Foto: Slávne mamy, ktoré si obľúbili dojčenie. Jana Kirschner, Kate Hudson, Salma Hayek aj ďalšie

gb, pt, 22. februára 2019 o 11:29

Dojčenie nie je len najlepší a najjednoduchší spôsob kŕmenia dieťaťa, je to vzájomný kontakt, blízkosť, láska. Po útlme koncom minulého storočia opäť naberá na popularite. Hoci dojčených nie je ani zďaleka toľko bábätiek, koľko by mohlo byť, a reklama na umelú výživu je masívna, čoraz viac mamičiek verejne upozorňuje na všetky jeho prínosy. Vrátane tých slávnych.

Dcéru nakŕmila, prehodila ofinu na druhú stranu a šla na pódium


Jana Kirschner dojčila obe svoje deti, a užívala si to, ako vraví.

Foto: Profimedia
Speváčke Jane Kirschner dojčenie nebránilo v nahrávaní ani v koncertovaní. Obe malé dcérky brávala so sebou. Pred vystúpením ich nadojčila, kým bola na pódiu, dieťa strážil jej partner. „Niektoré deti sú v tomto veku už odstavené od mamy, no ja si to užívam. Aj keď je to občas náročné, najmä logisticky,“ povedala o dojčení pre pluska.sk v roku 2015, keď mala jej mladšia dcéra Yolana deväť mesiacov. Zvládala to však s prehľadom. „Pred koncertom sa mi stávali aj také veci, že som ju nakŕmila, uspala a o päť minút som už stála na pódiu. Prehodím si ofinu na druhú stranu, namaľujem pery a idem do toho.“

Kvôli dojčeniu prerušili živé vysielanie

Slávka Halčáková s dcérou v rannej šou pred prerušením vysielania.

Foto: archív TV JOJ
Herečka Slávka Halčáková bola propagátorkou dlhodobého dojčenia. Svoju dcéru dojčila aj keď mala dva roky. Dokonca kvôli nej pred štyrmi rokmi prerušili živé vysielanie rannej šou, v ktorej boli obe hosťom. Malá Jasminka sa totiž začala dožadovať matkinho prsníka, a pre herečku bolo dieťa, pochopiteľne, väčšou prioritou než televízne vysielanie. Moderátorská dvojica vtedy, ako informovali topky.sk, teda prenos prerušila. Fotografiu, ako dojčí svoju dvojročnú Jasminku, poskytla Slávka Halčáková v rámci podpory aj občianskemu združeniu Mamila, ktoré pomáha ženám s dojčením. „Želám MAMILE veľa spokojných dobre napapkaných a s láskou dlho dojčených bábätiek a spokojných mamičiek,“ uviedla.

Dcérku dojčila aj pri vlastnom sobášnom obrade

Katka dojčila aj na vlastnej svadbe.

Foto: archív TV Markíza
Do podobnej situácie sa v rannej šou TV Markíza dostala pred piatimi rokmi slovenská manželka speváka kubánskeho pôvodu Lazara, Katarína. Aj jej dvojročná dcérka sa začala pred kamerami dožadovať mlieka, Katka však bez požiadavky na prerušenie vysielania jej potrebe vyhovela. Ako manželia prezradili, Katka dojčila aj v kostole počas vlastnej svadby. Dieťa malo v tomto prípade prednosť pred všetkým, rovnako ako u Indiánov. Takýto príklad opisoval český etnológ Mnislav Zelený v predslove knihy Meredith Smallovej Naše deti, naše svety: Indiánske ženy v Amazónii boli schopné zastaviť nad hlbokou roklinou na provizórnej lávke, ak si ich bábätko zapýtalo jesť, a začali ho kŕmiť. Nepočkali, kým prejdú na druhú stranu.

Nejde len o jedlo, je to veľmi silný kontakt

Modelka Martina Krnáč Valková pre dojčenie musela prekonať viaceré prekážky.

Foto: archív M. K. Valkovej, Mamila
Dojčenie si po útrapách napokon vybojovala aj modelka Martina Krnáč Valková. Vo svojom príbehu pre združenie Mamila opísala, ako s poradkyňou a laktačnými pomôckami riešila počiatočné problémy po nesprávnom prisatí malého synčeka. „Priatelia mi hovorili: daj mu normálne fľašu, budeš môcť chodiť von a normálne fungovať. Prestala som to riešiť s okolím, viac mi pomáhal kontakt s ostatnými matkami, ktoré mali podobné problémy,“ uviedla pre Mamilu. Dojčenie má pre ňu veľký význam. „Nie je to len jedlo, ten kontakt je veľmi silný, nedá sa to dobre opísať niekomu, kto to nezažil.“

Kate Hudson dojčí aj v práci

Americkej herečke Kate Hudson (39) sa na jeseň minulého roku narodila dcéra Rani Rose, ktorú má s priateľom Dannym Fujikawom. Na Instagrame v januári zverejnila fotografiu, ako svoju dcérku dojčí s popisom: Keď pracujete, ale deti potrebujú jesť. Herečka má s dvomi rôznymi mužmi ešte dve staršie deti.


Chrissy Teigen propaguje dojčenie na verejnosti

Modelka Chrissy Teigen (32) je mamou dvoch malých detí. Nie sú to však dvojičky, ako by sa mohlo zdať podľa fotografie. Modelka si trochu zavtipkovala a nechala sa vyfotografovať, ako dojčí svojho malého syna narodeného minulý rok a bábiku svojej staršej sestry Luny, ktorá je tiež na fotke. Chrissy je veľkou propagátorkou dojčenia na verejnosti, sama to veľmi často robí. Jej manželom je spevák John Legend.



Salma Hayek nakŕmila černošské dieťa

Pôvabná herečka Salma Hayek (52) sa nikdy netajila tým, že dojčenie svojej dcéry Valentiny (10) milovala. Lásku k dojčeniu dokázala aj vskutku netradičným spôsobom. V roku 2009 navštívila Afriku, kde spolu s detským fondom Organizácie spojených národov UNICEF pomáhala zastaviť šírenie materského a novorodeneckého tetanu. Videla tam matku, ktorá nedokázala nakŕmiť svoje dieťa. Neváhala a plačúcemu bábätku ponúkla svoj prsník. To sa schuti napilo.





Aňa Geislerová zverejnila fotku, ako dojčí po narodení syna

Max, syn českej herečky Ani Geislerovej (42) oslavoval minulý rok štvrté narodeniny a pri tej príležitosti filmová hviezda vyvesila na sociálnu sieť fotografiu, ako hneď po narodení syna dojčí. Na fotografii vidieť časť jej prsníka a nedočkavé dieťatko. Herečka má ešte dve staršie deti.






Gisele Bündchen na dojčenie nedala dopustiť

Dojčenie si obľúbila aj brazílska modelka Gisele Bündchen, ktorá má dve deti. „Je to skvelé. Som za to, aby bol na celom svete zákon, aby mamičky dojčili najmenej šesť mesiacov," zdôverila sa svetová modelka pred pár rokmi, keď sa jej narodil syn Benjamin. Mimochodom, porodila ho doma a nepovažovala to za nič výnimočného. Spolu s manželom, futbalistom amerického futbalu Tomom Bradym vychováva dve deti, dcéru Vivian Lake Brady (6) a syna Benjamina Bradyho (9).


















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >