ukazujú vhodný príklad. Vidieť to aj na výsledku – v dome je čistejšie či navarené.

Pomoc v kuchyni môže mať aj takúto podobu.

Foto: shutterstock.com

Ponúkame vám šesť tipov, ako zvládnuť prácu s deťmi bez stresu a kriku.

Nechajte ich robiť „ozajstné“ veci

Robíte rezance alebo nejaké koláče? Pekne im vyčleňte samostatnú dosku, na nej kus cesta, nech robia, ak chcú. Žiadne náhradné, „akože“ cesto, stráca to čaro. Rezance môžu vyzerať ako halušky a koláče ako buchty, no je to ich vlastný, detský výtvor. Ak vás požiadajú o pomoc, pomôžte im to upraviť do želanej podoby, ak nie, nechajte tak. Radosť z vykonanej práce je predsa oveľa dôležitejšia.

Rešpektujte, ak sa im prestane chcieť

Nútiť je najlepšia cesta, ako deťom prácu či pomoc znechutiť. Malé deti sa odporúča plne rešpektovať, ak odídu od rozrobenej práce, takto to praktizujú aj prírodné národy. Nároky potom pribúdajú s vekom. Starším môžete povedať, aby napríklad doutierali prach aspoň na poličke, prípadne aby po sebe upratali, ak už idú robiť niečo iné. S tými najstaršími deťmi sa už môžete pokojne porozprávať o tom, prečo by vám pomohlo, keby s vami danú činnosť dokončili. Ale ak napriek tomu odmietnu, nerozčuľovať sa ani neurážať.

Nekritizujte

Niekedy sa vám síce prevracajú oči od toho neporiadku, ktorý váš malý pomocník pri práci vyrobí, myslite však vtedy na to, že robí najlepšie ako vie. Ak chcete jeho činnosť vylepšiť, zvoľte veľmi opatrnú formuláciu napríklad „Čo keby sme to vyskúšali takto?“ Veta: „Nerob to takto, je to zlé,“ od práce odradí.

Robte spolu

Z pohľadu dospelého je najľahšie rozdeliť prácu – ja urobím to, ty hento a za rovnaký čas máme dvakrát toľko urobené, takto to však s deťmi nefunguje. Deti žijú prítomnosťou, neraz sa tak zahĺbia do jednej činnosti, že zabudnú, čo vlastne pôvodne išli robiť. Takže práce robte spolu s deťmi, rozprávajte sa pri tom a užívajte spoločný čas.

Oceňte, ale nechváľte

Ak sa dá, berte spoločnú činnosť ako samozrejmosť. Oceniť výsledok však môžete. Pozor ale na to, ako to urobíte. Vhodné sú konštatovania: „Ako dobre sa cítim v takejto upratanej izbe. Tie rezance sú veľmi chutné.“ Vety typu: „Ty si tak dobrý, že si mi dnes pomáhal. Si naozaj milá, že si upratala,“ už navodzujú situáciu, že dieťa je dobré a milé vtedy a preto, že pomáha a že pomáhať je niečo výnimočné, čo si zaslúži pochvalu.

Pridajte trocha zábavy

Venovať sa činnosti, ktorú práve robíme, je nesmierne dôležité, deti však milujú hry alebo rozprávky. Nič sa preto nestane, ak jednoduchšiu manuálnu činnosť spestríte. Môžete si teda pri práci spievať, púšťať obľúbenú hudbu, prípadne rozprávať deťom nejaké zážitky zo svojej minulosti alebo hocičo iné, čo ich zaujíma. Ďalšou možnosťou je vymyslieť hru alebo súťaž, podľa toho, čo práve robíte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >