Do trnavských okien sa nasťahovali škriatkovia. Vydáte sa objaviť ich?

gb, 6. decembra 2021 o 03:38

V ôsmich oknách v centre Trnavy našli na zimu znovu útočisko škriatkovia. Ožívajú vďaka mobilnej hre Škriatkovo kúzlo, ktorá bude aktívna až do februára.

To nadšenie v detských očiach!

Foto: archív

Príbehy najznámejších pamiatok Trnavy je zasa možné spoznať prostredníctvom mobilnej aplikácie Špacírka. Obe aktivity si stačí spustiť v telefóne a vydať sa objavovať.

Škriatkovo kúzlo je rozprávková hra pre rodiny s deťmi a je možné si ju bezplatne zahrať cez stránku https://skriatkovia.trnava.sk. Ide o interaktívnu hru, ktorá kombinuje tradičné výtvarné ilustrácie prostredníctvom mobilnej aplikácie s reálnymi kulisami umiestnenými v oknách a výkladoch v úzkom centre mesta Trnavy.

„Jednotlivé stanovištia zvládnete prejsť za 20 až 30 minút. Začiatok je pri Mestskej veži, pokračuje sa na Nádvorie, k divadlu, mestskej radnici a hra sa končí na pešej zóne. Aj tento rok môže každý, kto sa rozhodne pomôcť škriatkovi Krémešovi, očakávať na konci hry malé prekvapenie,‟ hovorí Jana Pekárková z Mestského kultúrneho strediska „Zaži v Trnave” a dodáva, že „hra je alternatívnou aktivitou počas adventu a vznikla minulý rok, kedy sme nezažili tradičné vianočné trhy v centre mesta.‟

Škriatok v okne.

Foto: archív

Tvorcovia sa inšpirovali tým najkrajším, čo sa s vianočným obdobím spája, a to sú detské rozprávky. Škriatkov malý svet sa rozsvieti každý podvečer v oknách budov a poteší všetkých okoloidúcich, či už s mobilom v ruke, alebo bez neho. Pomocou telefónu však rodičia s deťmi môžu rozsvietiť škriatkovu lampu, roztočiť kompas či rozozvučať hudobné nástroje.

Predvianočnú tematiku škriatkov doplní v centre Trnavy aj divadelné kaukliarske predstavenie Škriatkovsky dobré Vianoce, a to 12. decembra o 15:00 hod. v západnom krídle radnice.

Spoznať ďalšie príbehy inšpirované skutočnosťou, previazané s najznámejšími pamiatkami Trnavy, je možné aj cez aplikáciu Špacírka. „Je vhodným doplnením krátkej návštevy mesta, počas ktorej nemáte čas na sprievodcu, no napriek tomu vás zaujme história niektorej z pamiatok. Príbehy Baziliky sv. Mikuláša, Dolnej brány alebo najväčšieho mestského opevnenia, ktoré vám rozpovie, môžu byť aj zaujímavým spestrením prechádzky s priateľmi alebo s rodinou,‟ dodáva Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Aplikácia je bezplatnou alternatívou prehliadky mesta so sprievodcom, v ktorej sa nachádza dvanásť príbehov spojených s významnými pamiatkami a miestami Trnavy.

Trnavu možno poznať aj bez sprievodcu.

Foto:






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >