Tip na výlet: Vydajte sa za skvostmi Kežmarku. Ohromí drevený kostol, nadchnú pôvabné historické uličky

Gabriela Bachárová, 1. októbra 2021 o 04:00

Na Slovensku máme slávnejšie mestá, takú Levoču či Banskú Štiavnicu, ale spišský Kežmarok je milý, útulný a na malom priestore ponúka až prekvapujúco veľké množstvo historických skvostov v kombinácii s úchvatnými výhľadmi na Vysoké Tatry. Je to miesto, kde sa spolutvorili slovenské dejiny a s rodinou tu môžete stráviť príjemný jesenný deň.

Kežmarok ponúka prechádzky romantickými uličkami.

Foto: Gabriela Bachárová

Drevený evanjelický artikulárny kostol

Výnimočná pamiatka zapísaná do zoznamu UNESCO ohromí svojím maľovaným interiérom, pre evanjelikov veľmi netradičným. Návštevníkom často pripomína Sixtínsku kaplnku. Kostol trochu klame telom. Že je drevený, o tom svedčí iba strecha, inak je po bokoch omietnutý. Má zvláštny pôdorys gréckeho rovnoramenného kríža a zvonku tak na prvý pohľad kostol vôbec nepripomína. Pôvodná stavba pochádzala z roku 1687, kostol bol postavený na základe článkov (artikúl), ktorými panovník povolil evanjelikom stavať si kostoly. Náboženská sloboda však mala svoje obmedzenia, svätostánky sa mohli nachádzať len na okraji obce, nesmeli mať vežu a vchod z ulice, museli byť drevené, bez použitia kovových prvkov. Preto ani kežmarský artikulárny kostol v sebe nemá jediný klinec. Do súčasnej podoby bol chrám, ktorý pojme vyše 1 500 veriacich, prestavaný v roku 1717. Prehliadku si určite nenechajte ujsť.






Nový evanjelický kostol

V blízkosti dreveného kostola nájdete majestátny Nový evanjelický kostol, ktorý poznať podľa typickej červenej farby. Zatiaľ čo drevený kostol bol postavený v rekordne krátkom čase troch mesiacov, ten nový sa staval 22 rokov, z toho jedenásť rokov sa na stavbe nič nedialo, pretože neboli peniaze. Vysvätený bol v roku 1894. Evanjelici sa rozhodli postaviť si nový svätostánok, pretože artikulárny kostol chátral a kvôli povážlivej statike sa stal priam nebezpečným. Vo Viedni preto navštívili pôvodom dánskeho stavebného inžiniera Teofila von Hansena, ktorý im daroval svoj projekt kostola, pôvodne vraj určený pre orientálne krajiny. Kostol svojím exteriérom aj interiérom naozaj pripomína synagógu i mešitu, obsahuje však aj maurské, románske či renesančné prvky. Kostol je miestom posledného odpočinku Imricha Thökölyho, kežmarského rodáka a vodcu proticisárskeho povstania. Jeho pozostatky priviezli z Turecka, kam sa po porážke povstania uchýlil. Návštevníci si priamo v kostole môžu pozrieť jeho mauzóleum.




Evanjelické lýceum

Študoval tu básnik Pavol Országh Hviezdoslav, zakladateľ teórie parných a plynových turbín Aurel Stodola alebo lekár Vojtech Alexander, ktorý sa preslávil v odbore röntgenológie. Elitná evanjelická škola priťahovala tých najlepších študentov. Farská škola stála v meste už zrejme v 13. storočí, s príchodom reformácie sa zmenila na evanjelické gymnázium a neskôr na lýceum. Základy súčasnej budovy pochádzajú z roku 1774, neskôr sa pristavali poschodia. Úspešným absolventom dávalo gymnázium možnosť uchádzať sa o štúdium na najlepších univerzitách v Európe. V budove lýcea návštevníci obdivujú hlavne knižnicu pozostávajúcu zo 150-tisícok kníh, čo ju zaraďuje medzi najväčšie školské knižnice v strednej Európe. Najvzácnejší je súbor 55 prvotlačí, kníh vytlačených medzi rokmi  1470 až 1500. Ďalších tritisíc kníh pochádza z obdobia do roku 1600. 



Gotický mestský hrad

Jedna z mála pevností, ktorá nestojí na kopci. Jej príbeh sa začal písať v roku 1463, keď na mieste dnešného hradu stál kláštor svätej Alžbety. Rodina Zápoľských tu neskôr vybudovala neskorogotický hrad. Pamiatka striedala majiteľov, prechádzala prestavbami a viackrát vyhorela. Posledný veľký požiar z roku 1901 viedol k pustnutiu hradu, obnovoval sa počas celého 20. storočia, posledné rekonštrukčné práce dokonca skončili len pred dvomi rokmi. Hrad ponúka návštevníkom zaujímavé interiéry. Úžasná je radničná miestnosť, kde zasadali páni mesta a rozhodovali o osudoch obyvateľov. Pozrieť si tu ďalej môžete expozíciu miestnych cechov, zbierku historických zbraní, dobovú lekáreň či hladomorňu.


Historické jadro mesta

Ponúka nevšednú prehliadku architektonických štýlov. Jadro mesta tvorí Hlavné námestie vidlicovitého tvaru s historickou budovou radnice uprostred. Na prechádzke centrom budete obdivovať gotické, renesančné, barokové či klasicistické mestské domy. Zaujímavosťou je hotel Hviezdoslav, kde počas svojich štúdií býval Pavol Országh Hviezdoslav. Ide o štyri goticko-renesančné domy na Hlavnom námestí. Nazrite aj do Mariánskeho kostola, ktorý je zaujímavým svojím umiestnením v radovej zástavbe. Najmä deti zaujme klietka hanby z roku 2015. Vytvorili ju študenti a majstri kováčskeho odboru zo Súkromnej strednej odbornej školy Bie­la voda v Kežmarku. Za najkrajšiu na celom Spiši sa považuje renesančná zvonica, ktorá stojí v tesnej blízkosti gotickej Baziliky svätého Kríža. Odtiaľ je to len pár krokov na Starý trh, najstaršiu obývanú časť mesta. Kúsok od hradu sa nachádza zaujímavá expozícia Múzea bytovej kultúry.

Uličky Kežmarku




Historická radnica



Socha Svetlonosky

Po niekoľkých desaťročiach sa znovu vrátila do mesta a návštevníci ju môžu obdivovať v Parku Svetlonosky v blízkosti oboch evanjelických kostolov. Originál sochy je súčasťou hradných expozícií, vetru i daždi je vystavená kópia. Kežmarčania sa dodnes nevedia zhodnúť, či bola bronzová socha zobrazujúca Rimanku v antickom oblečení vyrobená na pamiatku elektrifikácie mesta alebo vysvätenia kostola. Oboje sa totiž odohralo v rovnakom čase. Pochodeň Svetlonosky v tme svieti, čo pri prechádzke mestom zaujme najmä deti. Pochodeň napájajú, ako sa na modernú dobu sluší, solárne panely.



V Kežmarku môžete ďalej navštíviť aj historický cintorín, secesnú budovu vlakovej stanice, svojho času považovanú za jednu z najkrajších v Uhorsku, a deti sa môžu vyblázniť v lesoparku Sever s vyznačeným náučným chodníkom.
(Článok bol pripravený s využitím materiálov Kežmarskej informačnej agentúry)












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >