Dojčenie počas lekárskych úkonov: Fuj, hanba, riziko alebo užitočná pomôcka?

Patricia Poprocká, 15. januára 2023 o 05:10

„Nedávajte ju na prsník, uhryzne vás, keď sa zľakne,“ takúto radu dostala Mirka od pediatričky, keď išla s trojročnou dcérou na odber krvi a chcela jej zmierniť nepríjemný zážitok dojčením. Obavy z dojčenia počas lekárskeho úkonu má viacero žien i lekárov, sú oprávnené?

Malá Viky si dojčenie s lekárkou vydiskutovala sama.

Foto: MAMILA

Dojčenie (materské mlieko aj satie na prsníku) počas lekárskych úkonov, najmä tých nepríjemných, sa neodporúča ani vo viacerých príručkách pre rodičov. Dôvody sú napríklad že dieťa bude potom odmietať dojčenie, lebo s ním bude mať spojené nepríjemné spomienky na bolesť, že počas takéhoto dojčenia ublíži matke – rozhryzne prsník, prípadne že mu materské mlieko zabehne.

Skutočnosť je však iná: „Dojčenie má analgetické účinky pre bábätko, inými slovami – chráni ho od bolesti, dokonca lepšie ako podávanie liekov proti bolesti. Preto je vhodné, aby sa bolestivé zdravotnícke úkony ako napríklad odber krvi či odber z pätičky robili práve počas dojčenia,” vysvetľuje Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie a podpredsedníčka združenia laktačných poradkýň MAMILA.

Neopodstatnená je aj obava z toho, že by sa dieťa začalo mliekom dusiť. „To sa neudeje, pretože dojčenie je aktívna činnosť. A navyše zmierňuje bolesť, čiže bábätko nemá dôvod sa zľaknúť a nemá dôvod mu zaskočiť. Je to dôležité vedieť,” mieni Andrea Poloková.

Potvrdzuje to aj skúsenosť Mirky zo spomínaného odberu: „Lekárku som ubezpečila, že o mňa nemusí mať strach, že sa to nestane. Milotka to zvládla skvele, celý čas sa dojčila, vôbec neplakala, ani jedna slzička jej nevypadla. Po odbere lekárka konštatovala, že to u nich ešte nezažili. Lotka dostala odmenu, medailu a za obrovskú statočnosť a ochranu ušných bubienkov zúčastnených puzzle navyše,” opisuje na sociálnej sieti.

„Fuj, hanba... ”

Dojčenie počas lekárskych úkonov pomáha dieťaťu eliminovať bolesť aj strach. Dodá mu istotu, poskytne útechu. Napriek tomu nie je v našich ambulanciách samozrejmosťou, skôr naopak, o čom svedčí skúsenosť ďalšej matky z pohotovosti, kam zašla, lebo jej trojročná dcéra mala horúčky, sople a kašeľ.

„Dcére išli robiť test z krvi. Sadla na mňa zo slovami: Mami, prosím cicík, ten lieči. Test zvládla bez jednej slzy z cicíkom v puse. Ale čo nasledovalo potom, mi vzalo reč. Pani doktorka spravila ani nie trojročnej Viky prednášku, ako je už ona veľká a cicík už nemá čo papať, ako je to už fuj ona už pôjde do škôlky, aká to je len obrovská hanba, že tak veľké dievča sa stále kojí a že to už ona nesmie robiť,” vraví Andrea. Situáciu si vyriešilo napokon dievčatko samé: „Najskôr zahanbene cuckalo, potom sa pustilo a lekárke povedalo: Cicík je moje mňam, cicík lieči. A bolo po rozhovore!”

Nebojte sa dojčiť počas odberu krvi či iného ošetrenia, odkazujú odborníci. A to ani ak má lekár výhrady. Ako zákonné zástupkyne detí sa matky môžu rozhodnúť pre dojčenie počas ošetrenia, očkovania či odberu krvi. „Nie je z právneho hľadiska možné, aby vám to nebolo umožnené,“ pripomína Andrea Poloková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >