Do školy na bicykli! V Škandinávii bežné. Aj keď je vonku mínus sedemnásť

Gabriela Bachárová, 20. decembra 2019 o 05:05

Viete si to predstaviť v našich podmienkach? Nasadnúť ráno podobne ako takmer všetci spolužiaci na bicykel a dopraviť sa do školy na dvoch kolesách? Vo Fínsku, ale aj ostatných severských krajinách je to bežná vec aj v zime, keď vonku poriadne mrzne. Veď pozrite, ako dobre vyzerá, keď ráno pred školou parkujú bicykle a nie autá, ako je to bežné u nás.

Vo fínskych školách bežný obrázok.

Foto: Pekka Tahkola

Školu vo fínskom meste Oulu navštevuje 1 200 detí vo veku od siedmich od sedemnástich rokov, z toho tisíc prichádza na vyučovanie každý deň na bicykli. Ďalších sto až stopäťdesiat školákov sa do školy dostane po vlastných nohách a len ten nepatrný zbytok využíva služieb auta, prípadne sa v zime dopravia na lyžiach alebo na zvláštnom, prastarom dopravnom prostriedku nazývanom kicksled, ktorý by sme mohli do slovenčiny preložiť ako snehobežka, prípadne ľadobežka. Ide o špeciálne drevené sane, na ktorých sa dá v zadnej časti stáť podobne, ako stoja musheri na saniach ťahaných psami.

Inak tomu nebolo ani počas jedného mimoriadne chladného dňa, keď hodnota na teplomere klesla na mínus sedemnásť stupňov Celzia. Ani táto veľká zima však školákov neodradila od použitia ich obľúbeného dopravného prostriedka. Vo Fínsku sa totiž riadia heslom, že nie je zlého počasia, iba zle oblečené dieťa. Von tam deti chodia naozaj za každého počasia.

Autorom fotografie je Pekka Tahkola, inžinier, ktorý má na starosti mestské plánovanie, aby sa v Oulu ľudom dobre žilo. Zároveň pôsobí ako miestny koordinátor cyklistiky. Hory bicyklov pred fínskymi školami, to pre neho nie je nič nezvyčajného. Fotografia, ktorú zverejnil na svojom twitterovom účte, však s údivom obehla celý svet.

Mnohí sa pýtali, ako sa dá bicyklovať na snehu a pridali aj dôvetok, že v ich krajine by to teda nešlo. „U nás máme dobrú infraštruktúru a dobrú zimnú údržbu, ktoré robia cyklistiku rýchlou, jednoduchou a komfortnou dokonca aj v zimných podmienkach. Vzdialenosti na bicykli prekonáte aj rýchlejšie ako autom," reagoval na to sympatický Fín, ktorý je zároveň viceprezidentom fínskej Federácie zimného bicyklovania. „Môžete použiť aj babičkin bicykel s jednou rýchlosťou, ktorý užívate aj v lete," povedal pre medzinárodný environmentálny web MNN.

Fínski školáci chodia do školy radi, a nie je to len kvôli tomu, že už ráno do nej dorazia dobre naladení po jazde na bicykli či prechádzke. Deti nezažívajú v školách stres, učia sa len tie naozaj dôležité veci a namiesto súťaženia spolupracujú, známky na mnohých školách v prvých ročníkoch vôbec nepoznajú. Dôraz sa kladie na to, aby dobré vzdelanie dostalo každé dieťa, žiadne nesmie byť znevýhodnené kvôli svojmu pôvodu alebo miestu, odkiaľ pochádza. Viac o zázraku fínskeho školstva si môžete prečítať na tomto odkaze.

Pozrite si fotografie, ktoré Pekka Tahkola zverejňuje na svojom instagramovom účte

Pekka Tahkola si zimu zjavne vie užiť.











































Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarHans1960 20. decembra 2019 o 17:36

    Keby na Slovensko prišlo tisíc slovenských školákov do školy bicyclom, 900 má ísť naspäť peši.
    Inak, Fínsko nie je Škandinávia.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >