Tip na výlet: V kraji, kde vyrastal Štefánik. Navštívte mohylu na Bradle, Košariská i Brezovú

Gabriela Bachárová, 17. augusta 2021 o 04:10

Možno po týchto chodníčkoch chodil ako dieťa aj sám Milan Rastislav Štefánik. Objavte menej známy kút Slovenska, ktorý vás očarí svojou nevyzývavou krásou. Na dnešnom okružnom výlete spoznáte nielen prekrásnu prírodu kopaničiarskeho kraja, ale aj kus jeho slávnej histórie.

Štefánikova mohyla na Bradle.

Foto: archív

Rozhliadneme sa spolu z vrchu Bradlo (543 metrov), na ktorom sa vypína mohyla s pozostatkami štátnika. Navštívime malé, ale slávne mestečko Brezová pod Bradlom a tiež sa pozrieme na miesto, kde prišiel najvýznamnejší Slovák na svet.

Začíname na rázcestí Dolné Košariská, čo je časť Košarísk, obce v okrese Myjava na západnom Slovensku. Práve tu sa Milan Rastislav v roku 1880 narodil manželke evanjelického farára Pavla Štefánika. Po žltej značke stúpame lúkami a lesom a po kilometri prídeme na rázcestie Chrbát Bradla. Tu odbočíme vľavo a pokračujeme 1,3 kilometra veľmi pekným listnatým lesom po zelenej až k mohyle. Odporúčame urobiť si po ceste odbočku na vyhliadku Hrombaba. Vracať späť sa nemusíte, pokračujete po chodníčku, ktorý zakrátko končí a objaví sa majestátna mohyla.

Výhľad z Hrombaby na Malé Karpaty a Košariská.

Foto: archív

Mohylu dokončili až v roku 1928, deväť rokov po smrti Štefánika. Dovtedy tu ležal len v jednoduchom hrobe a čakal, kým sa vyzbierajú peniaze na stavbu. Vedeli ste, že spoluzakladateľ Československa je v mohyle zamurovaný a nik sa k nemu nedostane? Architekt Dušan Jurkovič tak chcel strážiť jeho pokoj, dokonca osobne dohliadol na zamurovanie vstupu. Z toho istého dôvodu sa na mohylu ani nemalo liezť, čo však dnes už nik nedodržiava.

Malá, ale významná

Pokocháme sa výhľadmi z mohyly, zbehneme tristo metrov dolu po ceste a po červenej značke sa vydávame na dva a pol kilometrový zostup do Brezovej pod Bradlom. Tu hneď obdivujeme rímskokatolícky kostol Najsvätejšej Trojice z roku 1650, ktorý je najstaršou historickou pamiatkou mesta. Pôvodne bol opevnený, zachovali sa dve bašty a časť múru.

Výhľad z Bradla. V pozadí Brezová pod Bradlom.

Foto: archív

Po ďalšom polkilometri sa ocitáme v centre mesta. Brezová pod Bradlom je historicky významné slovenské mestečko. Bola jedným z centier povstania za slovenské národné a sociálne práva v roku 1848. Za návštevu určite stojí múzeum Dušana Jurkoviča, v ktorom sa zoznámite s jeho životom i dielom. Top zaujímavosťou je model Štefánikovej mohyly, návštevníci uvidia, kde presne v nej velikán leží. Jeho mozog a srdce sú pritom uložené zvlášť, Štefánikovi ich vybrali počas pitvy po tragickom páde lietadla, ktorým sa v máji roku 1919 vracal do rodnej krajiny. Otvorené je v stredu až nedeľu, od desiatej do jednej a potom od pol druhej do šiestej večer.

S červenou značkou sa lúčime na rázcestí „Brezová, Baranecká“, kde sa nás ujíma značka žltá. Vstupujeme do prekrásnych bukových lesov Malých Karpát, cesta úzkou asfaltkou je príjemná, nenáročná. Po 2,5 kilometri meníme žltú za modrú a po ďalších 500 metroch prichádzame do lokality Dvoly, kde natrafíme na pamätník informujúci o bohatej partizánskej minulosti kopaničiarskeho kraja. Partizánsky veliteľ a miestny rodák Ján Repta sa práve na tomto mieste usadil so svojím oddielom.

Po ďalšom pol kilometri sa napojíme na Štefánikovu cyklotrasu a zároveň náučný chodník Brezová – Košariská. Ujdeme ešte 1,7 kilometra a ocitáme sa v cieli. Pri košarišskej reštaurácii a penzióne Holotéch víška odbočujeme vľavo a po dvesto metroch sme pri aute. Máme za sebou 12 kilometrov a prevýšenie 393 metrov.

Štefánikovo múzeum sa nachádza v budove bývalej evanjelickej fary na Košariskách.

Foto: archív

Tam, kde sa narodil velikán

Výlet však ešte nekončí, v obci môžete navštíviť veľmi pekné Štefánikovo múzeum umiestnené priamo v budove bývalej evanjelickej fary. V máji tohto roka tu otvorili novú expozíciu, v ktorej sa nachádza vyše 400 kusov historických artefaktov zo Štefánikovho života, mnohé dosiaľ nevystavované. Počas prehliadky sa ocitnete v Štefánikovom parížskom byte, v jeho pracovni v meudonskej hvezdárni vo Francúzsku či pod hviezdnou oblohou južnej pologule, pretože Štefánik bol i astronóm. Stanete sa tiež svedkami rozhovoru troch významných štátnikov, ktorí sa podieľali na vzniku Československa.

Otvorené je od utorka do piatka od pol deviatej do pol piatej, pričom posledný vstup do expozície je o tretej. V sobotu a nedeľu od pol desiatej do pol šiestej, posledný vstup o štvrtej. Prehliadka je s lektorom, vstup každú celú hodinu. V prvú nedeľu v mesiaci je vždy vstup voľný, vtedy je otvorené od 12. do 16. hodiny.

Lesy Malých Karpát a nenáročná asfaltová cesta, ktorá nás doviedla až do Košarísk.

Foto: archív


Pohľad na Dolné Košariská.

Foto: archív


Mohyla na Bradle zblízka.

Foto: archív


Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!
Hráme o viac ako 85 cien v hodnote viac ako 20 000 € eur. Viac informácií na tomto linku.



Všetky články seriálu Leto s Pravdou nájdete na tomto linku.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >